Ecosistemul - Padurea

Imagine preview
(9/10 din 7 voturi)

Acest referat descrie Ecosistemul - Padurea.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 23 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Moise Camelia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Ecologie, Alte Domenii

Extras din document

ECOSISTEMUL reprezinta rezultatul interactiunii dintre elementele vii si anorganice,dintr-un mediu de viata si teritoriu geografic.Ecosistemul este unitatea organizatorica elementara alcatuita din biotope,ocupat de o biocenoza si capabila de o realizare a productivitatii biologice.

Nu exista suprafata geografica de pe TERRA care sa nu fie populate de vietuitoare si care sa nu prezinte complexe naturale de tipul ecosistemelor.

ECOSISTEMUL PADURE

Padurile sunt ecosisteme terestre complexe si variate ,reprezentand cel mai stabil biom de pe glob.Padurile umede reprezinta 27,1% din totalul suprafetei constituit de padure si cuprind:

- paduri de conifere

- paduri de foioase din zona temperate

- padurea ecuatoriala (tropicala)

PADUREA DE FOIOASE

Padurea de foioase poate fi formata dintr-o singura specie de arbori(stejar,fag) sau din mai multe specii(stejar,artar,tei,ulm) associate cu arboreta(corn,alun,paducel,soc)

La campie,padurea incepe sub forma de silvostepa,un amestec de padure cu vegetatie de stepa si se intinde de la limita inferioara a padurii de conifere pana in zona de campie si Delta Dunarii.

Padurile de foioase cu frunze cazatoare se pot dezvolta numai in regiunile in care media temperaturii celor 4 luni de vara depaseste + 10 grade Celsius.

Padurea de foioase este formata din specii ale caror frunze cad toamna,intr-un interval relative scurt.Caderea frunzelor in zona temperate reprezinta o adaptare la anotimpul rece,deci la scaderea temperaturii.Factorul care declanseaza caderea este reducerea lungimii zilei.

Se considera ca pierderea frunzelor subtiri,de vara si protejarea mugurilor prin solzi inseamna economie de materie organica,fata de situatia in care s-ar produce o pierdere prin inghetarea frunzelor mai groase,vesnic verzi.

Factorul temperature intervine si in sezonul urmator: frunzele nou formate in primavara trebuie sa beneficieze de cel putin 4 luni calde,timp in care ele produc substantele de rezerva ce vor fi folosite in anul urmator pentru lastari si fructe.

Temperatura scazuta din perioada de iarna determina pierderi de apa la nivelul ramurilor,dar aceste pierderi sunt diferite de la o specie la alta:

- fagul central-european nu creste in zona cu ierni foarte reci,in schimb,stejarul ajunge pana in Ural.

Daca verile sunt scurte(cum se intampla la noi in depresiunile intracarpatice),locul foioaselor este luat de conifere:foioasele au nevoie de o durata a sezonului de vegetatie de cel putin 120 de zile,cu medii diurne de peste 10 grade Celsius,iar coniferele au nevoie de numai 30 de

Zile.

Curentii de aer sunt de intensitate mica,aerul este bogat in oxygen.Solul este format din humus rezultat din descompunerea litierei.Plantele in padurile de foioase sunt distribuite pe 4 etaje:

- etajul muschilor si lichenilor

- etajul ierburilor(specii de Poa),

- etajul subarbustilor(macesul,cornul,alunul,porumbarul)

- etajul arborilor din padurile tinere este mult mai compact si mai variat decat cel din padurile aflate in stadium de climax.Aici se intalnesc animale ca:

- pisica salbatica,

- jderul

- dihorul,

- cerbul;

- caprioara;

- ciocanitoarea verde;

- privighetoarea;

- gusterele;

- sarpele

- brotacelul

Fisiere in arhiva (1):

  • Ecosistemul - Padurea.doc

Alte informatii

este un referat la materia Conservarea biodiversitatii foarte bun, s-a urmarit exact ceea ce trebuia