Biodiesel

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Biodiesel.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Trăim într-o vreme în care suntem, ca societate, dependenţi în totalitate de energie electrică sau termică, dat fiind că majoritatea funcţiilor pe care le îndeplinim ca indivizi şi multe dintre nevoile noastre se bazează cumva pe această energie. Astfel, fie că e vorba de deplasarea până la locul de muncă, căldura emanată de calorifere sau pur şi simplu de prepararea mesei de prânz, vom consuma într-un fel sau altul energie.

Deşi noi luăm de bun acest stil de viaţă, datorită faptului că aşa funcţionează societatea de zeci de ani, acum stăm sub ameninţarea epuizării surselor de energie convenţionale, cele care ne permit să perpetuăm modul nostru de a trăi. Aşadar, în ciuda faptului că tehnologia nu a luat întotdeauna în considerare acest aspect şi chiar şi în ciuda legislaţiei care nu favorizează întotdeauna soluţiile echitabile ci mai mult pe cele profitabile, este timpul ca noi, la nivel de societate precum şi la nivel individual, să găsim noi metode de a produce energia de care suntem atât de strâns legaţi.

Biodieselul este un biocombustibil sintetic lichid care se obține din lipide naturale, ca uleiuri vegetale sau grăsimi animale, noi sau folosite, prin procese industriale de esterificare şi trans-esterificare. Un aspect mai puţin cunoscut este faptul că Rudolf Diesel, cel care a inventat motorul care îi poartă numele, a acţionat în acest fel fiind motivat de conceptul său despre nevoile sociologice. Astfel, el dorea să ofere şansa meșterilor şi a micilor întreprinzători de a putea concura cu industria, care până atunci funcţiona pe motoare cu abur. Motorul fusese conceput pentru a funcţiona cu amestecuri biologice, cum ar fi uleiul vegetal sau de alune. Cu toate acestea, se pare ca petrolul costă chiar mai puţin decât aceste uleiuri în zilele incipiente ale motorului Diesel. Astăzi putem spune cu certitudine că nu mai este vorba despre aceleaşi circumstanţe. Pentru înlocuirea petrolului ca sursă principală de energie în motoarele diesel, variante mult mai ieftine şi în special regenerabile sunt uleiul de cânepa, de rapiță, cel fabricat din alge, chiar si uleiul de floarea soarelui (fiind posibilă chiar reciclarea uleiului folosit pentru gătit), etc.

Printr-o varietate de metode de obţinere, utilizând o gamă largă de plante, putem înlocui, cu tehnologia de care dispunem în momentul de faţă, o parte semnificativă din combustibilii fosili. Astfel, în 2007 s-a înregistrat producţia de 1860 de litri de biodiesel doar în Statele Unite, care din păcate nu a însemnat mai mult de 5% din tot combustibilul folosit pentru motoarele diesel. Pe lângă aspectul său “regenerabil”, biodieselul are de asemenea un avantaj în faptul că reduce considerabil emisiile ce duc la apariția efectului de seră sau altor fenomene poluante. Utilizarea biodieselului în proporţie de 20% cauzează o reducere cu 15% a emisiilor unui motor, iar prin folosirea exclusivă a combustibilului vegetal, ajungem la o reducere a emisiilor cu 75%.

Încă nu este posibilă folosirea directă a biodiesel-ului pentru a înlocui în totalitate motorina într-un motor diesel, sau cel puţin nu fără anumite modificări, dat fiind că uleiul vegetal sau biodiesel-ul trebuie pre-încălzit pentru a putea fi folosit ca atare într-un astfel de motor. În cele ce urmează vom prezenta câteva metode de a folosi acest tip de combustibil precum și felurile în care îl putem obține şi îl putem face să funcţioneze.

Conversia motoarelor pentru biodiesel

Pe lângă biodiesel, combustibilul obţinut din transesterificarea uleiului obţinut din diferite plante, motoarele diesel pot funcţiona şi, pur şi simplu pe ulei vegetal (folosit sau nefolosit). Diferenţa dintre cele două este faptul că biodieselul este un combustibil procesat chimic, pe când uleiul vegetal sau de gătit este pur şi simplu ulei filtrat sau nefiltrat.

Atunci când un motor diesel obişnuit trece prin conversia care îi permite să funcţioneze optim pe baza uleiului vegetal, el va funcţiona la aceeaşi viteză şi va produce aceeaşi putere ca înainte să fie modificat, când funcţiona pe baza de combustibil petrolier.

Una dintre provocările principale în a converti un motor diesel pentru a accepta astfel de combustibil este natura combustibilului în sine. Uleiul folosit pentru gătit are tendinţa de a se îngroşa sau solidifica pe masură ce scade temperatura. Pentru a fi folositor, uleiul trebuie încălzit. Vom realiza acest lucru prin instalarea unui alt rezervor în portbagajul maşinii şi tragerea unor furtune de la radiatorul maşinii pentru a-l încalzi. Combustibilul petrolier, sau amestecul de motorină/biodiesel este pus în alt rezervor, dat fiind că nu trebuie încălzit.

De asemenea, poate fi folositor şi un termostat și un comutator pentru căldură lângă scaunul şoferului. Atunci când uleiul ajunge la temperatura potrivită, comutatorul este acţionat şi uleiul încins trebuie să ajungă printr-un circuit secundar către motor. Filtrarea uleiului trebuie să aibă loc înaintea încălzirii sale. În amestecurile de biodiesel se folosesc şi uleiuri care au fost procesate să rămână în stare lichidă indiferent de temperatura aerului.

Fisiere in arhiva (1):

  • Biodiesel.doc

Alte informatii

UNIVESITATEA POLITEHNICA BUCUREŞTI