Combinatul Chimic Azomures

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Combinatul Chimic Azomures.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Contaminarea umană a atmosferei Pământului poate lua multe forme şi a existat de când oamenii au început să utilizeze focul pentru agricultură, încălzire şi gătitul alimentelor. În timpul Revoluţiei Industriale (sec.XVIII si XIX), poluarea aerului a devenit o problemă majoră.

Una din cele mai mari probleme cauzate de poluarea aerului este încălzirea globală, o creştere a temperaturii Pământului cauzată de acumularea unor gaze atmosferice cum ar fi dioxidul de carbon. Odată cu folosirea intensivă a combustibililor fosili în secolul XX, concentraţia de dioxid de carbon din atmosferă a crescut dramatic. Dioxidul de carbon si alte gaze, cunoscute sub denumirea de gaze de seră, reduc căldura disipată de Pământ dar nu blochează radiaţiile Soarelui. Din cauza efectului de seră se asteaptă ca temperatura globală să crească cu 1,4° C până la 5,8° C până în anul 2100. Chiar dacă această tendinţă pare a fi o schimbare minoră, creşterea ar face ca Pământul să fie mai cald decât a fost în ultimii 125.000 ani, schimbând probabil tiparul climatic, afectând producţia agricolă, modificând distribuţia animalelor şi plantelor şi crescând nivelul mării.

Poluarea aerului poate să afecteze regiunea superioară a atmosferei numită stratosferă. Producţia excesivă a compuşilor care conţin clor cum ar fi clorofluorocarbonaţii (CFC) (compuşi folosiţi până acum în frigidere, aparate de aer condiţionat şi în fabricarea produselor pe bază de polistiren) a epuizat stratul de ozon stratosferic, creând o gaură deasupra Antarcticii care durează mai multe săptămâni în fiecare an. Ca rezultat, expunerea la razele dăunătoare ale Soarelui a afectat viaţa acvatică şi terestră şi ameninţă sănătatea oamenilor din zonele nordice şi sudice ale planetei.

Problema privind calitatea aerului este acum o preocupare majora pentru multi cetateni Europeni. Este deasemenea unul din domeniile in care the Uniunea Europeana a fost foarte activa. Inca de la inceputul anilor 1970, UE a lucrat la cresterea calitatii aerului prin controlul emisiilor de substante nocive din atmosfera, cresterea calitatii combustibililor, si prin integrarea cerintele de protectie a mediului in sectoarele transport si energie.

Patru impacturi majore determina clasificarea impuritatilor in domeniul traditional si prioritar al Aerului Poluat :

- marirea aciditatii solului si apei prin impuritati cum ar fi oxizi de sulf, oxizi de azot si amoniac;

- degradarea cladirilor sensibile la aceleasi substante care maresc aciditatea;

- crearea ozonului troposferic de la asa-numitul ozon precursor, de exemplu: componente volatile organice, oxizi de azot si monoxid de carbon, care indirect afecteaza sanatatea umanitatii si a animalelor precum si vegetatia;

- efectele directe asupra sanatatii umane si pentru ecosisteme de exemplu: concentratiile de particule din atmosfera inalta, si componente volatile organice (VOC).

Poluarea atmosferei in Judetul Mures

Combinatul chimic Azomures

Judeţul Mureş cuprinde o serie de zone care înregistrează depăşiri sistematice ale indicatorilor de calitate a mediului faţă de normele standardizate, care afectează aerul, apele de suprafaţă şi subterane precum şi solul, şi care produc deteriorări grave ale stării de mediu, cu consecinţe asupra sănătăţii oamenilor, economiei şi capitalului natural.

Emisiile principalilor poluanţi au scăzut în general , mai ales după 1989 în urma transformărilor economice înregistrate. Reducerea pe scară largă a producţiei din principale zone industriale şi închiderea multor instalaţii poluatoare, au condus la reducerea cu peste 50% a emisiilor industriale pentru mulţi poluanţi, în perioada 1989-2000. totuşi, multe zone sunt încă puternic poluate industrial şi se impune în continuare, luarea măsurilor pentru îmbunătăţirea calităţii aerului.

Poluarea aerului este, potenţial, cea mai gravă problemă pe termen scurt şi mediu din punct de vedere al sănătăţii, aerul poluat fiind mai dificil de evitat decât apa poluată. Efectele lui, care pătrund peste tot, dăunează sănătăţii, degradează construcţiile şi mediul natural. Principalele surse fixe de poluare atmosferică sunt identificate în unităţi industriale, amplasate în localităţile Tîrgu-Mureş şi Tîrnăveni prin S.C. AZOMUREŞ S.A. Tîrgu Mureş, respectiv S.C. CARBID FOX S.A. Târnăveni şi iar cele mobile sunt identificate prin traficul rutier din marile aglomerări urbane (Tîrgu-Mureş, Reghin, Sighişoara).

Azomureş este o companie cu sediul în Târgu Mureş, cel mai mare producător de îngrăşăminte din România. A fost înfiinţată ca societate pe acţiuni în 1990 conform Legii nr. 15/1990 si prin Hotararea Guvernului nr. 1200. Platforma chimica si sediul central al societatii sunt amplasate In extremitatea de vest a zonei industriale a municipiului Targu- Mures, la o distanta de 5 km de centrul orasului.

Activitatea Combinatului de Îngrăşăminte Chimice din Tîrgu-Mureş, are impact semnificativ asupra atmosferei prin emisiile de amoniac, oxizi de azot şi pulberi. Rezultatele automonitorizării emisiilor de poluanţi în atmosferă efectuate, evidenţiază depăşirea valorilor admise.

În zona de impact a activităţii Combinatului de Îngrăşăminte Chimice se poate observa zi de zi fumul gros intens colorat eliberat in atmosfera; nu sunt necesare masuratori specializate pentru a sesiza stadiul in care se afla poluarea. Un efect imediat este fenomenul de ceata frecvent in oras si mirosul intepator de amoniac. De asemenea, un alt fenomen nociv cauzat de poluarea de catre combinat este reprezentat de ploile acide cu grave consecinte asupra culturilor de legume din gradinile aflate atat in Tîrgu Mures, cat si in localitatile invecinate.

Fisiere in arhiva (1):

  • Combinatul Chimic Azomures.doc