Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 8278
Mărime: 42.32KB (arhivat)
Publicat de: Alina Rădoi
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Prof.dr. Ion POHOATA

Extras din referat

1. Concepte de baza privind mediul înconjurator

Protecţia mediului înconjurător - o problemă ce vizează viitorul planetei

Protecţia mediului înconjurător este o problemă care interesează şi afectează toţi cetăţenii.

Datorită faptului că daunele aduse mediului înconjurător au devenit din ce în ce mai grave, dorinţa de a face sacrificii pentru îmbunătăţirea mediului a crescut considerabil.

O anchetă întreprinsă pe întreg cuprinsul UE (Eurobarometer, martie 1999) a relevat faptul că 86% din cetăţenii UE consideră îmbunătăţirea mediului înconjurător drept o prioritate politică.

Doar şomajul, lupta împotriva sărăciei şi a crimei organizate şi menţinerea păcii au fost cotate mai sus.

Cetăţenii din Europa aşteaptă, aşadar, ca UE să joace un rol activ în protecţia şi conservarea mediului, atât pe plan intern, în cadrul legislaţiei europene, cât şi extern prin participarea Comunităţii la diferite acorduri internaţionale.

Protecţia mediului înconjurător - o provocare internaţională

Problemele mediului înconjurător nu pot fi rezolvate eficient decât prin acţiunea tuturor părţilor implicate. Problemele de mediu internaţionale capătă o importanţă din ce în ce mai mare. Singura soluţie este ca toate ţările să coopereze. Probleme ca poluarea aerului şi distrugerea stratului de ozon de către clorfluorocarburi nu depind de graniţele naţionale Exemplul poluării aerului pe plan global arată clar că orice încercare a unui stat de a-şi păstra mediul curat este sortită eşecului dacă celelalte state nu sunt şi ele pregătite să facă un efort în domeniul protecţiei mediului.

Acesta este produs de arderea combustibililor fosili pe bază de sulf, cum ar fi uleiul

sau cărbunele. Odată degajat în atmosferă, dioxidul de sulf este - în adevăratul sens al cuvântului - "pe aripile vântului". Amestecul dioxidului de sulf cu umiditatea din nori provoacă ploi acide care adeseori contribuie la acidificarea solului şi a apei la mii de kilometri distanţă de zona de emisie a noxelor.

În nordul Suediei, de exemplu, se găsesc o serie de lacuri ale căror rezerve de peşte s-au diminuat drastic din cauza ploilor acide.

Cu toate acestea, numai o parte neglijabilă din aerul poluat ce a provocat ploile acide , provine din Suedia, cea mai mare parte provenind din regiunile industriale ale Europei Centrale şi din Marea Britanie.

Situaţii similare pot fi întâlnite şi în Austria. Comisia Economică pentru Europa Naţiunilor Unite aduna periodic date despre mişcările agentilor poluanti ai aerului din Europa. Din aceste date se poate observa unde ia naştere poluarea aerului. Conform acestor date, mai putin de 6% din poluarea cu sulf detectată în Austria era autohtona. Mai mult de 94% din poluarea provocata de emisiile de sulf apărută în Austria a fost aşadar ''importată " din străinătate.

Şi în cazul poluării apei situaţia este similară. Eforturile uriaşe făcute de către Olanda pentru a purifica Rhinul ar fi fost sortite eşecului dacă Germania şi alte ţări riverane n-ar fi adoptat şi ele, simultan, măsuri în acest sens.

Ameninţarea schimbării climei, lărgirea găurii din stratul de ozon, dispariţia diferitelor specii de faună şi floră sălbatică sau poluarea celor şapte mări atrag şi mai serios atenţia asupra nevoii de măsuri comune, la nivel global.

Reducerea la nivel mondial a emisiilor de noxe, în special de dioxid de carbon (CO2) care este necesară pentru a evita schimbările climatice periculoase, cere acţiuni concertate. Acelaşi lucru este valabil în cazul încetării producerii şi folosirii substanţelor responsabile de subţierea stratului de ozon din stratosferă (în special clorfluorocarburi). Măsurile adoptate de către state în mod individual n-ar reprezenta decât o picătura în ocean.

În zilele noastre, puternica interdependenţă în domeniul protecţiei mediului este binecunoscută .Un mare număr de acorduri şi convenţii internaţionale ar trebui să ajute ca problemele de mediu să poată fi ţinute sub control. Cu toate acestea, este o cale mult mai înceată şi mai grea aceea de a ajunge la acorduri eficiente, decât aceea de a elabora legi naţionale, de vreme ce în cazul acordurilor este nevoie de un compromis între mai mulţi participanţi. De asemenea, este mult mai dificil să se verifice dacă angajamentele sunt respectate şi să se impună sancţiuni dacă este necesar.

2. Istoricul diplomaţiei de mediu

Când Germania, Italia, Belgia, Olanda, Luxemburg şi Franţa au fondat Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) în 1951, centrul de interes era împiedicarea unui alt război în Europa. Când, mai târziu, în 1957, aceleaşi state au pus piatra de temelie a Comunităţii Economice Europene (CEE), reconstrucţia în Europa era principala problemă.

Nici în Europa, nici în restul lumii, protecţia mediului nu era o preocupare la aceea vreme. De aceea, tratatele ce stau la baza Comunităţii Europene nu oferă nici o bază legală pentru activităţile Comunităţii în domeniul diplomaţiei de mediu.

Dezvoltarea diplomaţiilor de mediu la nivelul Uniunii Europene a demarat la începutul anilor '60, prin elaborarea primelor legislaţii legate de produse (în special substanţe periculoase, detergenţi şi alte produse industriale) în strânsă concordanţă cu încercarea statelor membre de armonizare a reglementărilor care "afectează direct stabilirea şi/sau funcţionarea pieţei comune".

Preview document

Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 1
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 2
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 3
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 4
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 5
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 6
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 7
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 8
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 9
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 10
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 11
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 12
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 13
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 14
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 15
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 16
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 17
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 18
Diplomația Verde - O Diplomație a Viitorului - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Diplomatia Verde - O Diplomatie a Viitorului.DOC

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Conferința de la Munchen și consecințele ei

Introducere Problema Conferinţei de la Munchen, din 1938, a rolului ei pentru popoarele ceh şi slovac, a impactului asupra politicii europene şi...

Marketing Ecologic

GREENPEACE Greenpeace este o organizaţie internaţională independentă, prezentă în 41 de ţări din întreaga lume, care acţionează pentru a schimba...

Efectele Negative ale Organismelor Modificate Genetic asupra Sanantatii Oamenilor și a Mediului

Partea I Greenpeace – pentru ca exista doar un pamant "Doar cand ultimul copac a fost taiat, ultimul rau a fost otravit si ultimul peste omorat,...

Securitate și violență - o nouă paradigmă a societății

Master an I Mediu In ultimele decenii, la orizont au aparut germenii constructiei unei noi arhitecturi de securitate, in care vechea ordine...

Greenpeace - pentru ca există doar un pământ

Cine este Greenpeace- Greenpeace exista pentru ca aceasta planeta fragila merita o voce. Are nevoie de solutii. De schimbare. Are nevoie de...

Implicarea ONG-ului Greenpeace România în Problema Organismelor Modificate Genetic

Istoria Greenpeace Greenpeace este o organizaţie non-guvernamentală, non-profit, prezentă în 41 de ţări din Europa, America de Nord şi Sud, Asia...

Ai nevoie de altceva?