Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare

Referat
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8577
Mărime: 39.59KB (arhivat)
Publicat de: Vlad Marton
Puncte necesare: 6

Extras din referat

I. CICLUL APEI ÎN BIOSFERǍ

Apa constituie elementul principal al biosferei sau, altfel spus, substanţa chimică indispensabilă vieţii. De fapt, viaţa a apărut în apă, mai exact, în ocean. Parte vie a biosferei, adică materia vie, este alcătuită, în procent de 70% din greutatea ei, din apă. Se poate spune că, în biochimie, că materia vie nu este altceva decât un „sistem organic dispersat în apă”. Apa constituie deci substratul fundamental al activităţilor biologice, catalizator şi stabilizator al reacţiilor biochimice. Apa conferă stabilitate tuturor sistemelor vii şi nu numai lor. Biosfera conţine cca. 1350 milioane km3 de apă, din care cea mai mare parte (97%) se află în oceane. Apele continentale (fluvii, lacuri, pânze freatice) reprezintă 8,3 milioane km3, adică numai 0,6% din cantitatea totală.

Restul de apă din biosferă se distribuie astfel:

12700 km3 este prezentă în atmosferă sub formă de vapori;

400 km3 este conţinită în biomasa animală şi vegetală.

Din aceste cifre rezultă că, din rezerva de apă a biosferei, cea legată în materia vie este infimă, de numai 0,00005% din cantitatea totală de apă existentă pe planetă.

Energia solară provoacă o evaporaţie anuală de 450000 km3 deasupra oceanelor şi o evapotranspiraţie la suprafaţa continentelor de aproximativ 70000 km3/ an. Această apă revine în circuit sub formă de precipitaţii. Bilanţul însă este negativ pentru oceane (411000 km3/ an) şi pozitiv pentru continente (109000 km3/ an).

Cantitatea de apă care revine în atmosferă, ca urmare a transpiraţiei de pe terenurile cu plante, ne-ar putea parveni prin măsurarea cantităţii de biomasă care se formează în zonă, utilizând aşa-numitul „coeficient economic al transpiraţiei” (C.E.T.).

C.E.T. reprezintă cantitatea de apă evaporată de plante pentru obţinerea unui gram de biomasă uscată. Acest coeficient este cuprins între 300 şi 800 şi joacă un rol important în calculul bilanţurilor apei şi energiei în biosferă. În ecosistemele controlate (agricole, de regulă), coeficienţii mici sunt, întotdeauna, de preferat, apa fiind considerată, în acest caz, un factor de producţie. Surplusul de apă terestră din zona continentală revine în oceane şi mări prin fluvii şi râuri (27000 km3/ an) şi, în cantitate mai mică şi mult mai încet, prin infiltrare (12000 km3/ an).

Raportându-ne la plante putem considera, dacă mai era nevoie, că apa este componentul indispensabil pentru viaţa acestora, şi, în acelaşi timp, reprezintă cel mai important factor pentru repartiţia lor ecologică.

Ea reprezintă solventul pentru substanţele minerale şi unii compuşi organici solubili şi sub această formă este absorbită prin rădăcini şi condusă prin vasele lemnoase (xilem) către frunze, unde participă la biosinteza organică. O parte din această apă se pierde prin evaporare şi transpiraţie şi reintră în circuitul natural. O altă parte coboară împreună cu „elaboratele biosintetizate” şi se depozitează în organe de rezervă, constituind apa înglobată (tubercule, bulbi, parenchime speciale). Această coborâre se face prin vasele liberiene (floemul).

În caz că deficitul în apă al solului devine prea mare, o parte din apă este retrocedată solului. La plantele xerofite bilanţul apei în plantă este diferit faţă de plantele normale. La acestea, evapotranspiraţia este foarte redusă, ele formându-şi ţesuturi de acumulare de apă şi organe speciale de evitare a pierderilor.

Prin circulaţia ei în plante, apa asigură următoarele procese:

a) Transportă ca solvent substanţele minerale către frunze;

b) Asigură turgescenţa celulelor şi conferă poziţia erectă plantelor ierboase;

c) Asigură mediul pentru desfăşurarea unor reacţii de biosinteză şi de biodegradare a unor substanţe din plante;

d) Participă la procesul de creştere a plantelor;

e) Contribuie la reglarea temperaturii plantelor. Pentru vaporizarea unui gram de apă în procesul de transpiraţie se consumă o energie echivalentă cu 2257 kJ.

f) Participă la procesul de fotosinteză cu protonii şi electronii din procesul de fotoliză a apei.

Este, deci, evident că, odată întreruptă circulaţia apei în plante, acestea, după o perioadă scurtă, în care apa este redistribuită de la un organ la altul, vor muri. Prin asocierea mai multor plante în ecosisteme, circulaţia apei în masa de plante devine semnificativă.

II. GENERALITǍŢI PRIVIND APELE SUBTERANE

Apele subterane reprezintă o bogăţie naturală a cărei importanţă este legată de folosirea lor tot mai intensă în alimentarea cu apă potabilă a localităţilor urbane şi rurale, în activităţile industriale sau pentru acoperirea necesităţilor crescânde din agricultură. Ele oferă o serie de avantaje printre care compensarea debitelor de apă prin acumulare naturală, protecţia împotriva pierderilor prin evaporare şi o protecţie relativ crescută faţă de posibilităţile de poluare de la suprafaţă.

Datorită condiţiilor specifice de formare şi de mişcare a apelor subterane în stratul freatic acvifer, calitatea lor este determinată de structura geologică a stratului străbătut şi de factorii hidrodinamici. Cunoaşterea structurii litologice a formaţiilor dintr-o zonă permite să se tragă concluzii cu privire la posibilităţile de acumulare a apelor subterane.

În situaţii particulare, prin infiltrare sau direct, diferiţi poluanţi pot ajunge în contact cu apele subterane, provocând impurificarea şi deprecierea lor. Accidente de acest fel se întâmplă în special în zona apelor subterane de mică adâncime, cu nivel liber, la care se disting două subzone: una saturată situată pe patul impermeabil şi alta nesaturată, sau, cum i se mai spune, aerată, dispusă deasupra celei saturate. Pătrunderea poluanţilor în aceste zone declanşează un ansamblu de fenomene complexe de natură fizică, ca adsorbţie, retenţie capilară şi schimb ionic, de natură chimică, cum sunt precipitarea diferitelor săruri şi formarea de geluri, şi de natură bilogică, manifestate prin procese de biodegradare.

Sursele subterane de apă sunt caracterizate, în general, printr-o mineralizare mai ridicată, conţinutul în săruri minerale dizolvate fiind, în general, peste 400mg/l şi format, în principal din bicarbonaţi, cloruri şi sulfaţi de sodiu, potasiu, calciu şi magneziu. Duritatea totală este cuprinsă în general, între 10 şi 20 grade G, fiind formată, în cea mai mare parte, din duritate bicarbonatată. Concentraţia ionilor de hidrogen (pH ) se situează în jurul valorii neutre, fiind cuprinsă, în general, între 6,5 si 7. Dintre gazele dizolvate predomină dioxidul de carbon liber, conţinutul în oxigen fiind foarte scăzut (sub 3 mg 02/l ). În funcţie de compoziţia mineralogică a zonelor străbătute, unele surse subterane conţin cantităţi însemnate de fier, mangan, hidrogen sulfurat şi sulfuri, compuşi ai azotului, etc.

Preview document

Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 1
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 2
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 3
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 4
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 5
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 6
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 7
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 8
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 9
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 10
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 11
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 12
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 13
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 14
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 15
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 16
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 17
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 18
Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Ape Subterane - Modelare Proces de Poluare.doc

Alții au mai descărcat și

Caliatea Apelor Subterane

Apele subterane provin din precipitaţiile care se înfiltrează în pământ, sau infiltraţiile de apă din albia apelor curgătoare şi stătătoare (râuri,...

Managementul Apelor

Caracteristici fizice 1.Turbiditate este datorată suspensiilor minerale sau organice. Este proprietatea pe bază căreia se apreciază gradul de...

Determinarea indicatorilor de calitate pentru caracterizarea apelor de suprafață - caracteristici fizice

GENERALITĂŢI Sursele de alimentare cu apă a centrelor populate şi industriilor pot fi: -Surse de apă de suprafaţă care sunt constituite din ape...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Economia și managementul deșeurilor în Suceava

INTRODUCERE Motivarea alegerii temei În actualul context mondial, în care problemele de mediu sunt din ce în ce mai vizibile, problema deşeurilor...

Schimbările climatice, factor de risc pentru ecosistemele râurilor montane din Județul Argeș

Introducere Schimbările rapide din mediul înconjurător sunt cauzate de creșterea populației globului, de creșterea ratei de consum a resurselor de...

Monitorizarea Calității Apelor Subterane

NOŢIUNI GENERALE PRIVIND MONITORIZAREA APELOR SUBTERANE Monitoringul calităţii apelor reprezintă un element de bază în orice program de...

Procesul de electrocoagulare în tratarea apei reziduale

INTRODUCERE Lucrarea analizează teoria de electrocoagulare, provocările actuale, precum și evoluțiile recente. Aceasta trece în revistă problemele...

Cercetarea experimentală și modelarea matematică a poluării solului și a apelor subterane cu compuși ai azotului

STADIUL ACTUAL AL CUNOASTERII IN DOMENIU PE PLAN NATIONAL SI INTERNATIONA Pentru multe tari apa subterana este principala sursa de apa potabila....

Influența Poluanților din Gospodăriile Individuale asupra Calității Ape de Alimentare din Zonele Rurale

1. SITUATIA ALIMENTARII CU APA ÎN ROMÂNIA. Apa substanta esentiala care sta la baza vietii constituie unul din elementele cele mai importante ale...

Modelarea Proceselor Ecologice

CAPITOLUL I NOŢIUNI FUNDAMENTALE DE ECOLOGIE GENERALĂ 1.Obiectul de studiu al Ecologiei Ecologia (oikos=casă, gospodărie, economie;...

Ai nevoie de altceva?