Amenajarea Teritoriului și Urbanism

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 2390
Mărime: 1.81MB (arhivat)
Publicat de: Daniela M.
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Suzana Cocioaba
Scuarul Basarabilor – Curtea de Argeş

Extras din referat

La proiectarea spatiilor verzi se tine seama de anumite principii si legi si anume de principiul armoniei si proporţiei, acestea constituind, de fapt, principiile care stau la baza proiectării estetice a unitatii de spatii verzi.

In proiectarea spatiilor verzi s-a urmărit printre altele redarea, intr-o măsura cat mai mare, a specificului local cum de altfel se poate vedea si in planul general.

Principiile care stau la baza proiectării sunt:

- principiul funcţionalităţii sau al proiectării organice a suprafeţelor si a formelor planului. La efectuarea amenajării spaţiului verde am ţinut seama de teren, de clădirile existente, de căile de acces si de speciile existente.

- principiul compatibilităţii funcţiei cu ambientul presupune alegerea acelor folosinţe ale spatiilor verzi care sa se integreze in mediul înconjurător, aceasta realizându-se astfel încât peisajul modificat obţinut sa fie plăcut si funcţional. Nu s-a păstrat vegetaţia existenta, dar s-a realizat o amenajare specifica stilului mixt.

Trasarea aleilor la stilul mixt presupune o buna îmbinare a formelor geometrice cu cele libere, sinuoase. In general, in afara desfasurarii pe mai multe axe a traseelor geometrice, cele mai multe alei perimetrale, secundare si de legătura sunt proiectate geometric.

Trasarea geometrica presupune o lărgire mai mare a aleilor, uneori mai multe alei paralele si închiderea lor la capete cu elemente care au o ornamentaţie bogata. Aleile trasate geometric sunt mai înguste, mai variate ca traseu. Metodele compoziţionale folosite sunt: echivalenta sau echilibrul si consecventa.

Spaţiul care urmează a fi analizat este un scuar cu suprafaţa de 1 800 m având forma unui poligon asemănător cu litera Z. Terenul este înconjurat pe doua laturi de străzi (Bulevardul Basarabilor şi Mircea cel Mare), iar pe celelalte doua de clădiri (un hotel pensiune, blocuri, case si fosta vila a familiei Teodorescu)

Scuarul este delimitat de gard din beton. Destinaţia prioritara a scuarului este cea de odihna si recreaţie a populaţiei îndeplinind funcţia sanitara si cea decorativa.

Funcţia sanitara. Influenta vegetaţiei asupra sanatatii poate fi directa si indirecta. In acest sens arborii aflaţi in grupuri, aliniamente vor reduce valoarea temperaturilor in zilele cu temperaturi mari, oferă protecţie împotriva vântului, participa la curatarea atmosferei si reduce zgomotul.

Funcţia decorativa. Amenajările peisajere imprima unui anumit teritoriu o deosebita valoare decorativa, apreciata prin satisfacţia pe care o realizează omul fata de vegetaţie care datorita componentelor (tulpini, ramuri, lujeri, flori, fructe, seminţe), dau impresia unui lucru bine organizat; unui lucru compus in care partile se subordonează in mod armonios pentru a pune in evidenta măsura inerenta a fiecărei compozitei ceea ce înseamnă frumuseţe.

Ţinând cont de arhitectura Casei de cultură Municipale, de clădirile din vecinătate, de fluxul de oameni care vor traversa scuarul dar si de cartierul in care este amplasat (un cartier central), amenajarea scuarului este realizata intr-un mod mai modern, abordând stilul mixt.

Prin urmare centrul compoziţiei este in stil geometric cu bazin de apa. Aleile sunt curbe si sinuase. Plantaţiile sunt dispuse diferenţiat:

- in centrul compoziţiei este o amenajare floristica mai bogata iar vegetaţia este mai scunda si sunt amplasaţi arbori izolaţi deosebiţi de decorativi (Aesculus carnea, Albizzia julibrissin, Paulovnia tomentosa).

Amenajarea acestui spaţiu verde ţine seama de un anumit principal de compoziţie valabil pentru toate stilurile:

- stabilirea proporţiei (principiul proportionalitatii) corespunzătoare diferitelor parţi fata de ansamblu si a detaliilor fata de elementul dominant al compoziţiei. Proporţia este realizată in plan orizontal, vertical folosind arbori de diferite mărimi, arbustisi din punct de vedere al volumelor.

- centrului de compoziţie i se subordonează toate celelalte elemente ale compoziţiei. Axa principala duce la centrul de compoziţie, axele secundare întretaie axa principala sub anumite unghiuri si unele merg paralel cu aceasta.

- înlăturarea monotoniei cat si evitarea unei mari varietati de forme si culoare. Tonurile deschise realizate prin plantarea florilor, Thuja occidentalis, creează impresia unor elemente uşoare apropiindu-1.

- principiul functionalitatii. Acest principiu este realizat prin dispunerea elementelor care corespund cerinţelor, funcţiilor intr-o compoziţie organica.

- principiul compatibilităţii. Pentru a fi compatibile cu locul unde este amplasat scuarul dar si cu populaţia care va vizita scuarul s-a optat pentru următoarele funcţii: accese pietonale, relaxare, odihna, jocuri statice, jocurile copiilor si zona de interes decorativ.

- principiul unitatii. Acest principiu presupune o multitudine contopita bazata pe o concepţie dominanta care realizează legătura intre partile componente intr-un întreg si in acest mod se obţine in final unitate in diversitate. Elementele scuarului sunt legate unele de altele, fiecare este subordonat la un altul si toate elementului principal, centrul compoziţiei.

Circulaţia si funcţionalitatea ei.

Accesul in scuar se face prin doua intrări, una de pe Bulevardul Basarab iar cea de-a doua de pe strada Mircea cel Mare. Intrările sunt semipiatete, având si rol de ieşiri.

Aleile sunt curbe libere (traseul in linii curbe au deschideri variabile şi inflexiuni succesive, curbele si contracurbele sunt racordate prin intermediul unei zone rectilinii), sinuoase, rectilinii (au laturile paralele).

Racordurile aleilor se realizează in funcţie de unghiul acestora, astfel in cazul aleilor aproape perpendiculare (exemplu intrarea din strada Lorena), avem racord cu arcuri de cere cu aceeaşi raza corespunzând unghiului de 90 grade si alei curbe cu unghiuri ascuţite si obtuze.

Intersecţiile sunt simple cu racordul laturilor aleilor, sunt alei care se bifurca unde racordurile s-au efectuat astfel meat axele aleilor sa aibă acelaşi punct de origine; alei care se intersectează sub forma de cruce axele fiind continue si pite cu forme adecvate tramei aleilor .

Preview document

Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 1
Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 2
Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 3
Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 4
Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 5
Amenajarea Teritoriului și Urbanism - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Amenajarea Teritoriului si Urbanism.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Curs Amenajare Teritoriu

CAP.1. NOTIUNI INTRODUCTIVE TERITORIU → se poate referi la un continent la o insula, la o ţară, sau la o formă de relief. Ex. Un munte, o vale, un...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Relațiile urban-rural în cadrul politicilor regionale europene

INTRODUCERE Politica regională europeană a devenit de-a lungul timpului una dintre cele mai importante politici de dezvoltare, întrucât acţiunile...

Urbanism și amenajarea teritoriului - atribuții ale administrației publice locale

1.Introducere Această lucrare îşi propune să prezinte atribuţiile administraţiei publice locale în domeniul urbanismului şi amenajării...

Gestiunea financiară a institutiiilor publice - studiu monografic realizat la Primăria Sendriceni

CAP.1. ORGANIZAREA SI FUNCTIONAREA INSTITUTIEI PUBLICE` 1.1 Scurt istoric Sendriceni, ca multe alte asezari, a avut o bogata si framantata...

Protecția Factorilor Naturali și Antropici în Așezările Umane

INTRODUCERE Problematica protecţiei mediului, în contextul dezvoltării durabile, se concentrează pe prevenirea şi combaterea fenomenelor de...

Caiet de practică

1 Organizarea şi funcţionarea Primăriei 1.1 Scurt istoric Localitatea Cordun este situată la mai puţin de 1 km NV de oraşul Roman, pe malul...

Evaluarea de impact pentru o fabrică de prelucrare a lemnului

A. Incadrarea proiectului 1. Date generale 1.1. Denumirea unitații Denumire : S.C.AURUL VERDE.S.A Bacău Adresă : Str. Moinești , nr.34 , Bacău...

Obiectivele și conținutul activității de urbanism și amenajarea teritoriului

Introducere În lucrarea dată” Obiectivele și conținutul activității de urbanism și amenajarea teritoriului” voi relata urbanismul și amenajarea...

Amenajarea Teritoriului și Urbanismul - Componentă Importantă în Inițierea și Implementarea Proiectelor de Investiții în România

CAPITOLUL I INTRODUCERE Schimbările permanente care au loc la nivel mondial, şi implicit şi în ţara noastră, impun noi abordări în relaţia dintre...

Ai nevoie de altceva?