Ambalaje si Deseuri din Ambalaje

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ambalaje si Deseuri din Ambalaje.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

In sens larg, termenul de “deseu” include o categorie vasta de produse, de fabricatie sau din consum, care ridica probleme generale de separare, depozitare si, eventual, valorificare.

Ambalajul poate fi definit ca orice obiect, indiferent de materialul din care este confectionat ori de natura acestuia, destinat retinerii, protejarii, manipularii, distributiei si prezentarii produselor, de la materii prime la produse procesate, de la producator pana la utilizator sau consumator. Obiectul nereturnabil destinat acelorasi scopuri este, de asemenea, considerat un ambalaj.

Pentru ca un obiect sa poata fi considerat ambalaj, el trebuie sa indeplineasca o serie de conditii:

- Un obiect se considera ambalaj daca indeplineste conditiile din definitie, fiind necesar pentru a contine, a sustine sau a pastra produsul pe toata durata de viata a acestuia, iar toate elementele sale sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.

Exemple:

Sunt considerate ambalaje: cutiile pentru dulciuri, folia protectoare a carcasei de CD

Nu sunt ambalaje: ghivecele de flori destinate sa contina planta pe durata vietii acesteia, cutiile de scule, plicurile de ceai, stratul de ceara de pe branzeturi, membranele mezelurilor.

- Obiectele proiectate si destinate a fi umplute in punctele de vanzare, precum si obiectele de unica folosinta, vandute umplute sau destinate a fi umplute in punctele de desfacere, sunt considerate ambalaje daca indeplinesc functia de ambalare.

Exemple:

Sunt considerate ambalaje (daca sunt destinate a fi umplute la punctul de vanzare ): pungi de transport din plastic sau hartie, farfurii si pahare de unica folosinta, folie de aluminiu, filme aderente.

Nu sunt ambalaje: paletele pentru amestecat, tacamurile de unica folosinta.

- Componentele ambalajelor si elementele auxiliare integrate in ambalaj sunt considerate ca parte din ambalajul in care sunt integrate. Elementele auxiliare agatate direct de produs sau atasate de acesta, care indeplinesc functii de ambalaj, sunt considerate ambalaje daca nu sunt parte integranta a produsului si daca nu toate elementele lor sunt destinate a fi utilizate, consumate sau eliminate impreuna cu produsul.

Exemple:

Sunt considerate ambalaje: etichetele agatate direct de produs sau atasate acestuia.

Sunt considerate ca parte a ambalajului: peria de mascara care este parte a dispozitivului de inchidere, capsele metalice, mansoanele de plastic

Dupa modul in care se gasesc alaturi de produs, pe piata, exista trei tipuri de ambalaje.

- ambalaj primar – ambalaj de vanzare- ambalaj conceput si realizat pentru a indeplini functia de unitate de vanzare, pentru utilizatorul final sau consumator, in punctul de achizitie;

- ambalaj secundar - ambalaj grupat, supraambalaj – ambalaj conceput pentru a constitui la punctul de achizitie o grupare a unui numar de unitati de vanzare, indiferent daca acesta este vandut ca atare catre utilizator sau consumatorul final ori daca el serveste numai ca mijloc de umplere a rafturilor in punctul de vanzare; el poate fi separat de produs fara a afecta caracteristicile produsului

- ambalaj tertiar – ambalaj pentru transport – ambalaj conceput pentru a usura manipularea si transportul unui numar de unitati de vanzare sau ambalaje grupate, in scopul prevenirii deteriorarii in timpul manipularii ori transportului. Ambalajul pentru transport nu include containerele rutiere, feroviare, navale sau aeriene.

Dupa tipul materialului din care sunt confectionate, ambalajele pot fi:

- ambalaje din hartie si carton

- ambalaje din plastic (PET-uri)

- ambalaje din sticla

- ambalaje din metal (ex: conserve)

- ambalaje din lemn (ex:paleti)

Pentru a preveni si controla poluarea cu deseuri din ambalaje s-au instituit mai multe directive si prevederi legislative care prevad luarea unor masuri de gestionare a acestor tipuri de deseuri. Prevederile legislative se aplica ambalajelor introduse pe piata, indiferent de materialul din care au fost realizate si de modul lor de utilizare in activitatile economice, comerciale, in gospodariile populatiei sau in orice alte activitati, precum si toate deseurile de ambalaje, indiferent de modul de generare.

Obligatia respectarii prevederilor legislative le revine: producatorilor si importatorilor de ambalaje, operatorilor economici, autoritatilor si institutiilor administratiei publice locale (pentru cantitatile de deseuri de ambalaje colectate de la populatie).

Producatorii si importatorii de ambalaje au obligatia sa introduca pe piata numai ambalaje care indeplinesc cerintele esentiale privind compozitia si caracterul reutilizabil al acestora. Ambalajele introduse pe piata vor fi conforme cu standardele romane sau standardele nationale ale statelor membre UE.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ambalaje si Deseuri din Ambalaje.doc

Alte informatii

Referatul a fost prezentat in cadrul Facultatii de Hidrotehnica, mai precis la terminarea stagiului de practica.