Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 21 în total
Cuvinte : 3703
Mărime: 599.56KB (arhivat)
Puncte necesare: 7

Cuprins

  1. Generalitati .2
  2. IZVOARE SI REMEDII.4
  3. ISTORICUL APEI.7
  4. FABRICARE SI PROCES TEHNOLOGIC.9
  5. APARATE.10
  6. TRANSPORTOARE DE BUTELII.13
  7. REZULTATE EXPERIMENTALE.14

Extras din referat

Statiunea balneoclimaterica Borsec este situata in depresiunea intracarpatica cu acelasi nume, la o altitudine medie de 900 m, la o distanta de 120 de Piatra-Neamt, 28 km de Toplita, 130 km de Tg-Mures, 220 km de Brasov, 490 km de Bucuresti, 200 km de Iasi. O perdea de paduri de conifere o inconjoara din toate partile, adapostind-o de vanturile reci. Lantul muntos si padurile care o apara, atenueaza viteza vantului, purifica aerul si reduc variatiile bruste de temperatura. Lunile de vara sunt calde, dar nu toride, ploile de scurta durata reimprospateaza aerul. Toamna este deosebit de frumoasa. Diminetile si serile sunt racoroase, dar in timpul zilei este cald si senin. Iernile nu sunt atat de reci pe cat s-ar putea crede. Climatul ceva mai bland se explica prin altitudinea mai mare la care se afla statiunea. Borsecul, acest colt de rai din Carpatii Orientali isi datoreaza faima apelor minerale curative. Factorii naturali de cura (microclimatul, cura de aer, cura de teren, cura balneara si apele tamaduitoare), precum si procedurile fizioterapeutice vindeca sau amelioreaza bolile de nutritie si metabolism, bolile aparatului circulator si al sistemului nervos. Borsecul este un loc prielnic pentru odihna si recreere: este un adevarat paradis al amatorilor de drumetie( Poiana Zanelor, pestera de gheata, grota ursilor, Izvorul Stravechi, Cetatea Bufnitelor) si al sporturilor de iarna( pe Faget ºi Fagetel pentru incepatori si avansati), dar si pescarii amatori isi pot incerca norocul in apele Bistricioarei sau in lacul Bicaz, in apropierea statiunii. La sfarsitul saptamanii va puteti plimba pe acordurile muzicii de fanfara. Aveti posibilitatea de a face excursii in imprejurimi: manastirile din Moldova (Neamt, Secu, Varatec, Agapia, Durau, Sihastria); Castelul Lazarea -Lacul Rosu-Cheile Bicazului- Lacul Bicaz – Statiunea Durau; Salina Praid – Sovata – Centrul de ceramica Corund. Va invitam deci si pe Dvs. la Borsec ! Printre vizitatorii celebri ai statiunii se numara si Vasile Alecsandri, care în 1845 scrie:”La Borsec toti sunt frati, de nu in Hristos, dar in borviz[...] unul din meritele cele de capetenie a Borsecului este de a insufla oamenilor simtiri omenesti !” Dupa ultimele masuratori ale specialistilor s-a constatat ca Borsecul are cel mai curat aer dintre toate localitatiile din Romania. La un concurs important din America in 2004, din peste o suta de marci inregistrate de ape minerale, apa din Borsec a luat locul I la cea mai buna apa minerala.

ISTORICUL STATIUNII

Statiunea Borsec supranumita ''Perla Carpatilor'' este situata la o distanta de 26 km de orasul Toplita, pe drumul national Toplita - Piatra Neamt, in depresiunea Borsec, din nord-vestul judetului Harghita, la o altitudine de 900 m fata de nivelul marii, ceea ce ii confera o microclima specifica cu un caracter benefic, datorata padurilor masive de conifere care o inconjoara. Pe langa ambianta de o rara frumusete in care este situat Borsecul, calitatea apelor sale minerale ii asigura o situatie privilegiata intre statiunile balneo-climaterice din lume.

Faima apelor minerale de la Borsec dateaza din secolul XVI. Exista atestare documentara ca apa minerala de la Borsec a fost transpostata cu carutele in 1954, in butoaie de stejar, la curtea domneasca de la Alba Iulia unde s-a tratat Sigismund Bathory. Datorita efectelor curative si experientei empirice, apele minerale de la Borsec, au fost imbuteliate in ulcioare astupate din lut ars, puse in desagi pe spinarea cailor de munte si transportate in Transilvania, Moldova, Tara Romaneasca si Ungaria inca din secolul XVIII. La sfarsitul secolului XVIII faima tamaduitoare a apelor minerale face ca Borsecul sa aiba un renume. Se construiesc la inceput niste baraci, apoi cabane si niste stabilimente balneare primitive, care fac posibil ca numerosi bolnavi sa-si trateze bolile de care sufera. Exista insemnari din 1767 care spun ca: ''Borsecul este locul unde se aduna bolnavii disperati din tara si din strainatate''.

In Borsec exista peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala, avand compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile, cele mai importante calitativ si ca debit fiind izvoarele 1 si 2. Prin compozitia lor, apele minerale au efecte curative asupra afectiunilor aparatului digestiv ( stomac, intestine, cai biliare ), rinichilor si a vezicii si cailor urinare, precum si asupra sistemului circulator periferic. In 1803 cetateanul vienez Valentin Gunther a urmat un tratament la Borsec, vindecandu-se de o boala considerata incurabila. Reintorcandu-se la Viena, ii propune unei rude sa faca comert cu apa minerala de la Borsec, pentru care sa arendeze Borsecul ( un mic catun la acea vreme ) de la comunele Lazarea si Ditrau, proprietarele Borsecului.

In 1804 Gunther Zimmetshausen si Eisner ( un inginer de mine) se deplaseaza la Borsec pentru a trata arendarea si a vedea daca se poate realiza o fabrica de sticla pentru imbuteliere. S-a incheiat contractul de arendare pe 28 de ani. In afara de soda, la Borsec s-au gasit din abundenta toate materialele necesare fabricarii sticlei. Zimmetshausen se muta in Borsec in 1805, incepand vaste lucrari de constructii de locuinte, defrisari de padure, constructii de drumuri si o fabrica de sticla. Aduce muncitori specialisti in fabricarea sticlei din Austria, Bohemia, Bavaria si Polonia. Numele acestora au fost pastrate prin descendenti ca : Siller, Talmaier, Birman, Fokt, etc. In 1806 incepe imbutelierea industriala in butelii de sticla fabricate la Borsec. In primul an au fost imbuteliate 3 milioane de litri de apa minerala, care au fost transportate cu carutele in cele patru zari, ajungand si pana la Viena. Apa captata in put de la izvoarele 1 si 2 a fost turnata in sticle, astupate cu dopuri de pluta si ceruite prin etansare. Este interesant ca imbutelierea s-a facut doar in zilele cu soare, cand presiunea atmosferica era maxima, deci si continutul de CO2 era maxim.

Preview document

Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 1
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 2
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 3
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 4
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 5
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 6
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 7
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 8
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 9
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 10
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 11
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 12
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 13
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 14
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 15
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 16
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 17
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 18
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 19
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 20
Analiza apelor mineale - Stațiunea Borsec - Pagina 21

Conținut arhivă zip

  • Analiza Apelor Mineale - Statiunea Borsec.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?