Circuitul Elementelor in Biosfera

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Circuitul Elementelor in Biosfera.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Argument 2
2 Varietatea si unitatea biosferei 3
3 Elementele vietii. Distibutia si rolul lor in organismele vii 5
3.1 Rolul carbonului in biosfera 5
3.2.Rolul azotului si fosforului in organismele vii 8
3.3 Rolul halogenilor in organismele vii 11
3.4 Rolul sulfului, siliciului si borului in organismele vii 13
3.5 Rolul sodiului si potasiului in organism 14
3.6 Rolul magneziului si calciului in organism 15
3.7 Rolul cuprului si zincului in organism 17
3.8 Rolul fierului in organism 17
4 Bibliografie 19

Extras din document

ARGUMENT

Cel mai tanar invelis al Pamantului, biosfera, format din totalitatea plantelor si animalelor care au trait, au disparut cu timpul sau care continua sa mai existe, a aparut in urma cu 2,5-3 miliarde de ani aproximativ inainte de jumatatea varstei pe care o are planeta noastra(4,5-5 miliarde de ani). Biosfera include nu numai materia vie ci si materia inerta(sol, subsol, aer, apa) in interiorul careia se desfasoara fenomenele vietii.

In structura si organizarea ei biosfera apare ca un factor de ampla schimbare material-energetica a unor compusi chimici din materia nevie pe care-i transforma in compusi organici integrati in complexe combinatii celulare, in tesuturi si in formele actuale de dezvoltare a vietuitoarelor. In acelasi timp tot biosfera si-a creat uzinele prin care organismele, dupa moartea lor, sunt restituite lumii anorganice, lumii minerale din care au crescut; restituire prin care se reface, partial, fondul biochimic natural, necesar altor generatii de organisme. In biosfera se realizeaza un flux material energetic de la organismele producatoare la cele consumatoare intr-o simbioza constanta pretutindeni de la cea mai simpla unitate biologica la unitatea de cea mai larga cuprindere, totalitatea vietuitoarelor.

In materia vie se produc exceptional de bogate reactii si compusi, de ordinul sutelor de mii, din a caror asociere rezulta nu nmai organismul insusi, cu capacitatea lui de a-si dezvolta propriul corp, ci si cu cea de a se continua in alte generatii.

II.Varietatea si unitatea biosferei

Totalitatea fiintelor vii de pe pamant constituie un invelis continuu – BIOSFERA

Vietuitoarele traiesc pe pamant de la cele mai adinci parti ale oceanului planetar si pana la cele mai inalte regiuni ale uscatului.

In aceste limite extreme viata se manifesta intr-o varietate extrema de forme , de la cele mai simple si mai marunte pana la cele pana la cele mai complexe , unele de talie uriasa cum sunt balenele din lumea animala si Sequoia din lumea vegetala. Varitatea atat de mare a fiintelor vii constituie biodiversitatea.

Capacitate de reproducere este una din particularitatile de baza a fiintelor vii.

Schimbul de substante si de energie cu mediul este intens si continuu.

Prin procese biochimice si biofizice se produce metabolismul, prin care vietuitoarele asimileaza sau dezasimileaza substantele cu care se hranesc

Sensibilitatea capacitatea organismelor de a reactiona la actiunea unor stimuli veniti din exteriorul lor.

Structura biosferei cu toata marea varietatea a fiintelor vii aceste pot fi grupate in doua mari categorii : plante si animale.

Plantele sunt vietuitoare care in general isi fabrica prin sinteza substanta din care e alcatuit corpul lor. Omare parte din plante realizeaza sinteza cu ajutorul energiei luminoase – fotosinteza – folosind ca substante de baza apa si dioxidul de carbon.

Fisiere in arhiva (1):

  • Circuitul Elementelor in Biosfera.doc