Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului

Referat
6.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 2860
Mărime: 1.92MB (arhivat)
Publicat de: Grigore Dincă
Puncte necesare: 9
Universitatea :Gheorghe Asachi Iasi Facultatea:Inginerie Chimica si Protectia Mediului Sectia :Ingineria Mediului

Extras din referat

Fitoremedierea Solului

Fitoremedierea se refera la bioremedierea botanica si implica utilizarea plantelor verzi pentru decontaminarea solurilor, apelor si aerului. Este o tehnologie care poate fi aplicata atat poluantilor organici cat si poluantilor anorganici (metale mai ales) prezenti in sol, apa sau aer.

Tehnicile de fitoremediere pot oferi singura cale eficienta de refacere a sutelor de mii de km2 de sol si ape poluate in urma activitatilor umane, constituind o alternativa ieftina si ecologica a metodelor fizice de remediere, distructive pentru mediu, folosite curent.

Ideea utilizarii plantelor ce acumuleaza metale, pentru inlaturarea selectiva si reciclarea metalelor aflate in exces in mediu, a fost introdusa in 1983, a castigat interes deosebit in anii 90 si a fost examinata tot mai mult ca o tehnologie practica, putin costisitoare comparativ cu metodele clasice de inlocuire sau spalare a solurilor poluate.

Scenariul ideal pentru fitoremedierea poluantilor elementari implica extractie, translocarea cationilor toxici sau oxianionilor in tesuturile supraterane si recoltarea acestora, conversia elementelor in radacini pentru pevenirea percolarii din zona poluata.

Unii autori propun utilizarea concomitenta a amendamentelor chimice(carbonat de calciu, fosfati, oxizi de fier si de mangan, zeoliti) si plantelor pentru transformarea contaminantilor in forme inaccesibile si stabile.

Fitoremedierea se referă la capacitatea naturală a anumitor plante numite hiperacumulatori la bioacumulare, degradare sau să facă contaminanţi inofensivi în sol, apă sau aer. (www.sciencedirect.com)

Din punct de vedere al fitoremedierii planta poate fi considerata ca fiind un sistem de pompare si tratare care poate preveni raspandirea contaminarii solurilor.

Contaminanţi, cum ar fi de metale, pesticide, solventi, explozibili, ţiţei au fost diminuate în proiectele de fitoremediere din întreaga lume.

Plantele cu potential de fitoremediere mare pot fi speciile din flora spontana ce cresc in locuri poluate sau plantele cultivate care au trasaturi specifice,determinate de mediul poluant.

Poluantii pot fi absorbiti in plante prin cateva procese naturale biofizice si biochimice, si anume prin: absorbtie, transport, translocare, hiperacumulare si transformare.

Fitoremedierea este consideratao tehnologie care protejează mediul perturbator, spre deosebire de metode de Curăţire mecanice, cum ar fi excavare sol sau de pompare a apelor subterane poluate. În ultimii 20 de ani, aceasta tehnologie a devenit tot mai populara şi a fost folosita pentru soluri contaminate cu plumb, uraniu, precum şi arsen.

Cu toate acestea, un dezavantaj major al fitoremedierii este că acesta necesită un angajament pe termen lung deoarece procesul este dependent de creşterea plantelor, toleranta la toxicitate şi capacitate de bioacumulare.

Preview document

Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 1
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 2
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 3
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 4
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 5
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 6
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 7
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 8
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 9
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 10
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 11
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 12
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 13
Biotehnologii și Bioremediere - Fitoremedierea Solului - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Biotehnologii si Bioremediere - Fitoremedierea Solului.doc

Alții au mai descărcat și

Depoluarea Solului prin Bioremediere

Introducere In lucrarea de fata am incercat sa cuprindem tóate metodele de bioremedierea solului deoarece poluarea solului constituie o problema...

Metode biologice de depoluare a apelor uzate provenite din industria farmaceutică

1.Biodepoluarea si bioremedierea apelor uzate cu diversi compusi proveniti din industria farmaceutica Biodepoluarea se refera la o arie mai...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Procedee de epurare biologică a solurilor contaminate cu petrol și apă sărată

Solul 1.Formarea și compoziția solului Solul esteun strat dinamic în cuprinsul căruia se desfașoara fară întrerupere numeroase și complexe...

Procese de epurare biologică aerobă pentru epurarea apelor uzate provenite din industria medicamentelor

1.Prezentarea generală a industriei 1.1 Introducere Industria produselor farmaceutice, ramură importantă a industriei chimice se caracterizează...

Decontaminarea unor Soluri Poluate cu Cadmiu și Zinc Folosind Fitoremedierea

Zincul (Zn) – este un element indispensabil tuturor organismelor, dar poate deveni şi toxic în unele împrejurări şi condiţii. Este introdus în...

Metode biologice de depoluare a apelor uzate provenite din industria farmaceutică

1.Biodepoluarea si bioremedierea apelor uzate cu diversi compusi proveniti din industria farmaceutica Biodepoluarea se refera la o arie mai...

Ai nevoie de altceva?