Ecosisteme - Lacul Balea

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Ecosisteme - Lacul Balea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Introducere

Definitie: Lacul este o intindere permanenta de apa statatoare, caracterizat printr-un bazin relativ consolidat, o adancime destul de mare pentru ca lumina sa nu patrunda pana la fundul acestuia si un regim termic caracterizat prin stratificare.

Lacul a fost printre primele ecosisteme studiate de ecologi datorita usurintei cu care putea fi abordat. Structura biotopului si structura functionala sunt bine individualizate, categoriile identificate fiind utilizate si pentru cercetarea celorlalte tipuri de ecosisteme acvatice.

Monument al naturii, lacul glaciar Balea este unul dintre cele mai mari lacuri din Muntii Fagarasului, avand o suprafata de 4,5 ha, o lungime de 360 m, o latime de 240 m si o adancime de aproximativ 11 m. El este situat la o altitudine de 2.034 m, intr-un circ glaciar, fiind cuprins intre Defileul Oltului si poalele muntilor Piatra Craiului.

Culoarea apei este pe vreme senină albastră cu o uşoară nuanţă verzuie, ceea ce face ca vizibilitatea să fie foarte mare în apă pana la 8 m adâncime, fundul lacului nemaivazindu-se.

Lacul Balea este alimentat pe de o parte de izvoare cu caracter temporar care se activeaza numai în anumite perioade ale anului (primavara si toamna) pe de alta în jurul lacului sunt si izvoare cu caracter permanent.

Geologiea lacului este urmatoarea:

Cuveta lacustră este săpată în şisturi micacee, clorite cu intruziuni de cuarţ, pe aceeaşi rocă s-au format rocile mutonate din V şi N. Pe malul de NE există şi şisturi hornblendice verzi închise care fac parte din rocile mutonate. La formarea crestei sudice, de graniţă, au participat şisturi hornblendice cu hornblendă neagră, şisturi muscovitice, şisturi negre sericitoase şi gnais, precum şi şisturi grafitoase şi o rocă cuarţitică verde, în cantităţi mici. Se mai găseşte şi o lentilă de calcar. Din aceasta provine un mare bloc de calcar care se înalţă din lac. Fundul lacului este acoperit de pietriş, nisip şi mâl brun în părţile de S, E, NE şi în golful din NV, în timp ce în SV, centru şi N domină fundul stâncos.

Harta amplasare lac Balea

Definitii:

Habitat (biotop): teritoriu locuit de un individ, de o specie ori de un grup de indivizi sau specii, în cadrul căruia populaţia respectivă găseşte o complexitate uniformă de condiţii de viaţă, adaptându-se acestora.

Ecosistem: prin ecosistem înţelegem unitatea elementară a biosferei formata dintr-un biotop, ocupat de o biocenoză. Un ecosistem cuprinde întreaga materie vie dintr-un spaţiu finit, deci toate animalele, plantele,

microorganisme (ciuperci, bacterii şi virusuri), împreună cu toată substanţa

organică moartă existentă în acel teritoriu.

Biom: reprezinta zona majora de viata, determinata de microclima, cuprinzand un complex de biotopuri si biocenoze.

Biosfera: invelisul planetei care contine ansamblul de organisme vii si in care viata este posibila in permanenta, formata din partea inferioara a atmosferei, hidrosfera si o parte din litosfera.

Factorii biotic: sunt reprezentaţi de relaţiile, de legăturile care se stabilesc în cadrul populaţiei (speciei) sau între specii diferite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosisteme - Lacul Balea.doc