Apa în Industria Alimentară

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 22 în total
Cuvinte : 9637
Mărime: 75.79KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Sandu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ovidiu Tita
UNIVERSITATEA “ LUCIAN BLAGA” DIN SIBIU FACULTATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE, INDUSTRIE ALIMENTARĂ SI PROTECŢIA MEDIULUI SPECIALIZAREA INGINERIA PRODUSELOR ALIMENTARE FORMA DE ÎNVĂŢĂMÂNT I.D.

Cuprins

  1. Apa în industria conservelor
  2. Apa in industria laptelui şi a produselor lactate
  3. Apa in industriile fermentative
  4. Apa în industria panificatiei şi a pastelor făinoase
  5. Apa în industria uleiurilor
  6. Apa în industria zahărului
  7. Apa în industria malţului şi a berii
  8. Apa în industria drojdiei de panificaţie
  9. Apa in industria alcoolului (spirtului)
  10. Tehnologiade obţinere a whisky-ului
  11. Tehnologia de obţinere a romului
  12. Tehnolohia fabricării oţetului
  13. Tehnologia obţinerii acidului citric prin fermentaţie
  14. Tehnologia de obţinere a sucurilor de fructe şi legume

Extras din referat

APA ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ

Apa reprezintă un element indispensabil vieţii, constituind un factor important în aproape toate procesele de producţie industrială.

În industria alimentară apa are întrebuinţări multiple în procesul tehnologic ca: materie primă sau auxiliară; apă de spălare; apă de sortare; apă de răcire şi transport al diverselor materiale.

Necesarul de apă al diferitelor subramuri ale industriei alimentare, se stabileşte în funcţie de procesele de producţie şi diversitatea tehnologiilor de fabricaţie (ex. abatoare 3,5 m3 de animal sacrificat; spirt de cartofi 5 m3/t; pîine 0,9 m3/t etc.).

Apa potabilă este definită ca fiind acea apă care prezintă caracteristici proprii consumului şi care prin consumul său nu prezintă pericol pentru sănătatea consumatorului.

Apa folosită în procesele tehnologice ale industriei alimentare, trebuie să corespundă unor caracteristici care să asigure calitate corespunzătoare a produselor alimentare, să fie potabilă şi să aibă caracteristici organoleptice corespunzătoare. Gustul şi mirosul apei depind de compoziţia chimică, temperatură şi prezenţa unor substanţe volatile.

Pentru determinarea gustului şi mirosului apei se recomandă folosirea metodei "diluţiei" sau a limitei prag, care constă în principiul din diluarea apei de analizat în proporţii variabile, cu o apă de referinţă (presupusă ideală din punct de vedere organoleptic) pînă se va constata dispariţia gustului din apă. Determinarea se face la 300C.

Pragul limită este dat de relaţia:

P(G.M.) =

unde:

P(G.M.) – prag de gust şi de miros

N – număr de ml de apă din proba supusă analizei

R – număr de ml apă de referinţă adăugaţi pentru diluarea limită.

Prin concentraţie, pragul este egal cu unitatea cînd supusă analizei, fără vreo diluare cu apa de referinţă, prezintă caracteristici normale.

Apa tehnologică pentru industria alimentară trebuie să aibă caracteristici microbiologice normale. În afara condiţiilor de potabilitate stabilite de STAS se recomandă absenţa actinomicetelor, a bacteriilor feruginoase şi manganoase care formează precipitate mucilaginoase în apă modificînd proprietăţile organoleptice.

Apa în industria conservelor

În industria conservelor, consistenţa produselor vegetale conservate poate fi infleunţată de duritatea apei. Astfel, sărurile de calciu şi magneziu din apă formează cu substanţele pectice din fructe şi legume compuşi pectocalcici sau pectomagnezici insolubili, ceea ce duce la întărirea ţesuturilor vegetale.

În industria conservelor duritatea optimă a apei este 5 – 70, deoarece la o duritate redusă apa are acţiune corosivă asupra cutiilor de conserve, favorizînd şi difuzia unor substanţe hidrosolubile din legume, pierderile ajungînd pînă la 20 %. Duritatea redusă poate provoca şi înmuierea la opărire a ţesuturilor vegetale, ceea ce ar duce la tasarea şi degradarea produsului.

Concentraţia în ioni de hidrogen pentru apa din industria conservelor, trebuie să fie slab alcalină (pH = 7 – 7,5) în nici un caz acidă, pentru a evita corodarea cutiilor de conserve şi a utilajelor.

Gazele dizolvate (O2 şi CO2) activează şi accelerează procesele de coroziune a suprafeţelor metalice, care duc la perforarea recipientelor şi imprimă produselor caracter toxic.

Pentru a evita rămânerea aerului în spaţiul liber al cutiilor de conserve se recomandă folosirea lichidelor de acoperire fierte, preîncălzirea sau închiderea sub vid.

Fierul şi manganul sunt admise în concentraţii de max. 0,1 mg/l deaorece pot provoca precipitate în cutiile de conserve sub formă de sulfuri (sulf provenit din ţesuturile vegetale).

Apa in industria laptelui şi a produselor lactate

În această industrie apa este folosită la: spălarea recipientelor, utilajelor şi produselor, prepararea siropurilor pentru produsele zaharate, prepararea soluţiilor de clorură de sodiu la folosirea brînzeturilor.

Apa de spălare trebuie să fie pură din punct de vedere bacteriologic, să nu conţină bacterii feruginoase, sulfo-oxidante sau sulfo-reducătoare.

Apa utilizată la spălarea untului nu trebuie să conţină Fe peste 0,5 mg/l, Mn şi Cu peste 0,1 mg/l, deaorece chiar urme de metale grele pot cataliza în reacţii de oxido-reducere.

Pentru spălare şi dezinfectare apa se utilizează, în general, după ce în prealabil s-au adăugat substanţe clorigene.

Apa de saramurare – utilizată în industria brînzeturilor nu trebuie să conţină spori de mucegai şi bacterii fluorescente, care descompun grăsimea şi duc la apariţia pe produse a unor pete verzi-gălbui, miros neplăcut şi gust amar.

Apa in industriile fermentative

Are o importanţă, în special în industria berii, unde apa este mediul în care decurg aproape toate operaţiile legate de fabricare.

Cele mai renumite şi mai tipice beri fabricate în lume îşi datorează caracteristicile, îndeosebi calităţilor apelor cu care sunt obţinute. Astfel: berea de Pilsen este obţinută cu o apă cu duritate foarte mică; berile brune de München, Dublin sau Londra se obţin cu ape ce au un conţinut ridicat în bicarbonaţi de Ca şi puţini sulfaţi; berea de Dortmund, puternic aromată, este obţinută cu o apă cu duritate mare conţinînd îndeosebi sulfaţi şi cloruri, în timp ce berile amare de Burton se obţin cu ape cu conţinut mare în sulfat de calciu.

Compoziţia chimică a apei are o importanţă deosebită, depinzînd mult de natura şi starea geologică a straturilor străbătute de apa de precipitaţie care dizolvă din acestea sărurile cu care se încarcă.

Preview document

Apa în Industria Alimentară - Pagina 1
Apa în Industria Alimentară - Pagina 2
Apa în Industria Alimentară - Pagina 3
Apa în Industria Alimentară - Pagina 4
Apa în Industria Alimentară - Pagina 5
Apa în Industria Alimentară - Pagina 6
Apa în Industria Alimentară - Pagina 7
Apa în Industria Alimentară - Pagina 8
Apa în Industria Alimentară - Pagina 9
Apa în Industria Alimentară - Pagina 10
Apa în Industria Alimentară - Pagina 11
Apa în Industria Alimentară - Pagina 12
Apa în Industria Alimentară - Pagina 13
Apa în Industria Alimentară - Pagina 14
Apa în Industria Alimentară - Pagina 15
Apa în Industria Alimentară - Pagina 16
Apa în Industria Alimentară - Pagina 17
Apa în Industria Alimentară - Pagina 18
Apa în Industria Alimentară - Pagina 19
Apa în Industria Alimentară - Pagina 20
Apa în Industria Alimentară - Pagina 21
Apa în Industria Alimentară - Pagina 22

Conținut arhivă zip

  • Apa in Industria Alimentara.doc

Alții au mai descărcat și

Apa și Viața

1. Introducere Apa - sursă de viaţă şi bunăstare Apa este necesară pentru menţinerea vieţii şi a oricărei activităţi umane. Calitatea vieţii,...

Apa - element al biosferei

ARGUMENT Apa este foarte mult raspandita in natura, in toate trei straturile de agregare, sub forma de gaz sau vapori de apa - ceata, aburi si...

Cercul vieții

Introducere Bazata pe fapte ce nu pot fi tagaduite , cele ce urmeaza vor introduce cititorul in LUMEA CREATIEI si a CELOR PATRU ENTITATI...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Resurse de Apă

1.1. GLOSAR DE TERMENI a. RESURSE NATURALE - orice componenta din mediul înconjurator, ca solul, apa, flora sau fauna, care contribuie la viata...

Te-ar putea interesa și

Tehnologia de Fabricare a Pateului de Melci

Capitolul I INTRODICERE Din cele mai vechi timpuri, oamenii au utilizat în alimentaţia lor, printre numeroasele componente şi moluşte de apă sau...

Alimentarea cu Apă Potabilă

INTRODUCERE Viata oamenilor în centrele populate urbane poate fi dusa în conditii bune de igiena si confort daca, pe lânga alte utilitati, se...

Operații și aparate în industria alimentară calculul și dimensionarea unei instalații de separare prin distilare a amestecului binar etanol-apă

II.TEMA DE PROIECTARE Tema de proiectare consta în calculul si dimensionarea unei instalatii de separare prin distilare a amestecului binar...

Ecologia și protecția mediului în procesul de abatorizare a porcinelor

CAPITOLUL I 1.Notiuni introductive Carnea si produsele din carne sunt componente importante ale dietei unei mari parti din populatia lumii mai...

Metode biotehnologice de reciclare și biodegradare a apelor uzate din industria cărnii de porc

1. APA ÎN INDUSTRIA ALIMENTARA Apa reprezinta un element indispensabil vietii, constituind un factor important în aproape toate procesele de...

Epurarea apelor reziduale de la fabricarea zahărului din sfeclă

I. ARGUMENT Necesarul de apă pentru unităţile industriale de orice fel se determină în conformitate cu STAS 1343/2-89, acest necesar incluzând apa...

Apa în Industria Alimentară

Apa reziduală din industria cărnii Introducere Apa reprezintă un element indispensabil vieții, constituind un factor important în aproape toate...

Igiena apei utilizată în industria alimentară

1. CALITATEA IGENICĂ A APEI UTILIZATĂ ÎN INDUSTRIA ALIMENTARĂ 1.1. Generalități Apa reprezintă unul din factorii principali de mediu, care...

Ai nevoie de altceva?