Deseuri din Activitati Medicale

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Deseuri din Activitati Medicale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

- Legislatie

Gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale este in prezent reglementata de Ordinul Ministrului Sanatatii si Familiei nr. 219/2002 care aproba Normele tehnice privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale si Metodologia de culegere a datelor pentru baza nationala de date.

Potrivit datelor preliminare centralizate de catre Ministerul Sanatatii, cantitatea totala de deseuri medicale generata in anul 2005 a fost de circa 15.490 tone. S-a inregistrat o reducere de aproximativ 12%, comparativ cu anul 2004 (17.553 tone).

Deseurile medicale periculoase sunt eliminate prin: crematorii, incinerari directe, instalatii de tratare termica.

In prezent aceste deseuri sunt eliminate dupa cum urmeaza:

- Prin ardere in cele 346 instalatii pentru tratarea termica a deseurilor medicale care apartin spitalelor; aceste instalatii nu sunt conforme cu cerintele UE si nu pot fi retehnologizate in vederea conformarii; acestea trebuie inchise etapizat pana la 31.12.2008; din numarul total, 122 de instalatii si-au incetat activitatea la sfarsitul anului 2005

- Numai o cantitate mica din deseurile medicale este incinerata alaturi de deseuri industriale periculoase, in 4 instalatii de incinerare aflate in proprietatea si operate de companii private.

In urma colectarii separate pe tipuri specifice de deseuri periculoase din activitati medicale, s-a estimat ca aprox. 3000 t/an vor fi eliminate prin incinerare, restul cantitatii de deseuri periculoase din activitati medicale va putea fi eliminata prin sterilizare termica.

- Definiție

Toate deseurile periculoase sau nepericuloase care se produc in unitatile sanitare.

Deseurile medicale includ toate deseurile generate de institutiile sanitare, institutele de cercetare si laboratoare. In plus, aceastea includ deseurile provenite din surse “minore” ori “difuze”, ca cele produse în cursul îngrijirilor de sanatate întreprinse acasa (dializa, injectii cu insulina etc.

- Unități sanitare care produc deșeuri

Producătorii mari: spitalele judeţene şi municipale, clinicile universitare, institutele de cercetare medicală şi farmaceutică, institutele de medicină legală, serviciile judeţene de medicină legală, unităţile preclinice din universităţile şi facultăţile de medicină şi farmacie, unităţile de producţie, depozitare şi păstrare a medicamentelor şi a produselor biologice.

Producătorii medii: centrele de diagnostic şi tratament, centrele de transfuzii, centrele de recoltare şi conservare a sângelui, laboratoarele, serviciile de prosectură ale spitalelor, spitalele de pneumologie, cabinetele medicale de orice specialitate şi cabinetele stomatologice, spitalele şi clinicile particulare.

Producătorii mici: laboratoarele de tehnică dentară, laboratoarele de sănătate mentală, spitalele de bolnavi psihici cronici, spitalele de recuperare, bazele de tratament balnear, sălile de pregătire a cadavrelor din cadrul serviciilor funerare, centrele de plasament, centrele de îngrijire şi asistenţă, cabinetele medicale din instituţii, întreprinderi, şcoli, licee, grădiniţe, cabinetele pentru realizarea tatuajelor, centrele pentru tratamente cosmetice/înfrumuseţare, unităţile farmaceutice - farmacii, drogherii, centrele de optică medicală, centrele de acupunctură.

- Clasificare

Deşeurile nepericuloase: sunt deşeurile asimilabile cu cele menajere rezultate de la serviciile medicale, tehnico-medicale, administrative,de cazare, de la blocurile alimentare şi de la oficiile de distribuţie a hranei; aceste deşeuri se colectează şi se îndepărtează la fel ca cele menajere.

Deşeurile asimilabile cu cele menajere încetează de a fi nepericuloase atunci cînd sînt amestecate cu o cantitate oarecare de deşeuri periculoase.

Următoarele materiale se includ în categoria deşeurilor nepericuloase: ambalajele materialelor sterile, flacoane de perfuzie care nu au venit în contact cu sîngele sau cu alte lichide biologice, ghips necontaminatcu lichide biologice, hîrtie, resturi alimentare (cu excepţia celor provenite de la secţiile de boli contagioase), saci şi alte ambalaje din material plastic, recipienţi din sticlă care nu au venit în contact cu sîngele sau cu alte lichide biologice;

Deşeurile periculoase includ: deşeurile anatomo-patologice şi părti anatomice cuprind material biopsic rezultat din blocurile operatorii de chirurgie şi obstetrică (fetuşi, placente), părţi anatomice rezultate din laboratoarele de autopsie, cadavre de animale rezultate în urma activităţilor de cercetare şi experimentare. Toate aceste deşeuri se consideră infecţioase.

Deşeurile infectioase sunt deşeurile care conţin sau au venit în contact cu sîngele sau alte fluide biologice, precum şi cu virusuri, bacterii, paraziţi şi/sau toxinele microorganismelor.

Exemple: seringi, ace, ace cu fir, perfuzoare cu tubulatură, recipienţi care au conţinut sînge sau alte lichide biologice, cîmpuri operatorii, mănuşi, sonde şi alte materiale de unică folosinţă, comprese, pansamente şi alte materiale contaminate, membrane de dializă, materiale de laborator folosite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Deseuri din Activitati Medicale.doc

Alte informatii

Prezentat in cadrul disciplinei Managementul deseurilor