Efectul de Seră

Referat
7.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 68 în total
Cuvinte : 45493
Mărime: 488.09KB (arhivat)
Publicat de: Marga Popa
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Bran Florina

Extras din referat

Efectul de sera este procesul de încalzire a unei planete din cauza radiatiei emise de catre atmosfera acesteia. Acest fenomen a fost descoperit de Joseph Fourier în 1824.

Termenul de efect de sera este folosit cel mai adesea în vorbirea curenta pentru a evidentia contributia unor anumite gaze emise natural sau artificial la încalzirea atmosferei terestre prin împiedicarea iesirii din atmosfera a radiatiilor solare reflectate de suprafata terestra.

În cazul atmosferei Pamântului, efectul de sera a fost responsabil de încalzirea suficienta a acesteia pentru a permite dezvoltarea plantelor asa cum le cunoastem noi azi.

Principalul element responsabil de producerea efectului de sera sunt vaporii de apa. Urmatoarea pondere o are dioxidul de carbon, urmat de metan.

În ultima jumatate de secol au fost emise în atmosfera cantitati foarte mari de dioxid de carbon si metan, care au redus permeabilitatea atmosferei pentru radiatiile calorice reflectate de Pamânt spre spatiul cosmic. Acest lucru a dus la începerea asa-numitului fenomen de încalzire globala.

Protocolul de la Kyoto este un acord international privind mediul. Protocolul a fost negociat în decembrie 1997 de catre 160 de tari.

Acordul prevede, pentru tarile industrializate o reducere a emisiilor poluante cu 5,2% în perioada 2008-2012 în comparatie cu cele din 1990.

Pentru a intra în vigoare, trebuia sa fie ratificat de cel putin 55 de natiuni (conditie deja îndeplinita), care sa produca 55% din emisiile globale de dioxid de carbon. Aceasta ultima conditie a fost indeplinita în octombrie 2004 prin ratificarea de catre Rusia a protocolului.

Dupa Conferinta de la Marrakech (noiembrie 2001), a saptea conferinta a partilor semnatare, 40 de tari au ratificat Protocului de la Kyoto.

În octombrie 2004, Rusia, responsabila pentru 17,4% din emisiile de gaze de sera, a ratificat acordul, lucru care a dus la îndeplinirea cvorumului necesar pentru intrarea în vigoare a protocolului. În noiembrie 2004 tarile participante erau în numar de 127 inclusiv Canada, China, India, Japonia, Noua Zeelanda, Rusia, cei 25 de membri ai Uniunii Europene împreuna cu România si Bulgaria, precum si Republica Moldova.

Printre tarile care nu au ratificat acest protocol se afla Statele Unite, responsabile pentru 36,1% din totalul emisiilor de gaze de sera (anunt facut în martie 2001).

La cea de-a treia Conferinta a statelor semnatare a conventiei-cadru privind clima de la Kyoto este emis Protocolul de la Kyoto (textul protocolului).

Acesta este un protocol suplimentar la conventia-cadru privind clima, care specifica - acesta fiind inovatia decisiva - obiectivele cu caracter obligatoriu în sensul reducerii emisiilor urmatoarelor gaze de sera: dioxid de carbon (CO2, folosit si ca valorare de referinta), gaz metan (CH4), protoxid de azot (gaz ilariant, N2O), hidrocarburi fluorurate halogenate partial (FKW/PFCs) si hexafluorura de sulf (SF6).

Statele semnatare ale contractului se obliga ca pâna în 2012 sa-si reduca emisiile cu 5,2 la suta sub nivelul atins în 1990. Exista specificatii individuale pentru fiecare tara, în functie de nivelul de dezvoltare economica. În ceea ce priveste statele UE este prevazuta o reducere a emisiilor cu 8 procente, Rusia si Ucraina s-au obligat sa nu depaseasca nivelul atins în 1990, cât despre Republica Populara Chineza, India si tarile în curs de dezvoltare, nu exista nici un fel de limitari.

Protocolul a intrat în vigoare la 16 februarie 2005, dupa ce 55 de state, care, în total, au cauzat peste 55 la suta din emisiile de dioxid de carbon înregistrate în anul 1990, au ratificat acordul.

Unele state precum SUA, Australia, Croatie si Principatul Monaco, nu au ratificat acest Protocol. Multe state membre OPEC au renuntat în schimb la orice retinere, ratificându-l. Este însa îndoielnic înca daca obiectivele pot fi atinse, multe din statele care au aderat la Protocol si-au crescut emisiile de dioxid de carbon fata de nivelul din 1990.

Poluarea solurilor si zonele contaminate

Inventarele anterioare privind poluarea solurilor în România (realizate înainte de anul 1989) au aratat ca aproximativ 900.000 ha au fost afectate în mod diferit de diverse tipuri de poluanti.

În general, dupa anul 1989 s-a constatat o reducere a unor tipuri de poluare, datorita fie scaderii cantitatilor de fertilizanti si pesticide aplicate, scaderii emisiei noxelor, fie închiderii unor unitati industriale si agricole.

În ceea ce priveste poluarea istorica a solului, s-au adaugat noi cantitati de elemente si substante potential poluatoare, puse în evidenta prin monitorizarea efectuata de catre ICPA, în cadrul

Sistemului National de Monitorizare de nivel I (16 x 16 km) si la nivel II (zone de impact).

Cele mai importante tipuri de poluare a solurilor identificate de ICPA sunt:

1. poluarea solurilor (degradarea) ca urmare a activitatilor miniere;

2. poluarea cauzata de iazurile de decantare, haldele de steril, depozitele de deseuri neconforme;

3. poluarea produsa de reziduuri si deseuri anorganice (minerale, materii anorganice, metale, saruri, acizi, baze);

4. poluarea cauzata de substante purtate de aer - (hidrocarburi, etilena, amoniac, doxid de sulf, cloruri, fluoruri, oxizi de azot, compusi cu plumb etc.);

5. poluarea cauzata de apele sarate din industria petroliera, poluarea cu petrol.

Activitatile miniere. Pentru extractia carbunelui (lignit), activitatile miniere distrug mari suprafete care afecteza fertilitatea solurilor si duc la pierderea terenurilor agricole si a padurilor. Totodata, suprafete importante sunt afectate de balastiere, care afecteaza calitatea solului prin depunerile de materiale extrase si duc la scaderea nivelului apei freatice. Datele preliminare furnizate de ICPA arata ca aproximativ 23.017 ha sunt puternic afectate de acest tip de poluare.

Iazurile de decantare, haldele de steril, depozitele de deseuri neconforme

Cresterea volumului de deseuri menajere si industriale ridica numeroase probleme pentru sanatatea oamenilor si a animalelor, precum si din cauza faptului ca ocupa suprafete importante. În afara depozitelor în functiune pentru deseuri industriale, exista un numar de depozite care nu mai sunt utilizate fie pentru ca au capacitatea epuizata, fie pentru ca agentul economic în proprietatea caruia se afla si-a încetat activitatea. În marea majoritate a cazurilor, închiderea acestor depozite nu s-a realizat în conformitate cu normele europene în vigoare, astfel ca suprafetele respective au devenit "situri contaminate".

Aceste site-uri ridica probleme din cauza situatiei juridice incerte în care se gasesc, determinata, în principal, de urmatoarele aspecte:

- unele depozite de deseuri industriale au apartinut si au fost utilizate de agenti economici la care statul este actionar majoritar si care în prezent si-au încetat activitatea;

- o serie de depozite de deseuri industriale, cu capacitatea epuizata, au fost utilizate de unitati economice care ulterior s-au privatizat, dar noul proprietar nu a preluat si obligatiile legate de depozitul de deseuri;

- depozitul a fost abandonat si/sau a avut loc falimentul proprietarului.

Cazurile mentionate anterior sunt reprezentate, de cele mai multe ori, de depozite de dimensiuni destul de mari si care contin diferite tipuri de deseuri (inclusiv periculoase).

Iazurile de decantare aflate în functiune pot afecta terenurile din împrejurimi în cazul în care barajele de decantare cedeaza, prin contaminarea cu metale grele, cianuri si alte elemente excesive.

Iazurile aflate în conservare pot avea acelasi efect.

Din datele inventarierii preliminare rezulta ca acest tip de poluare afecteaza 6.077 ha în 30 judete din care 5.412 ha sunt afectate în mod excesiv. Cele mai mari suprafete se înregistreaza în judetele Alba-373 ha, Bacau340 ha, Caras-Severin  629 ha, Cluj-344 ha, Dolj-670 ha, Harghita 227 ha, Hunedoara 735 ha, Maramures - 617 ha etc.

Având în vedere principalele probleme cauzate de acest tip de poluare, o atentie speciala trebuie acordata acestor situri în urmatorii ani. De asemenea, închiderea depozitelor de deseuri neconforme în paralel cu deschiderea altor depozite noi, ecologice, trebuie sa constituie una dintre prioritatile de top ce trebuie corelate cu prevederile Directivei 99/31 privind depozitele de deseuri.

Preview document

Efectul de Seră - Pagina 1
Efectul de Seră - Pagina 2
Efectul de Seră - Pagina 3
Efectul de Seră - Pagina 4
Efectul de Seră - Pagina 5
Efectul de Seră - Pagina 6
Efectul de Seră - Pagina 7
Efectul de Seră - Pagina 8
Efectul de Seră - Pagina 9
Efectul de Seră - Pagina 10
Efectul de Seră - Pagina 11
Efectul de Seră - Pagina 12
Efectul de Seră - Pagina 13
Efectul de Seră - Pagina 14
Efectul de Seră - Pagina 15
Efectul de Seră - Pagina 16
Efectul de Seră - Pagina 17
Efectul de Seră - Pagina 18
Efectul de Seră - Pagina 19
Efectul de Seră - Pagina 20
Efectul de Seră - Pagina 21
Efectul de Seră - Pagina 22
Efectul de Seră - Pagina 23
Efectul de Seră - Pagina 24
Efectul de Seră - Pagina 25
Efectul de Seră - Pagina 26
Efectul de Seră - Pagina 27
Efectul de Seră - Pagina 28
Efectul de Seră - Pagina 29
Efectul de Seră - Pagina 30
Efectul de Seră - Pagina 31
Efectul de Seră - Pagina 32
Efectul de Seră - Pagina 33
Efectul de Seră - Pagina 34
Efectul de Seră - Pagina 35
Efectul de Seră - Pagina 36
Efectul de Seră - Pagina 37
Efectul de Seră - Pagina 38
Efectul de Seră - Pagina 39
Efectul de Seră - Pagina 40
Efectul de Seră - Pagina 41
Efectul de Seră - Pagina 42
Efectul de Seră - Pagina 43
Efectul de Seră - Pagina 44
Efectul de Seră - Pagina 45
Efectul de Seră - Pagina 46
Efectul de Seră - Pagina 47
Efectul de Seră - Pagina 48
Efectul de Seră - Pagina 49
Efectul de Seră - Pagina 50
Efectul de Seră - Pagina 51
Efectul de Seră - Pagina 52
Efectul de Seră - Pagina 53
Efectul de Seră - Pagina 54
Efectul de Seră - Pagina 55
Efectul de Seră - Pagina 56
Efectul de Seră - Pagina 57
Efectul de Seră - Pagina 58
Efectul de Seră - Pagina 59
Efectul de Seră - Pagina 60
Efectul de Seră - Pagina 61
Efectul de Seră - Pagina 62
Efectul de Seră - Pagina 63
Efectul de Seră - Pagina 64
Efectul de Seră - Pagina 65
Efectul de Seră - Pagina 66
Efectul de Seră - Pagina 67
Efectul de Seră - Pagina 68

Conținut arhivă zip

  • Efectul de Sera.doc

Alții au mai descărcat și

Mecanismele încălzirii globale

INTRODUCERE In timp ce oamenii si conceptiilor lor se schimba si evolueaza la fel se intampla si cu planeta Terra. Ajungem la momente in care nu...

Centrala termoelectrică - sursă de poluare a aerului

1. Aspecte teoretice Aerul este un element indispensabil vieţii, cantitatea consumată de organismul uman fiind foarte mare: într-o singură...

Efectul de Seră și Încălzirea Planetei

Introducere Ce putem spune astăzi când Natura pare dezlănţuită împotriva Omului? Cum să reacţionăm împotriva caniculelor, a inundaţiilor, a...

Curs Ecologie 2010

1 Consideraţii introductive 1.1. Ecologie. Definiţie, obiect, domenii, importanţă Termenul de ecologie, din punct de vedere etimologic, are la...

Dezvoltare durabilă și protecția mediului

CAPITOLUL 1 GENERALITĂŢI DESPRE ECOSISTEME, FACTORI DE MEDIU, PROTECŢIA MEDIULUI Spaţiul planetei noastre în care este posibilă în permanenţă...

Protecția Mediului

Prin sintagma ploaie acidă sunt descrise câteva moduri fn care substanţele acide din atmosferă ajung pe Pământ. Astfel că termenul mai precis ar fi...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ecologie și Protecția Mediului

CAP.1. ECOLOGIA SI PROTECŢIA MEDIULUI CA ŞTIINŢĂ 1.1. DEFINIŢIA ECOLOGIEI Prima definiţie a Ecologiei a fost dată de către Ernst Haeckel unul...

Te-ar putea interesa și

Cercetări privind calitatea mediului înconjurător în Județul Argeș

INTRODUCERE Descrierea generala a problemelor de mediu Județul Argeș este un județ cu probleme complexe de protecția mediului care își găsesc...

Analize și observații privind starea actuală de calitate a aerului în România

MEMORIU JUSTIFICATIV Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbatute probleme ale contemporaneitatii si una de prim ordin pentru conducerea...

Efectele încălzirii globale asupra securității mondiale

Introducere Această lucrare de disertație, intitulată „Efectele încălzirii globale asupra securității mondiale”, pune în discuție o temă de...

Efectul de Seră

I.Introducere Principala cauza a efectului de seră este poluarea. Poluarea este determinată de prezenţa unor substanţe solide, lichide, sub forma...

Efectul de seră

1.Introducere: Efectul de sera este un fenomen natural si necesar care face ca temperatura medie la sol sa fie de 15°C. Fara el, temperatura medie...

Schimbările climatice și influența lor asupra mediului

ARGUMENT: Omul a intervenit în tulburarea unui echilibru delicat ce a generat schimbările climatice la masă planetară afectând deopotrivă,om şi...

Încălzirea Globală

1. Evoluţia climei Încălzirea globală este creşterea continuă a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului,...

Omul și Energia

Introducere Omenirea a avut multe probleme de rezolvat pe parcursul istoriei sale de secole. Dar problema energiei a fost, este şi va fi problema...

Ai nevoie de altceva?