Deseuri Industriale

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Deseuri Industriale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

1. Deseuri. Generalitati.

Figura nr. 1. Tipuri si surse de deseuri

2. Deseuri industriale. Depozite.

Din cele 77 milioane tone de deseuri solide generate în cursul anului 1999, cca. 69 milioane tone au fost deseuri industriale (inclusiv steril minier). Cantitatea de steril minier a fost de 36 milioane tone (cca. 52%), iar cantitatea de alte deseuri industriale a fost de 33 milioane tone.

Cantitatile de deseuri industriale au variat de la an la an; în 1995 s-a înregistrat cea mai mare cantitate (353 milioane tone), iar cea mai scazuta cantitate a fost înregistrata în 1999 (69 milioane tone), datorita reducerii activitatilor miniere, a activitatilor din metalurgie si a producerii de energie pe baza de carbune.

Cantitatea globala de deseuri industriale, altele decât sterilul minier, a scazut de la an la an. Daca în 1992 se produceau 111 milioane tone deseuri, în 1996 s-au produs 47,1 milioane tone, iar în anul 1997 – 39,2 milioane tone. Fata de 1997, cantitatea de deseuri industriale a scazut cu 1,5 milioane tone în 1998, iar cea de steril minier a scazut cu 5,8 milioane tone.

Cantitatea de steril minier a avut o evolutie fluctuanta în decursul anilor, în functie de natura activitatilor extractive; ca tendinta generala se poate afirma ca si cantitatea de steril a înregistrat o scadere continua.

Judetele care au generat cantitati mari de deseuri industriale în 1999 au fost Vâlcea, Mehedinti si Hunedoara, în care exploatarile miniere mai constituiau înca, una din activitatile industriale de baza. Alte judete mari producatoare de deseuri sunt Alba, Prahova Bacau, Salaj, Covasna, Galati în care generarea de deseuri este influentata de deseurile provenite din activitatile de tratare a minereurilor, de producere a energiei pe baza de combustibili fosili, din metalurgie sau prelucrarea titeiului.

Unele judete, cum ar fi Giurgiu, Botosani, Vaslui, Braila, Calarasi, Vrancea au raportat cantitati mici de deseuri industriale produse si gospodarite. Cantitatile mici se datoreaza fie restrângerii activitatilor industriale din aceste zone, fie faptului ca aceste judete sunt mai putin industrializate.

Principalele categorii de deseuri industriale generate în 1999 sunt:

- steril minier - 36,0 milioane tone;

- cenusa si zgura de termocentrala - 6,4 milioane tone;

- deseuri metalurgice - 2,6 milioane tone;

- namoluri reziduale - 2,5 milioane tone;

- deseuri chimice - 2,2 milioane tone;

- deseuri feroase -1,9 milioane tone;

- deseuri din constructii - 3,0 milioane tone.

Activitatile economice, mari generatoare de deseuri sunt urmatoarele:

- industria extractiva - 48,0 milioane tone;

- producerea energiei - 8,1 milioane tone;

- metalurgie - 3,6 milioane tone;

- rafinarea titeiului - 2,2 milioane tone;

- industria chimica - 2,1 milioane tone;

- industria de masini, produse metalice - 1,4 milioane tone;

- agricultura, zootehnie -1,2 milioane tone;

- industria alimentara - 0,9 milioane tone.

Fisiere in arhiva (1):

  • Deseuri Industriale.doc