Amenajarea unei Gradini Private

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Amenajarea unei Gradini Private.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. SCOPUL LUCRARII . SUPRAFATA SI AMPLASAMENT 4
2. STUDIUL PEDO-CLIMATIC AL ZONEI IN CARE SE REALIZEZA
AMENAJAREA 5
3. ALEGEREA SPECIILOR ORNAMENTALE 6
4. DESCRIEREA SPECIILOR FLORICOLE SI ARBORICOLE
UTILIZATE 7
5. ALEGEREA TIPULUI DE ALEI SI A MOBILIERULUI 15
PENTRU GRADINA
6. BIBLIOGRAFIE 16
7. PLANUL GRADINII

Extras din document

1.SCOPUL LUCRARII .

SUPRAFATA SI AMPLASAMENT

Scopul acestei lucrari il reprezinta realizarea planului unei gradini particulare. Rolul functional al gradinii este acela de realizare a unui spatiu natural de recreere si relaxare.

Spatiul ce trebuie amenajat este imprejmuit de gard din zid de caramida, iar pe suprafata respectiva se afla o locuinta situata in partea de nord-est a terenului, precum si in garaj situat in partea nord-vestica.

Locul de amenajare al gradinii este partea central-sudica a terenului.

Gradina are o suprafata dreptunghiulara de 600mp, cu lungimea de 30m si latimea de 20. Este amplasata pe un teren plan in cadrul localitaii Priboiu din judetul Dambovita.

Elementele ce compun gradina sunt reprezentate de catre specii floricole si arboricole, precum si un mic iaz, o terasa marginita de peretele casei, in partile laterale fiind grilaje pentru sustinerea unor specii de trandafiri cataratori. In zona sudica a gradinii se afla amplasata o banca.

De asemenea, o importanta suparfata din gradina este acoperita de gazon, rolul functional al acestuia fiind de realizare a unui spatiu larg ce poate servi drept loc de joaca sau pentru picnic.

Accesul la gradina se face de pe terasa casei sau de pe aleea de acces pentru garaj si locuinta. Gradina este marginita de gard in partile estica si sudica, de aleea de acces la garaj si lociunta in partea vestica si nord-vestca, iar in partea nordica de catre casa.

2.STUDIUL PEDO-CLIMATIC AL ZONEI IN CARE

SE REALIZEZA AMENAJAREA

Determinarea tipului de sol si a carecteristicilor climatice ale zonei sunt necesare pentru alegerea rationala a tipurilor de plante ce vor fi folosite la realizarea amenajarii.

Judetul Dambovita are un relief variat, îmbinandu-se armonios trei forme, de la nord la sud, diferenta de nivel fiind de 2.400 m (de la 2.505 m la vf. Omu, în Bucegi, la 120-125 m în Campia Titu): munte (la nord se întalneste cununa de roci cristaline si conglomerate calcaroase a Muntilor Bucegi si Leaota, accesibila pe valea Ialomitei si Dambovitei), deal (zona corespunde subcarpatilor Munteniei-Ialomitei si Piemontului Candesti, din Piemontul Getic), campie (are caracteristicile unei subcoline înalte, ce ocupa jumatate din judet-Campia Romana, luncile largindu-se la iesirea din campie).

Terenul propriu-zis pe care se va face amenajarea este situat in paretea de nord-vest a judetului, la o altitudine de aproximativ 350m.

Solul caracteristic acestei zone este brun-roscat din clasa cambisoluri. Textura acestui tip de sol este grauntoasa in orizontul Ao si poliedrica in orizontul Bv. Continutul in humus este de aproximativ 3%. Reactia solului e slab acida, avand pH-ul intre 6 si 6,8.

Clima are caracter temperat continental, cu veri calde si ierni reci cu ninsoare si viscole. Media temeraturilor e de aproximativ 9°C. Ultimul inghet de primavara are loc la inceputul lunii aprilie, iar primul inghet de toamna se inregistreaza de obiciei la sfarsitul lunii octombrie. Cantitatea medie de precipitatii este de 500-700mm/an.

3.ALEGEREA SPECIILOR ORNAMENTALE

Speciile ornamentale amplasate in cadrul gradinii trebuie sa faca parte din compozitia generala a proiectului. Se impune ca plantele sa se integreze in ambient si sa se coreleze cu celelalte elemente, contribuind astfel la unitatea compozitiei.

Marimea speciilor floricole de plante, dimensiunea petalelor, alcatuirea si forma florilor, combinatiile de culoare sunt componente a caror imbinare armonioasa imprima o anumita expresivitate.

Speciile decorative prin flori vor fi amplasate in locuri insorite, ferite de curenti de aer puternici deoarece in aceste conditii inflorirea este mai abundenta, florile sunt mai mari si dureaza mai mult ca perioada de inflorire.

Amplasarea lor se face in grupuri.

Pentru marginea din partea dreapa a aleii de acces au fos alese speciile verbena (cu flori de culoare rosie) si craita (cu flori de culoare rosie) cu perioada de inflorire din iunie pana in octombrie.

Pentru amenajarea unui colt insorit de gradina sunt folosite plante perene rezistente, care iubesc soarele si care sunt usor de ingrijit. Prin folosirea speciilor respective se va realiza un spectacol de culoare ce dureaza de primavara pana toamna, astfel: primavara va incepe parada irisilor, vara va fi subliniata de coloritul vesel al Echinaceea purpurea si al margaretelor, printre altele ; spectacolul de culoare se va finaliza toamna, cu florile roz de sedum.

Pe pregola ce acopera aleea de intrare in gradina se va catara vita de vie, iar pe grilajul terasei dein fata locuintei se vor catara tarnafirii ‘Golden showrs’ (galben) si ‘Santana’ (rosu).

Fisiere in arhiva (1):

  • Amenajarea unei Gradini Private.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA ‘VALAHIA’ TARGOVISTE FACULTATEA DE INGINERIE A MEDIULUI SI BIOTEHNOLOGII SPECIALIZAREA : IPMA