Bioprocese si Produse Obtinute din Celule Vegetale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bioprocese si Produse Obtinute din Celule Vegetale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Ecologie, Biologie

Extras din document

INTRODUCERE

Biotehnologiile moderne constituie o achiziţie cu valoare fundamentală şi aplicativă a ştiinţei contemporane. Odată cu dezvoltarea cunoştinţelor de biologie celulară, genetică moleculară, biochimie, biofizică, microbiologie şi inginerie genetică, a devenit posibilă manipularea artificială a informaţiei genetice a organismelor vii şi, pe această bază, au apărut biotehnologiile moderne cu implicaţii deosebite în ameliorarea plantelor şi animalelor, în producerea de substanţe farmaceutice şi cosmetice, de produse chimice şi bioenergetice valoroase. Biotehnologiile sunt privite ca mijloace sigure de înfruntare a problemelor alimentare, energetice, asigurarea resurselor de materie primă şi ecologice. Biotehnologia reprezintă una din direcţiile prioritare în numeroase ţări pentru obţinerea produselor clasice industriale (antibiotice, vaccinuri, factori alergeni, drojdii alimentare, aminoacizi, enzime etc.), conservarea germoplasmei, testarea, selecţia, micromultiplicarea şi propagarea variabilităţii utile, diagnosticarea, profilaxia şi tratamentul unor boli cu ajutorul microorganismelor şi al celulelor animale şi vegetale (inclusiv al celor obţinute prin metode de inginerie genetică şi celulare), componentelor celulelor şi al protoplaştilor de biosinteză, al enzimelor şi al agenţilor biologici imobilizaţi (substraturile şi produsele rezultate din procesele biotehnologice cum ar fi: îngrăşămintele bacteriene şi mijloace de protecţia plantelor, hormoni şi alte produse ale biotransformării, acizi organici, polizaharide, preparate proteice etc.).

Principalele direcţii de dezvoltare a biotehnologiilor sunt condiţionate, pe de o parte, de cerinţa în anumite produse şi energie concomitent cu acumulările cantitative de materii prime neutilizabile, inclusiv de deşeuri, iar pe de altă parte, de apariţia noilor descoperiri în cercetarea fundamentală.

Biotehnologiile contemporane au implicaţii cu totul deosebite în agriculturăşi industria alimentară, în medicină şi industria farmaceutică, în industria chimică şi metalurgică, în valorificarea biomasei şi producerea de energie neconvenţională etc.

În agricultură, prin aplicarea metodelor in vitro (embriocultura, embriogeneza, androgeneza, ginogeneza, hibridare somatică), au fost obţinute, la aproape toate speciile agricole, plante libere de viroze, multiplicarea genotipurilor rare, somaclone valoroase, plante haploide care contribuie la scurtarea procesului de ameliorare pentru rezistenţa la diferiţi factori de stres sau pentru îmbunătăţirea unor caractere calitative. Transferul unor caractere agronomice utile de la speciile sălbatice la cele cultivate se poate realiza prin hibridare somatică (fuziunea de protoplaşti), cunoscut fiind faptul că încrucişarea sexuată convenţională între specii sau genuri diferite este dificilă datorită incompatibilităţii.

ULEIURI EXTRASE DIN PLANTE

Uleiurile extrase din plante (floarea-soarelui, dovleac, soia, rapita, etc.) sunt foarte utilizate in domeniul alimentar, dar si in alte industrii (cosmetică, farmaceutică, etc.).

Prezinta o deosebita insemnatate datorita numerosilor componenţi benefici care intră în alcătuirea lor. Calitatea şi autenticitatea acestor uleiuri se realizează prin diferite tehnici.

Plantele oleaginoase sunt plantele ale caror seminte sau fructe au un continutridicat de lipide (ulei). Ele constituie materia prima pentru fabricarea uleiurilor vegetale si sunt cultivate, în principal pentru acest scop.

Uleiurile alimentare se obtin din: soia, floarea-soarelui, rapita, arahide, bumbac,cocotier, palmier, maslin, porumb, susan. Uleiurile alimentare obtinute dinplantele oleaginoase se folosesc în alimentatie, se utilizeaza în industriaconservelor, la fabricarea margarinei, la obtinerea de lecitina sau sunt folosite înindustria sapunurilor si în industria vopselelor.

Uleiurile industriale se obtin din seminte de: in, ricin, rapita, maslin. Uleiurileindustriale sicative, care au un continut ridicat de acizi grasi polinesaturati (acidlinolenic) se folosesc pentru obtinerea de vopseluri, lacuri, culori pentru pictura înulei, cerneluri tipografice. Alte uleiuri industriale, nesicative, cum sunt cele dericin se utilizeaza ca uleiuri de ungere a organelor de masini în miscare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bioprocese si Produse Obtinute din Celule Vegetale.doc