Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 18 în total
Cuvinte : 3209
Mărime: 66.72KB (arhivat)
Publicat de: Anica Carp
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1. Comportamentul consumatorilor

In alegerea sistemului de colectare a materialelor reciclabile trebuie sa primeze criteriul economic, dar si acordul si vointa populatiei. Caci aceste sisteme impun utilizatorilor anumite exigente (ex. investire de timp si efort in colectarea materialelor).

Comportamentul populatiei depinde in primul rand de caracteristicile socioeconomice si de structura regionala. Motivatia si informarea joaca un rol important, dar ele trebuiesc sa se faca diferentiat, de la caz la caz. Sistemele de colectare propuse: in containere, in puncte de colectare, in centre de reciclare, colectarea in recipienti colorati, in sisteme cu mai multe compartimente, sisteme cu saci introdusi in containere, in recipienti cu o singura materie – deseu, in recipienti „biologici” (care primesc materii biodegradabile), recipienti cu deseuri mixte etc., trebuie sa fie descrise, cunoscute de populatie si selectate de ea.

Participand activ la cunoasterea si selectarea sistemului de colectare, populatia va avea un comportament constient, binevoitor.

Factorii care influenteaza comportamentul consumatorilor si producatorilor de

deseuri menajere sunt multipli. O parte se refera la varsta, profesia, nivelul cultural, cunostintele ecologice ale acestora. La randul lor, ei sunt permanent sub actiunea mijloacelor de informatie in masa, sunt influentati de legile si reglementarile pe care le impune societatea, de taxele pe deseuri pe care trebuie sa le plateasca. Alegerea lor fata de un anumit sistem de colectare depinde si de spatiul disponibil, de tipul constructiilor, de situatia locuintelor, de marimea gospodariilor.

Vointa personala este puternic influentata de interesele grupelor sociale ale unei colectivitati, uneori chiar de ratiuni politice locale sau regionale, sau de puterea economica, de posibilitatile de evitare a deseurilor, de reducere a cantitatii lor, de compostare si reciclare din zona.

2. Caracteristici ale comportamentului ecologic

Educatia ecologica a populatiei trebuie sa inceapa cu definirea reciclarii sau mai precis cu redefinirea acesteia la nivelul tuturor paturilor sociale consumatori, producatori etc. Educatia ecologica a populatiei are in vedere in primul rand, constientizarea faptului ca, reciclarea este o activitate necesara si ca aceasta nu-si poate atinge obiectivele fara participarea activa a fiecarui individ la toate fazele specifice, incepand cu colectarea si terminand cu achizitionarea produselor care contin material reciclat. Rolurile diferitelor segmente ale populatiei se diferentiaza desigur pe parcursul lantului de reciclare.

Consumatorii trebuie sa stie ca reciclarea este scumpa si cu cat separarea

componentelor reciclabile din deseuri este mai avansata (deci se formeaza mai putin deseu si mai multe reciclabile), cu atat va plati mai putin pentru serviciile de debarasare.

Va avea astfel posibilitatea sa aleaga cat plateste pentru aceste servicii, ce materie colecteaza, adica stabileste cooperarea sa la programele de colectare. Dezideratul optim in domeniul participarii populatiei la reciclare este cooperarea sa pe baza de voluntariat, mai ales în privinta colectarii si sortarii. Efectul asupra scaderii costurilor reciclarii poate fi esential.

Populatia a fost implicata, pana in prezent, in colectarea produselor uzate care rezulta in cantitati mari si au volum mare. In timp, aceasta trebuie insa sa inteleaga ca reciclarea nu inseamna numai participarea la colectarea selectiva, ci si la comercializarea produselor realizate din materiale reciclate, chiar daca pretul acestora este mai redus.

Gandind si comportandu-se in acest mod, consumatorul va contribui la stimularea pietei si la inchiderea ciclului reciclarii.

3. Cai de realizare a comportamentului ecologic

Educatia ecologica a populatiei efectuata in scopul crearii comportamentului

ecologic, are la indemana numeroase parghii si vizeaza toate segmentele de varsta ale populatiei.

Printre metodele de educare si constientizare a publicului se pot folosi:

- editarea de brosuri informative cu tematica adecvata fiecarei categorii de

varsta (de mentionat ca educatia in spiritul obtinerii unei dezvoltari durabile

prin reciclare si recuperare poate incepe cu succes de la cele mai fragede

varste, inclusiv gradinita);

- editarea de afise/ postere care sa fie expuse in puncte de mare aglomerare ale

oraselor;

- folosirea presei locale si centrale pentru dezbateri pe diferite teme cum ar fi:

calitatea serviciilor de salubrizare, costuri, valoarea investitiilor, impactul pe

care il are neglijenta si slaba administrare din partea utilizatorilor, a dotarilor

specifice (containere, pubele, platforme de precolectare, ghene etc). O latura

importanta a procesului de educatie al consumatorului va trebui sa contina

problemele de protectie a mediului si de conservare a resurselor naturale.

Odata cu cresterea sensibilitatii publicului fata de problemele mediului putem presupune ca si rezistenta acestuia fata de colectarea selectiva a deseurilor va scadea contribuind astfel la educatia consumatorului.

Informarea este deci o cerinta indispensabila pentru acceptarea selectarii, recuperarii si reciclarii deseurilor de catre opinia publica. De aceea trebuie ca toate actiunile privind dezvoltarea proiectelor de management al deseurilor sa fie alcatuite intr-o forma transparenta si inteligibila si sa fie caracterizate de deschidere fata de populatie, iar posibilele obiectii si indoieli sa fie analizate cu seriozitate.

Preview document

Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 1
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 2
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 3
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 4
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 5
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 6
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 7
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 8
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 9
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 10
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 11
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 12
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 13
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 14
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 15
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 16
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 17
Atitudinea opiniei publice față de deșeurile menajere - Pagina 18

Conținut arhivă zip

  • Atitudinea Opiniei Publice Fata de Deseurile Menajere.doc

Alții au mai descărcat și

Colectarea, transportul, depozitarea, prelucrarea și recuperarea deșeurilor

Argument Pentru cei mai multi dintre noi, deseurile reprezinta pungile de gunoaie menajere pe care tu sau parintii tai le duc la tomberoane în...

Procesarea deșeurilor ca oportunitate de afaceri

1.Generarea deseurilor  dimensiunea problemei Economia globala a lumii in care traim este pe cale sa depaseasca limita de suportabilitate a...

Colectarea și Transportul Deșeurilor

ARGUMENT “DESEU” însemnă orice substanţă sau obiect pe care posesorul îl aruncă, sau intenţionează, sau este obligat sa-l arunce. Conform...

Reciclarea Deșeurilor

„ Nimic nu se pierde , nimic nu se câştigă , totul se transformă „ ( Lavoisier ) „Reciclǎm pentru un oraş mai curat!” Introducere În urma...

Depozite de Deșeuri

ARGUMENT Dezvoltarea urbanistică şi industrială în ritmuri tot mai înalte şi odată cu aceasta creşterea populaţiei, ridicarea nivelului de...

Strategia gestionării deșeurilor

In contextul unei urbanizari accelerate, asigurarea la un nivel corespunzator a elementelor de infrastructura si a celor de servicii de gospodarie...

Caracteristicile actuale și de perspectivă ale pieței serviciului ecologic

1.Continutul, rolul si trasaturile serviciului ecologic Ecologia este studiul relaţiilor organismelor ori grupurilor de organisme cu mediul lor...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?