Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 2529
Mărime: 1.25MB (arhivat)
Publicat de: Sorin Moldoveanu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Introducere

Spaţiul urban reprezintă suma tuturor tipurilor de spaţii dintre clădirile unui oraş, sau din alte aşezări umane, sau o entitate ce polarizeaza interese, produse, capacităţi şi energii din spaţii extinse ce depăşesc arealul spaţiului rural; activităţi ce se caracterizează preponderent prin prezenţa activităţilor secundare, terţiare.

Particularități geografice și istorice ale arealului de studiu

Particularități geografice

Municipiul Târgovişte este situat în câmpia subcolinară care-i poartă numele, parte a câmpiei piemontane înalte, în apropierea paralelei de 45°. Înălţimea dealurilor din vecinătatea oraşului atinge cota de 425 m, întreaga zonă colinară caracterizându-se prin văi săpate de torenţi. În marginea vestică a Târgoviştei relieful este uşor boltit, formând pragul interfluvial dintre Ialomiţa şi Dâmboviţa. Vatra oraşului, delimitată la est de râul Ialomiţa, se află la o înălţime de 10-15 m deasupra luncii inundabile a Ialomiţei.

Cadrul natural a asigurat condiţii de habitat deosebit de prielnice pentru dezvoltarea unui centru urban, în jurul căruia au gravitat aşezări rurale înşirate pe văile mijlocii ale râurilor Ialomiţa şi Dâmboviţa.

Clima oraşului Târgovişte este determinată de aşezarea geografică şi de relief. Paralela de 45° care trece pe la nord de teritoriul municipiului (Şotânga-Doiceşti-Aninoasa) şi care reprezintă nu numai jumătate din distanţa dintre pol şi ecuator, ci şi dintre culmile Carpaţilor Meridionali şi Câmpia Română explică clima temperat-continentală a oraşului.

Amplitudinea termică anuală specifică acestei latitudini este diminuată de amplasarea oraşului în zona intracolinară: Măgura Bucşanilor opreşte gerurile şi vânturile puternice din timpul iernii, iar dealurile şi Valea Ialomiţei temperează canicula verii. Clima Târgoviştei se caracterizează printr-o temperatură medie anuală de 9,9°C şi o amplitudine termică de 22°C ( temperatura medie a lunii ianuarie fiind de -1,2°C, iar a lunii iulie de +20,8°C). Maxima absolută înregistrată la Târgovişte a fost de +40,4°C în 1946.

Regimul eolian se caracterizează prin predominarea vânturilor de nord-vest, nord-est şi vest atât în perioadele reci ale anului cât şi în cele calde.

Precipitaţiile atmosferice ating în zona municipiului valori cuprinse între 450-780 mm anual, deşi s-au înregistrat şi valori extreme de 368 mm (1992) sau 1015 mm (1979). Media sumei anuale este de 627 mm.

Cea mai importantă apă curgătoare care străbate teritoriul Târgoviştei, curgând pe direcţia NV-SE este râul Ialomiţa, ce-şi are izvoarele în Munţii Bucegi. Ialomiţa are un curs permanent, cu debit variabil influenţat mai ales de precipitaţiile ce cad mai ales în cursul superior al bazinului hidrografic. Râul Ialomiţa adună apele din acest teritoriu prin numeroase văi cu caracter torenţial. Din albia Ialomiţei se desprind Iazul Morilor – folosit la irigarea culturilor de legume de la marginea oraşului.

La 3-4 km spre vest de valea Ialomiţei curge Ilfovul, care izvorăşte din pădurile Teişului şi pe care, în aval de municipiu, s-a amenajat o salbă de lacuri (Bunget, Ilfoveni, Udreşti). În raza oraşului Târgovişte poate fi semnalată şi prezenţa pârâului Milioara (Mierea), canalizat şi deviat către râul Ilfov.

Preview document

Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 1
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 2
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 3
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 4
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 5
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 6
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 7
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 8
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 9
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 10
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 11
Disfuncționalitățile mediului urban. studiu de caz - Municipiul Targoviște, Județul Dâmbovița - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Disfunctionalitatile Mediului Urban. Studiu de Caz - Municipiul Targoviste, Judetul Dambovita.docx

Alții au mai descărcat și

Problemele de Mediu în Malaezia

Malaysia (conform DOOM, 2005) sau Malaezia este o monarhie constitutionala federala in sud-estul Asiei. E formata din 13 state si 3 teritorii...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?