Ecosistemele Complexelor Zootehnice

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Ecosistemele Complexelor Zootehnice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si .

Arhiva contine 1 fisier ppt de 22 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe si cuprins iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Ecologie, Alte Domenii

Cuprins

Ecosistemul complexelor zootehnice de crestere intensiva a animalelor
Acest tip de agrosistem cuprinde crescatoriile de animale create de zootehnia moderna , in scopul obtinerii de productii mari si constante .
Particularitatile biotopurilor
Totalitatea biotopurilor fiecarui ecosistem agrozootehnic are un anumit microclimat interior generat de temperatura , umiditate si luminozitate . Insusirile ecologice ale biotopului asigura fiecarei specii o productivitate maxima .
Particularitatile biocenozelor
Biocenozele existente in complexele zootehnice care concentraza animale domestice ( pasari , porcine , ovine , bovine ) apartin unei singure specii si de multe ori unei singure rase cu performante productive ridicate . Indivizii sunt intretinuti in adaposturi si boxe , pe categorii de varsta si sexe . Populatiile sunt omogene genetic si fenotipic . In aceste conditii , animalele si-au pierdut instinctul de teritorialitate si instinctul matern , in schimb se remarca cresterea agresivitatii si aparitia unei stari de stres .
Specii si rase de animale
Bovinele:
Rasele autohtone
Rasa sura de stepa: cu o productie slaba de lapte, care variaza intre 1000-1200 litri anual. Din cauza productiei scazute de lapte si carne si prin faptul ca intra in calduri la o varsta mai mare decat celalalte rase, rasa Sura de stepa nu mai figureaza in planurile de crestere. Astfel s-a stabilit ca aceasta rasa locala sa fie incrucisata cu reproducatori din rasele Bruna si Friza.
Rasele locale
Rase de lapte:
Rasa baltata cu negru romaneasca, a fost importata din vestul Europei (Danemarca, Olanda, Germania), obtinuta in ultimii 20-25 ani prin absortie cu rasele locale sau ameliorate (Simmental, Bruna). Este crescuta in Muntenia, Moldova si Ardeal. Vaca are o greutate de 550-600 kg, iar taurul 900 kg. Viteii la nastere cantaresc 25-30 kg. Asigura o productie de lapte anual de 4000-5000 l cu un procent de grasime de 3,8-4. este o rasa mixta, dar,ca si Baltata romaneasca, se preteaza bine la ingrasare.
Rasa Rosie dobrogeana, s-a format la inceput prin incrucisarile intre rasa Sura de stepa si rasele: Rosie de stepa, Angler si Rosie poloneza, iar ulterior cu rasele: Rosie daneza, Rosie estoniana si Rosie bruna letona. Productia de lapte la aceasta rasa variaza anual intre 2700-3000 l/an. Productia de carne este scazuta. Motivat de faptul ca are o greutate corporala mica (380-450 kg), iar prima fatare se face cu intarziere (30-32 luni) fata de normal. Nu se mai creste ca rasa curata, fiind in actiunea de ameliorare cu rasele Friza si Charolaise.
Rasa baltata romanesca, s-a format la inceput in Ardeal, Banat si Bucovina, in jurul anilor 1860, avand la baza rasa Sura de Stepa prin absortia cu rasa Simmental importata din tarile vest europene. In prezent aceasta rasa este raspandita in Banat, Bucovina, Ardeal si in judetul Botosani. Animalele au culoare baltat alb cu galben de diferite nuante, capul fiind de regula alb ca si piciorele, de la genunchi si jarete in jos. Greutatea vacilor variaza intre 550-700 kg, a taurilor intre 840-920 kg, iar a viteilor la fatare intre 38-40 kg.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemele Complexelor Zootehnice.ppt