Degradarea Mediului

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest referat descrie Degradarea Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Irina Marinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

A.Degradarea mediului  proces real.

B.Aplicatii prin care elevii sunt familiarizati

cu problematica protectiei naturii

A.Degradarea mediului  proces real

Dinamica ecosferei ca sistem ecologic global (care imprima directia de modificare a tuturor subunitatilor ierarhice ecologice) este rezultatul presiunii exercitate de urmatoarele categorii de variabile de comanda :

a. variabile de comanda reprezentate de fenomene solare si orbitale ;

b. variabile de comanda reprezentate de procesele geologice proprii planetei (vulcanismul) ;

c. variabile de comanda care-si au originea în activitatea umana .

Aceste variabile de comanda sunt considerate în momentul de fata având rolul principal pentru explicarea dinamicii ecosferei în domeniul sau de stabilitate si pentru explicarea dereglajelor locale, regionale, globale.

Variatia fluxului de energie radianta interceptat de Pamânt poate afecta nu numai proprietatile fizice ale atmosferei inferioare, ci si procesele biologice fundamentale cum sunt fotosinteza si respiratia, procese care la rândul lor sunt atât la nivelul uscatului cât si la nivelul oceanului, în functie de cantitatea de lumina si temperatura.

De asemenea este acceptat si evidentiat faptul ca eliberarea materialelor din interiorul planetei prin vulcani, gheizere, a afectat morfologia si compozitia scoartei terestre, atmosfera si oceanul, ca implicatii majore asupra sistemului suport al vietii care este atmosfera .

O serie de ipoteze au fost formulate asupra conexiunii dintre activitatea vulcanica si extinderea în masa a speciilor. Aceste ipoteze se bazeaza pe faptul ca o activitate vulcanica intensa a putut modifica profund compozitia atmosferei si respectiv clima, functionând astfel ca un factor cu valoare de zgomot pentru întreaga ecosfera.

Efectele pe termen scurt ale eruptiilor vulcanice majore asupra turbiditatii atmosferei si deci asupra climei sunt de asemenea probate. Se subliniaza necesitatea stringenta pentru momentul actual de a se explica caracterul ciclic sau aciclic al acestor fenomene si rolul lor în dinamica globala a ecosferei.

Factorii de comanda dependenti de activitatea umana au contribuit si contribuie direct sau indirect la dinamica ecosferei.

Acceptam ca pâna în a doua jumatate a secolului al XIX-lea, efectele fluctuatiilor cu caracter de zgomot ale presiunii umane erau locale si regionale, numai ulterior aceste efecte s-au manifestat la scara planetara.

De subliniat faptul ca frecventa si amplitudinea au crescut exponential, nivelul lor fiind alarmant în ultimele 2-3 decenii ale secolului al XX-lea.

Putem spune ca presiunea exercitata de catre sistemul social-uman se intensifica si se diversifica în ultimele doua decenii ale mileniului doi cu o rata exponentiala, aceasta devenind acum principalul factor de comanda al dinamicii pe termen scurt al ecosferei.

Presiunea exercitata de catre sistemul social-uman influenteaza direct heterogenitatea ecosferei (prin transformarea sistemelor ecologice naturale în sisteme simple de tipul agrosistemelor), compozitia atmosferei (prin emanatii de SO2, Nox, CO2, suspensii sedimentabile, etc.), ciclul hidrologic si în ultima instanta clima planetei.

Deci putem spune ca în ultimele decenii ale secolului XX s-au manifestat si se manifesta dereglaje care se exprima la nivelul întregii ecosfere cunoscute si ca dereglaje globale si evident, acestea se exprima în primul rând în modificari neobisnuite ale climei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Degradarea mediului.doc