Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar

Referat
7/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1409
Mărime: 24.56KB (arhivat)
Publicat de: Gicu Vieru
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bran Florina
An 4 Academia de Studii Economice

Extras din referat

Calculam nivelul de zgomot la un tren in miscare aflat la 2 km de o locuinta datorat unui număr de 5 surse de zgomot din cadrul acesteia.

La fiecare sursă se măsoară zgomotul la o anumită distanţă (d1 = 20m):

• Sursa 1  106 dB  2 m + d1 = 22 m

• Sursa 2  81 dB  21 m +d 1 = 41 m

• Sursa 3  91 dB  11 m + d1 = 31 m

• Sursa 4  61 dB  9 m + d1 = 29 m

• Sursa 5  71 dB  16 m + d1 = 36 m

Formula de calcul a nivelului de zgomot:

• Dcalculat = 2 km

• d = distanţa la care s-a măsurat iniţial

• Li = nivelul de zgomot măsurat iniţial

2 – SURSE SI METODE DE REDUCERE A ZGOMOTULUI SI VIBRATIILOR

In timpul mersului, vehiculul este supus actiunii unor perturbatii exterioare generatoare de vibratii care au efecte defavorabile asupra calitatii de mers si care pot periclita siguramta ghidarii vehicolului. Vehicolul raspunde la perturbatiile generate in procesul de rulare prin intermediul suspensiei, care are rolul de a reduce efectul la valori acceptabile.

O sursa de vibratii la vehicolele de cale ferata care reprezentata de neuniformitatile verticale si transversale ale caii si de discontinuitatiile acesteia. Defecte ale rotilor, ca excentritatea si planeitatile de pe suprafetele de rulare, reprezinta deasemenea surse importante de vibratii. Pe de alta parte, calarea fixa a rotilor pe osie si conicitatile inversate ale suprafetelor de rulare genereaza miscarea de serpuire a osiei, care se transmite maselor suspendate ale vehicolului.

Calitatea mersului este determinata de comportarea dinamica a vehicolului pe calea de rulare, aceasta fiind un rezultat al interactiunii dintre vehicul si cale, pe linga faptul ca influenteaza confortul calatorilor si integritatea marfurilor transportate, determina si un anumit grad de siguranta a circulatiei si de menajare a structurii portante a vehicolului. La vagoanele de calatori, vibratiile produse in timpul mersului nu trebuie sa influenteze nefavorabil starea psihofiziologica a calatorilor.

Asupra sensibilitatii organismului la vibratii amplitudinile mari ale deplasarii, daca sunt insotite de variatii mari de acceleratii, produc oboseala, deoarece impun eforturi variabile de echilibrare a corpului.

Prin caracteristicile sale fizice, zgomotul este unul din factorii perturbatori ai mediului care produce organismului uman o serie de efecte fiziologice si psihologice.

Se considera zgomote acele sunete al caror nivel sonor depaseste limita de circa 35 –40 dB ,insotind uneori zgomotul, vibratiile reprezinta si ele un alt element cu efecte nocive asupra sanatatii cit si asupra randamentului in munca.

In evaluarea efectelor nocive ale zgomotelor si vibratiilor trebuie sa se tina seama daca acestea actioneaza continuu sau discontinuu. Prin cumulare, efectele daunatoare se accentueaza la persoanele care presteaza acelasi gen de activitate

Nivelurile de zgomot ale rularii trenului, zgomotul caii ferate si a altor mijloace de transport sunt exprimate in termenii de nivel de zgomot continuu constant echivalent - Leq

Leq,t este nivelul uni zgomot constant in timp, care, pentru o pozitie data si pe o durata definita de timp , t, are aceiasi energie acustica ponderata A ca si zgomotul fluctuant existent.

Nivelul de ponderare A este utilizat pentru toate evaluarile de zgomot, unitatea de masura este dB (A) –decibel ( nivel de ponderare)

Nivelurile de zgomot ponderate sunt nivelurile de presiune acustica ce au fost ajustate lunid in considerare faptul ca auzul uman nu este la fel de sensibil pentru toate frecventele.

Pentru masurarea nivelului de presiune acustica LP se utilizeaza traductoare sensibile la presiune ( de obicei microfoane). Nivelul Lp se exprima in decibeli ( dB) si se calculeaza dupa formula : L p = 10 X l g ( p 2 X p20 ) , exprimat in decibeli, unde:

Preview document

Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 1
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 2
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 3
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 4
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 5
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 6
Calculul și metodele reducerii zgomotului și vibrațiilor în transportul feroviar - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Calculul si Metodele Reducerii Zgomotului si Vibratiilor in Transportul Feroviar.doc

Alții au mai descărcat și

Vibrații și Zgomote

INTRODUCERE Omul trăieşte în lumea sunetelor şi zgomotului. Sunetul se defineşte prin vibraţiile mecanice ale mediului care se transmit la...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?