Apa Potabila

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Apa Potabila.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 37 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

APA POTABILA

1. INTRODUCERE

Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi înlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate din standardele de apa din tari dezvoltate. Omul se poate lipsi in extremis de apa pentru alte folosinte, dar nu si de apa de baut. Rezista timp destul de îndelungat fara mâncare, dar foarte putin fara apa. Si gaseste apa în diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichida. De aceea pentru om cea mai importanta apa a fost, este si va fi APA POTABILA. Pentru a o cunoaste vom vedea mai întâi de ce este asa de importanta apa în organismul uman, apoi care sunt necesitatile omului si ce influenta are apa asupra starii lui de sanatate. În continuare vom trece în revista sursele de apa potabila, standardele si reglementarile în domeniu, alimentarea cu apa potabila - prelevare, tratare, transport, stocare si distributie.

2. APA ÎN ORGANISMUL UMAN

Apa este un constituent fundamental si indispensabil al organismului uman. Modificari mici produc tulburari grave iar insuficienta aportului de apa este mult mai putin tolerata decât carenta în alte elemente.

2.1 Cantitate si repartizare

Proportia de apa din organism variaza dupa vârsta: de la peste 97 % la embrionul de 7 zile, scazând treptat la 80 % la nou-nascut, 60-65 % la adult si 50-55 % la vârstnic. Procentul de apa variaza dupa intensitatea proceselor metabolice. Acest fapt se reflecta si în proportia diferita a apei în tesuturi: smalt dentar 0,2 %, dentina 10 %, tesut osos 22 %, tesut adipos 20 %, tesut cartilaginos 55 %, muschi striat 75 %, ficat 75 %, rinichi 80 %, creier (substanta cenusie) 85 %, plasma sangvina 90%. Femeile având o proportie mai ridicata de tesut adipos (relativ sarac în apa), procentul de apa din organism depinde de sex: în medie 52 % la femei si 63 % la barbati. La obezi, procentul de apa poate scadea astfel pâna la 40 %.

În organismul uman, apa totala (60% din greutatea corporala) se repartizeaza în mai multe compartimente: Apa intracelulara (40 %) si apa extracelulara (20 %), aceasta la rândul ei reprezentata de apa circulanta = intravasculara (4- 4,5 %), apa interstitiala (15 % - majoritatea legata în geluri) si apa transcelulara (1%).

2.2 Rolul apei în organismul uman

Rolurile apei în organism sunt multiple, cele mai importante fiind:

- rolul structural, ca si principal component al organismului;

- rolul de mediu de reactie pentru si interventia în toate procesele metabolice; - contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia...);

- rol în metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);

- sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni...).

Dinamica apei în corpul uman si bilantul hidric al organismului au fost îndelung studiate în fiziologie si sunt astazi binecunoscute, având largi aplicatii medicale. Deshidratarea respectiv hiperhidratarea, cu numeroasele variante fiziopatologice, sunt întâlnite în cadrul multor afectiuni si pun serioase probleme de diagnostic si tratament.

2.3 Necesitati si surse de apa pentru organismul uman

Un om are nevoie în medie de circa 100 de litri de apa pe zi: 4 litri pentru nevoia fundamentala, alimentara (2,5 litri pentru baut si 1,5 litri prepararea hranei), 13 litri pentru spalat vesela, 13 litri pentru spalat rufe, 70 de litri pentru nevoi sanitare (spalat pe mâini si fata, dus, apa pentru clatirea toaletei etc.).

Variabilitatea este desigur foarte mare, în functie de disponibilitatea si pretul apei, de obiceiuri etc. Unde nu exista apa curenta si consumul casnic e mai mic, iar unde trebuie carata de la mari distante sau e foarte scumpa se face economie. Sunt si situatii, chiar tari întregi, unde consumul este sub minimul acceptabil si duce la consecinte negative asupra igienei si sanatatii publice. A face baie în vana în loc de dus duce automat la un consum mult mai mare de apa, la fel si utilizarea frecventa de masini se spalat haine, vesela etc. sau daca aceste au eficienta redusa din punct de vedere al consumului de apa.

Pe plan mondial, în 1980, problema asigurarii necesarului de apa pentru populatie era oficial rezolvata în procent extrem de diferit: Belgia 95%, Finlanda 79%, Sudan si Bangaldesh 40%, Sri Lanka 37%, Angola 28%, Paraguay 25%, Uganda 16%, Mozambic 9%, Mali 6%.... Tarile socialiste pretindeau ca situatia lor e cea mai favorabila - Ungaria 84%, Albania 92% si URSS chiar 100%, exagerare evidenta...

Având în vedere caracterul limitat al resurselor de apa în general si de apa potabila în particular, consumul acesteia se normeaza si uneori chiar se rationalizeaza.

Pentru nevoile populatiei, consumul admis în România pentru nevoi gospodaresti si publice este prevazut în STAS 1343 / 77 (valori în litri / zi / locuitor):

Fisiere in arhiva (1):

  • Apa Potabila.doc