Bumbacul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Bumbacul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier pptx de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Coman Mirela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Bumbacul este o fibra naturala,polimerica,vegetala,recoltata de pe semintele plantei de bumbac. Polimerul natural care sta la baza fibrei este celuloza.Planta de bumbac prefera zonele de clima temperata si calda,fiind necesare precipitatiile in perioada de crestere si absenta acestora in perioada de recoltare. Bumbacul face parte din famililia GROSSYPIUMSe spune ca egiptenii stiau de bumbac înca din anul 12.000i.h. În unele pesteri din Mexic au fost descoperite fibre din bumbac si haine datând înca din 7000 i.h.

Hindusii sunt considerati a fi primii cultivatori ai bumbacului. În sec V i.h,Herodot deja scria despre copaci indieni, de unde lâna era strânsa ca de pe oi si tesuta în haine nemaipomenit de delicate.

In Europa bumbacul, sub forma de muselina delicata a fost adus de negustorii din Orientul Îndepartat si i se spunea GUTUN, de unde a derivat si denumirea engleza ,,cotton’’, franceza ,,coton’’, spaniola ,,algodon´ si italiana ,,cotone’’.

Fibra de bumbac este monocelulara si contine intre 90-92 % celuloza,uneori chiar 95-98 %.

Fibra este formata din perete la exterior si lumen la interior.

Peretele fibrei este alcatuit din:

-perete primar:contine cca 25 lamele,are o grosime de 0,5micrometri cu un continut de celuloza scazut.La exterior are cuticula care contine ceruri si pectide care insotesc celuloza,au rol protector si dau un caracter hidrofob.

-perete secundar:contine 20-45 lamele,la maturitete este de 10 ori mai gros decat peretele primar si este alcatuit aproape 100% din celuloza.

-lumenul:este un canal care strabate fibra si care reflecta gradul de maturitate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Bumbacul.pptx