Apele Uzate - Caracteristici si Monitorizare

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Apele Uzate - Caracteristici si Monitorizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 3 fisiere doc de 20 pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

1.INTRODUCERE

Cursurile si bazinele avcatice sunt zone importante de asezare a oamenilor, datorita disponibilului de apa pentru baut, racire industriala, generare de energie hidraulica, pescuit comercial si recreere.

Daca s-ar putea dubla 0,1 % din apa râurilor, s-ar dubla potentialul de producere a hranei, s-ar reda agriculturii toate deserturile (40 % din Terra). Apele dulci asigura necesarul de apa potabila, apa pentru industrie, agricultura, servicii si dezvoltare urbanistica. Reprezinta o importanta sursa energetica, cale de transport, rezervor alimentar (fauna piscicola si nu numai) au rol esential în coservarea sanatatii mediului.

Apele dulci sunt distribuite neuniform pe uscat: exista multe zone pe Glob cu un deficit cronic de apa dulce. Acesta, corelat cu explozia demografica, agraveaza fenomenele legate de insuficienta aprovizionarii cu apa; impactul asupra vietii si sanatatii oamenilor (în conditiile subdezvoltarii economice) este catastrofal. O persoana din trei este lipsita de siguranta apei potabile si de servicii de salubritate (sanatate si demnitate), în tarile în curs de dezvoltare. Consumul de apa contaminata provoaca 80 % din înbolnaviri si 1-3 din decese. În tarile sarace, subdezvoltarea amplifica impactul deficitului natural de apa.

Criza de apa dulce afecteaza în prezent si tarile puternic dezvoltate, unde se datoreaza suprasolicitarii resurselor de apa, în urma sustinerii dezvoltarii economice, care este încadrata într-un anumit model de productie si consum. Consumul de apa creste continuu si rapid, în tarile industrializate, dublându-se o data la fiecare 15 ani, nu datorita evolutiei demografice si extinderii urbanismului, cât cresterii gradului de industrializare a întregii activitati economice. Nu exista activitate industriala care sa nu solicite consum de apa. În SUA, 2-3 din consumul de apa se îndreapta spre industrie (energofaga, dar si aquafaga):100 t apa pentru 1 t zahar, 200 t apa pentru1 t hârtie, 20 t apa pentru 1 g material fisionabil.

Apa mai este utilizata pentru irigatii în agricultura si pentru depozitarea reziduurilor; pentru a iriga 1 ha se consuma pe an circa. 10 000 m3 apa, echivalând consumul unei populatii rurale de 300 persoane.

Consumul casnic creste o data cu populatia si progresele urbanizarii, ale confortului si igienei (o persoana din tarile dezvoltate consuma zilnic 200-400 t apa). Concomitent cu cresterea consumului se reduc dramatic resursele, ca urmare a poluarii si degradarii continue a apelor, în principal datorita industriilor din ce în ce mai poluante, epurarii necorespunzatoare a apelor uzate menajere si industriale, disparitiei unor zone naturale de colectare a apelor (datorita desecarilor), a despaduririlor masive, agriculturii (pesticide si alte substante de sinteza) si detergentilor.

O calitate buna a apei este esntiala pentru mentinerea recreerii, pisciculturii si pentru asigurarea apei potabile municipale.

În anii recenti au fost lansate eforturi la o scara fara precedent pentru a restaura si proteja calitatea apei. Scopul principal legat de calitatea apei este sa restaureze si mentina integritatea chimica, fizica si biologica a apelor, care permite protectia si înmultirea pestilor, molustelor si vietii salbatice si asigura recreere în si pe apa.

2. APELE UZATE

Dupa folosire, apa prezinta caracteristici schimbate fata de cele initiale, mai ales din cauza adaugarii de materiale straine sau de caldura.

Apa care prin folosire si-a modificat proprietatile initiale se numeste apa uzata, iar agentii care i-au schimbat însusirile facând-o improprie unei anumite utilizari, se numesc poluanti.

Contaminarea este o categorie speciala de poluare, ce consta în prezenta în apa a unor substante vatamatoare (toxice) sau a unor microbi patogeni (virusuri, bacterii, etc).

În raport cu provenienta lor, apele uzate se clasifica astfel:

- apa uzata menajera, este apa de evacuare dupa ce a fost folosita pentru nevoi gospodaresti în locuinte si unitati de folosinta publica si provine din descarcari de la operatii de igiena corporala, de la pregatirea alimentelor, de la spalarea îmbracamintei ori prin evacuari de produsi fiziologici (closete cu apa).

- ape uzate industriale, sunt cele care se evacueaza în mod concentrat dupa folosirea lor în procesele tehnologice de obtinere a materiilor prime sau a produselor finite. Dupa provenienta lor pot fi:

- ape de racire, care formeaza proportia principala (volum) a apelor uzate industriale; principalul poluant e caldura;

- ape de spalare, ocupa locul doi ca volum; apar într-o mare varietate de industrii si rezulta din folosirea apei de alimentare pentru antrenarea si îndepartarea unor materiale nedorite

- ape de proces, sunt cele ce au servit ca solvent sau ca mediu de reactie în procesul de prelucrare a materiilor prime; au un volum relativ redus, dar sunt foarte concentrate;

- Apele uzate industriale sun însotite aproape întotdeauna de apele uzate de la grupurile sanitatre, de la curatirea spatiilor de lucru si a echipamentului.

- Uneori se foloseste termenul de ape ape conventional curate, pentru a defini în mod arbitrar o gama larga de ape uzate; termenul este prin sine însusi vag, iar experienta a demonstrat ca de multe ori prin folosirea lui se minimalizeaza potentialul poluant al unor ape.

- ape uzate orasenesti, sunt amestecurile de ape uzate industriale cu apa uzata menajera prin colectarea lor într-un sistem comun de canalizare.

Fisiere in arhiva (3):

  • Titlu.doc
  • Motto.doc
  • continut.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA DIN BACAU FACULTATEA DE INGINERIE SECTIA IPMI