Ape Minerale

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 4226
Mărime: 21.44KB (arhivat)
Publicat de: Rodica Stanciu
Puncte necesare: 5

Extras din referat

1. Ape minerale

Apele minerale sunt apele ce au un continut variabil de saruri,gaze,substante minerale,elemente radioactive,care le confera proprietati terapeutice.In trecut, denumirea de apa minerala se atribuia tuturor apelor subterane sau superficiale care pot fi utilizate in scopuri terapeutice.In ultimii ani,apele minerale destine scopurilor terapeutice li s-a dat denumirea de ape curative.

In tara noastra exista numeroase izvoare de ape minerale in jurul carora au fost amenajate importante statiuni.Apele minerale constituie factorii naturali de baza in tratamentul bolilor indicate.Apele minerale sunt sarate-iodurate-bromurate,sarate-sulfuroase si izvoare de cura interna cu apa slaba mineralizata sulfuroasa,bicarbonate,sulfatata,calcinata sodica,magneziana.Apele dorosodice iodurate bromurate cu degajari de gaze(hidrocarburi usoare printre care predomina metalul)sunt ape de adancime cu concentratie mare,exploatabile prin sonde.

2. Clasificare:

In natura nu exista apa pura;date fiind interactiunile cu mediul ea contine gaz,substante minerale,si organice dizolvate in suspensie.

Chiar apa de ploaie,care ar trebui sa fie cea mai curate apa naturala(devenind astfel printr-o distilare naturala)poate prezenta dizolvate anumite impuritati de tipul:CO2,NH3 sau chiar H2S,SO2 ca urmare a contactului prelungit cu aerul.

In regiunile tropicale,apa de ploaie are o putere de dizolvare foarte mare.Specialistii au calculat ca in peninsula Indochina,apa de ploaie ce cade pe un hectar,pe parcursul unui an,contine 8 kgHNO3.In Brazilia,50 de grame apa la m3 de ceata contine 15-18mgH2CO3 si 19 mg HNO3.Este o apa acid ace ataca rocile.

Cea mai variata compozitie dintre toate apele naturale o au apele subterane.Ele contin cantitati mari de substante solide sau gazoase.Ajunse la suprafata,aceste ape,formeaza izvore de ape minerale.

Se spune ca,atunci cand evreii insetati au traversat desertul Sinai,Moise a lovit cu toigul sau o stanca si apa a tasnit.De la Moise la radiestezisti a fost un drum extreme de lung.

Prin radiestezie,termini intens studiat in ultima perioada,se intelege capacitatea unei personae de a percepe actiunea campului electric si magnestic emis de o panza de ape subterane,de zacaminte-in special feroase.

Inainte chiar de invazia romana,galii cunosteau calitatea apelor naturale;s-au gasit mici altare construite de acestia in preajma unorastfel de izvoare.In statiunile termale din masivul central,Alpi sau Pirinei s-au gasit urme ale vechilor captari galo-romane si piscine uriase.

Dupa compozitie,apele minerale pot fi:acide(continut ridicat de CO2), alcaline (predomina sulfatii de magneziu si sodium), sulfuroase(contin sulfuri alcaline), feruginoase(contin carbonate de fier di si trivalent).

Tara noatra are un potential ridicat de ape minerale Sunt cunoscute statiunile balneoclimaterice ca cele de la Buzias (ape carbocazoase si feruginoase), Calimenesti,Govora,Caciulata (ape sulfuroase), Slanic Parhova ,Ocna Sibiului(saline).

Factorii determinanti ai efectului therapeutic precum:termalitatea,prezenta gazelor dizolvate(O2,CO2,H2S,CH4,N2,gaze rare), prezenta unor substante de natura minerala sau organica (hormoni,antibiotice)permit utilizarea acestor ape in tratarea unei game foarte largi de afectiuni ale aparatului cardio-vascular,locomotor,anemii, boli ale sistemului nervos si boli endocrine.

Apele din rauri au o compozitie variabila.Sunt in general slab mineralizate. Contin Ca2+ si HCO-3 si mai rar SO42- si Cl-.

Apele marilor si oceanelor sunt puternic mineralizate.Marile interioare au concentratii in saruri,fie mai mari(Marea Mediterana), fie mai mici(Marea Neagra- in special NaCl) comparative cu apele oceanelor.In cazul Marii Moarte concentratia de saruri este atat de mare incat vaiat nu poate exista.

Sarurile apei de mare contin 89%cloruri,10%sulfati,0,2%carbonati.

Totalitatea apei pe pamant este de aproximativ cu 1,46 miliarde km3 din care 97% in oceane si mari 2% in calote glaciare si 1% in rauri,lacuri,panze subterane.

Apa potabila nu trebuie sa contina organisme animale si vegetale sis a satisfaca cerinte de calitate superioara privind indicatori fizico-chimici,biologici si bacteriologici.

Alimentarea cu apa a centrelor urbane prezinta o mare importanta ,caci apele trebuie sa fie tratate inainte de a fii puse la dispozitia populatiei.

Pentru epurarea apei se folsesc:ozno,clor,hipoclorit de calciu,cloramina.In cazul clorurii se utilizeaza aproximativ 0,1 mg clor la litru.O cantitate prea mare de clor da insa apei un gust dezagreabil si chiar un miros urat.

Serviciile americane adauga apei potabile putina florura de sodiu ,pentru a combate cariile dentare.

3.Sursele de ape minerale si importanta lor

3.1 Govora este una din cele mai bogate statiuni in ape iodurate si bromurate din Europa.Moret o citeaza a doua in Europa,dupa Pechelepronne din Alsacia cu 562mg la mie de brom si 42 mg la mie iod.

Apele din Govora contin ana la 38,3 mg la miebrom si iod pana la 41,8 mg la mie.Atat iodul cat si bromul sunt de origine organica,rezultate din putrezirea micilor alge.Calciul si magneziul pe care aceste ape il contin in cantitate destul de mare si anume:calciul 15-3,3 la mie si magneziu 0,77-1,05 g la mie se datoreaza nisipurilor si gresiilor.Caracteristica apelor de zacamant este, de asemenea,prezenta amoniului.Aceste ape nu contin hydrogen sulfurat sunt ape captate in sonde,la dancimi de la 90-pana la 1860 m Fiercare debiteaza intre 40-160m3 de apa in 24 de ore.Apele clorurate-iodurate-bromurate-din sonde sunt ape vechi ,fosile,formand panze-pungi si stau straturi permeabile in nisipuri.

Apele izorului de cura interna slab mineralizate sunt caracterizate dintr-o concentratie mica de hydrogen sulfurat si clor,dar bogate in biocarbonati.Ele apar din depozitele sarmatiene destul de abundente pe valea Hintel ,care sunt formate spre baza din marne negriciioase,urmate apoi de bancuri de nisip,cu pachete de marne si intercalatii de gresii.Din aceste depozite sunt deci legate apele sulfuroase slab mineralizate precum si panza de apa dulce.

3.2 Un alt zacamant de ape minerale este Borsa ce contine izvoare cu ape minerale carbogazoase,sau contin fier,calciu ,magneziu,recomandate in tratamentul bolilor cornice ale tubului digestive si in tratamentu bolilor renale,a nevrozelor astenice si tulburarilor respiratorii.

Oras situate in nord estul Romaniei (jud.Hrghita), in depresiunea intramontana cu acelasi nume din Carpatii Orientali ,Borsec este inconjurata de muntii Bistritei , muntii Claimani,muntii Giurgeu si muntii Ceahlau, altitudine 900m.

Preview document

Ape Minerale - Pagina 1
Ape Minerale - Pagina 2
Ape Minerale - Pagina 3
Ape Minerale - Pagina 4
Ape Minerale - Pagina 5
Ape Minerale - Pagina 6
Ape Minerale - Pagina 7
Ape Minerale - Pagina 8
Ape Minerale - Pagina 9
Ape Minerale - Pagina 10
Ape Minerale - Pagina 11
Ape Minerale - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Ape Minerale.doc

Alții au mai descărcat și

Indicatori de Calitate ai Aerului

MEMORIU JUSTIFICATIV Poluarea mediului este o problema deosebit de importanta datorita evolutiei rapide a unor factori determinanti precum...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Potențialul hidro-mineral al Județului Bistrița Năsăud

Introducere „Prins în calvarul zbaterii dintre viaţă şi moarte, omul a fost preocupat încă din zorii existenţei sale, de îngrijirea propriei...

Turismul balnear din zona Carpaților și Subcarpaților de Curbură

Cuvânt Înainte Prin prezenta lucrare se încearcă prezentarea succintă a turismului balnear din zona Carpaților și Subcarpaților de Curbură,...

Piața apei minerale în România

Introducere Apa minerală este o apă care conține minerale sau alte substanțe dizolvate, care modifică gustul acesteia sau care îi conferă o...

Analiza calității senzoriale a apei minerale - Borsec vs Dorna

INTRODUCERE Încă din cele mai vechi timpuri, apa minerală a constituit o sursa de energie, cu multiple funcții benefice atât în a-ți potoli setea,...

Apele Minerale - Izvor de Sănătate

I. Memoriu justificativ Apele minerale constituie principala bogăţie în patrimoniul naţional românesc al factorilor naturali terapeutici, existând...

Apele Minerale din România

1.Introducere Apele minerale sunt apele ce au un continut variabil de saruri, gaze, substante minerale, elemente radioactive, care le confera...

Piața Apei Minerale în România

Piata apei minerale in România Romania se numara printre cele mai bogate tari in resurse hidrominerale, detinand peste 60% din resursele de ape...

Factorii naturali de cură din turismul balnear din România

Argument Turismul balnear in România nu se adresează numai celor cu probleme medicale,ci şi celor care vor sa se relaxeze sa şi regăseasca...

Ai nevoie de altceva?