Eroziunea Solului

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 6062
Mărime: 121.58KB (arhivat)
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Biali Gabriela

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU 3
  2. 1.1. Localizarea zonei luate in studiu 3
  3. 1.2. Clima 3
  4. 1.3. Caracterizare Geomorfologica 4
  5. 1.4. Consideratii geologice 4
  6. 1.5. Caracterizarea hidrogeologica. 4
  7. 1.6 Consideratii Geotehnice 5
  8. 1.7. Procese fizico-geologice 6
  9. 1.8. Hidrografia si hidrologia 6
  10. 1.9. Solurile si eroziunea 7
  11. 1.10 Vegetaţia 8
  12. 1.11. Concluzii asupra situaţiei actuale 8
  13. CAP.2 INVENTARIEREA CATEGORIILOR DE FOLOSINŢĂ ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC ÎN FAZA INIŢIALĂ 9
  14. CAP. 3 DETERMINAREA PIERDERILOR DE SOL PRIN EROZIUNE HIDRICĂ ÎN FAZA INIŢIALĂ 10
  15. 3.1. Elementele morfometrice ale unităţii omogene de relief 10
  16. 3.2 Determinarea pierderilor de sol prin eroziune hidrică în suprafaţă în faza iniţială 12
  17. 3.3 Calculul pierderilor de sol prin eroziune hidrică în suprafaţă după propuneri de amenajare (faza finală) 14
  18. CAP. 4 DETERMINAREA PIERDERILOR DE SOL PRIN EROZIUNE ÎN ADÂNCIME PE FORMAŢIUNILE TORENŢIALE DIN BAZINUL HIDROGRAFIC STUDIAT 18
  19. CAP.5 CALCULUL EROZIUNII TOTALE ŞI A EFLUENŢEI ALUVIONARE ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC STUDIAT 21
  20. 5.1 Eroziunea totală şi efluenţa aluvionară înainte de amenajare 21
  21. 5.2 Eroziunea totală şi efluenţa aluvionară după amenajare 21
  22. CAP.6 DETERMINAREA DEBITULUI MAXIM PRIN METODA BILANŢULUI SCURGERII ÎN SECŢIUNEA DE IEŞIRE DIN BAZINUL HIDROGRAFIC 22
  23. 6.1 Date morfometrice din bazinul hidrografic aferent reţelei torenţiale 22
  24. 6.2 Determinarea stratului de scurgere la suprafaţa bazinului hidrografic aferent reţelei torenţiale 23
  25. 6.2.1 Ploaia de calcul conform STAS 9407/1983 23
  26. 6.2.2 Retenţia 23
  27. 6.2.3 Infiltraţia 23
  28. 6.3 Valorile stratului ce se scurge la suprafaţa bazinului hidrografic 24
  29. CAPITOLUL 7. DETERMINAREA PANTEI DE PROIECTARE ŞI AMPLASAREA LUCRĂRILOR TRANSVERSALE PE REŢEAUA TORENŢIALĂ 25
  30. 7.1 Calculul debitului de formare 25
  31. 7.2. Determinarea debitului specific pe suprafaţă 25
  32. 7.3. Stabilirea sectorului de calcul şi caracteristicile acestuia 25
  33. 7.4.Calculul adâncimii apei pe sectoare de calcul 26
  34. CAPITOLUL 8. CALCULUL VOLUMULUI DE ALUVIUNI DIN ATERISAMENTUL LUCRĂRII TRANSVERSALE 28
  35. CAPITOLUL 9. EFICACITATEA AMENAJĂRILOR ANTIEROZIONALE PROPUSE ÎN BAZINUL HIDROGRAFIC DE RECEPŢIE STUDIAT 29
  36. 9.1 Eficacitatea efectului hidrologic 29
  37. 9.2 Eficacitatea efectului hidrologic 29
  38. 9.3 Inventarierea categoriilor de folosinţă după amenajare 29

Extras din referat

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU

1.1. Localizarea zonei luate in studiu

Din punct de vedere orohidrografic, zona luata in studiu pentru amenajare antierozional de 646.75 ha este situata in partea de N-V a Depresiunii Transilvaniei, in bazinul hidrografic al raului Crasna, afluent de ordinul I al raului Somes.

Administrativ, apartine judetului Salaj si este situat la cca 30 de km de orasul Zalau, pe teritoriul cadastral al comunei horoatul Crrasnei. Accesul se poate face pe soseaua care leaga orasul Zalau de Ciucea pana in dreptu localitatii Horoatul Crasnei, iar de acolo pe drumuri comunale.

1.2. Clima

Pentru caracterizarea conditiilor de clima ale perimetrului studiat au fost folosite datele statiunii meteorologice Zalau, oarecum si informatiile culese din teren.

Temperatura medie anuala inregistrata la Zalau este de 9.3 grade Celsius, luna cu temperatura medie ridicata este iulie cu 21.1 grade Celsius, iar luna cu temperatura medie cea mai scazuta este ianuarie cu -3.3 grade Celsius. Ingheturile si brumele tarzii de primavara sunt frecvente in luna martie si posibile in special pana in decada a III-a a lunii aprilie.

Brumele timpurii de toamna sunt rare si mai putin periculoase, aparand de obicei in a III-a decada a lunii septembrie, fiind mai frecvente incepand cu jumatatea a doua a lunii octombrie.

Indicele de ariditate de Martonne este de 36.92 anual, iar indicele lunar variaza intre 58.88 (ianuarie) si 21.11 (septembrie).

Cantitatea medie anuala de precipitatii este 705.3 mm, lunie cele mai bogate in precipitatii fiind: mai, iunie si iulie. Precipitatiile minime se inregistreaza in august si septembrie.

Teritoriul studiat este supus invaziei aerului umed din est, fiind adapostit de magurile Mesesului, impotriva invaziei aeruluirece din est, existand totusi o diferenta climatologica marcata intre partea muntoasa si restul teritoriului care are un microclimat mai dulce.

Regimul ploilor torentiale ete determinat in principal de valorile intensitatii acestora. Pentru diferite perioade de repetitie si durate, acestea sunt prezentate in fig.I, in conformitate cu STAS 9470/1975.

Regimul eolian se caracterizeaza prin dominarea vanturilor de vest si nord-vest, care aduc ploi bogate la inceputul verii.

Formula climatica dupa Kappen este c.f.b.x., semnificand un climat temperat continental, ploios, cu iierni relativ blande, cetoase si umede si veri racoroase, fiind influentat de masele de aer umed din vest.

1.3. Caracterizare Geomorfologica

Din punct de vedere geomorfologic, zona luata in studiu se afla in partea de N-V a Depresiunii Transilvaniei, tinutul "Dealurile Transilvaniei", fiind plasat la extremitatea sud-estica a acestuia.

Sub aspect geomorfologic teritoriul contact ce se caracterizeaza printr-un relief variat cu inaltimi de 250-800 de m, prezentand doua forme geomorfologice mai importante:

1. Lunci inguste;

2.Versanti cu diferite forme si inclinatii.

Luncile reprezinta un procent mic din suprafata totala a teritoriului studiat si ca relief sunt slab individualizate, ajungand uneori in unele locuri la inaltimi foarte mici, pana cand see contopesc cu albia raului. Aici se regasesc cele mai fertile terenuri. Pe aceste forme domina solurile aluviale in diferite stadii de humificare, unele dintre ele lacovistice, iar altele periodic inmlastinate.

Versantii cu diferite forme si incinatii ocupa suprafataa cea mai mare a teritoriului studiat. Se intalneste o variatie mare de grupe de pante, dela slab inclinate pana la foarte puternic inclinate, majoritatea versantilor incadrandu-se in grupele slab si moderat inclinate.

Versantii slab si moderat inclinati sunt in general drepti sau usor ondulati, in timp ce versantii puternic si foarte puternic inclinati prezinta diverse forme pozitive si negative de relief, care imprima acestor versanti un aspect de zona framantata.

Roca mama pe seama carora au evoluat solurile o constituie in ansamblu argilele, dar si nisipurile, pietrisurile, care se gasesc amestecate in diferite proportii, predominand mai ales ultimele doua, care au si generat o textura luto-nisipoasa a solurilor. Pe versanti mai unifori cu soluri pseudoredzinice, roca este reprezentata prin argile marnoase; pe dealurile dinspre Padurea Mezes roca mama este reprezentata prin pietrisuri si sisturi cristaline.

In teritoriu predomina rocile acide, bogate in cuart, care au generat soluri bogate in baze schimbabile cum sunt pseudoredzinele, la care procesul de podzolire este franat.

1.4. Consideratii geologice

Suprafata luata in studiu este situata in bazinul neogen al Silvaniei, ce inglobeaza urmatoarele formatiuni geologice: triasice, tortoniene, sarmatiene si antropogene.

Triasicul este reprezentat prin conglomerate cuartoase: gresei rosie, dlomit si calcat negru.

Tortonianul este reprezentat prin marne cenusii, gresii microconglomerate si calcare.

Sarmatianul este reprezentat prin marne nisipoase, gresii, microconglomerate si conglomerate.

Antropogenul este evidentiat prin prezenta argilelor si nisipurilor.

1.5. Caracterizarea hidrogeologica.

In scopul stabilirii corecte a solutiilor de amenajare complete hidroameliorativa a unui perimetru extins in care se incadreaza si zona luata in studio pentru proiectarea unor lucrari de regularizare a scurgerilor de pe versanti si de combatere a eroziunii solului, cercetarile hidrogeologice au fost dirijate pe doua directii:

- Cercetari hidrogeologice pe versanti (care detin ponderea) cu scopul delimitarii proceselor fizico-geologice si al stabilitatii cauzelor care le determina, precum si a masurilor pentru combaterea acestora;

- Cercetari hidrogeologice efectuatate in zona de lunca.

Cercetarile de pe versanti au constat in efectuarea unei cerecetari hidrogeologice pe planuri la scara de 1:5000 si interpretarea datelor furnizate pe forajele realizate.

In forajele de pe versanti, substratul de sol vegetal de 0,20- 0,40 m grosimea, apare o alternanta de argile, argile prafoase si argile nisipoase, precum si nisipuri.

Acviferul are din acesta cauza un caracter discontinuu, lenticular.

Zonele cu exces de umiditate sunt generate de argilele care impiedica drenarea apelor spre adancime, acestea infiltrandu-se prin reteaua de fisuri superficial la o adancime mica.

In zonele afectate de alunecari apare un nivel freatic discontinuu si sezonier, direct influentata de regimul de precipitatii din perioadele de ploi ambundente. In unele microdepresiuni de pe versanti se formeaza prin acumulare zone cu apa stagnata.

Cercetarile efectuate in zona de lunca (care are o extensie mica in zona) au stabilit existenta unui orizont acvifer cu adancimi cuprinse intre 0,0- 1,0 m. Acviferul este alimentat de apele de pe versanti si din precipitatii.

Preview document

Eroziunea Solului - Pagina 1
Eroziunea Solului - Pagina 2
Eroziunea Solului - Pagina 3
Eroziunea Solului - Pagina 4
Eroziunea Solului - Pagina 5
Eroziunea Solului - Pagina 6
Eroziunea Solului - Pagina 7
Eroziunea Solului - Pagina 8
Eroziunea Solului - Pagina 9
Eroziunea Solului - Pagina 10
Eroziunea Solului - Pagina 11
Eroziunea Solului - Pagina 12
Eroziunea Solului - Pagina 13
Eroziunea Solului - Pagina 14
Eroziunea Solului - Pagina 15
Eroziunea Solului - Pagina 16
Eroziunea Solului - Pagina 17
Eroziunea Solului - Pagina 18
Eroziunea Solului - Pagina 19
Eroziunea Solului - Pagina 20
Eroziunea Solului - Pagina 21
Eroziunea Solului - Pagina 22
Eroziunea Solului - Pagina 23
Eroziunea Solului - Pagina 24
Eroziunea Solului - Pagina 25
Eroziunea Solului - Pagina 26
Eroziunea Solului - Pagina 27
Eroziunea Solului - Pagina 28
Eroziunea Solului - Pagina 29
Eroziunea Solului - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • Eroziunea Solului.docx

Alții au mai descărcat și

Fenomene Meteorologice Extreme

Fenomele meteorologice,conform definitiilor intalnite in dictionare de specialitate,sunt toate procesele,transformarile care au loc in natura...

Eroziunea Solului

Introducere Una dintre cele mai importante componente ale biosferei este solul. Solul este stratul afânat, moale şi friabil, care se găseşte la...

Factori de Distrugere a Solului

Structura solului Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare: - faza solida consta din compusi minerali si organici -...

Combaterea Eroziunii

COMBATEREA EROZIUNII Eroziunea este un proces geologic complex prin care particulele de sol sunt dislocate şi indepărtate sub acţiunea apei şi a...

Calamitățile Naturale

Introducere Calamităţile naturale sunt schimbări cauzate de natură ale suprafeței pământului, a atmosferei, care influențează la rândul lor...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Degradarea Stratului de Ozon

INTRODUCERE Preocupările pentru un mediu sănătos şi durabil au condus la schimbarea atitudinii omului în relaţia cu natura. Aceasta a început să...

Te-ar putea interesa și

Eroziunea în bazinul hidrografic al Someșului Mic

CAPITOLUL 1. DATE DE STUDIU 1.1. Localizarea zonei luate în studiu. Perimetrul luat în studiu se află în bazinul hidrografic al Someşului Mic,...

Combaterea Eroziunii Solului

Capitolul 1 Memoriu descriptive 1.1 Denumirea obietivului: ‘Combaterea eroziunii solului din comuna Bezdean jud. Dambovita’ 1.1.2...

Politica de folosire rațională și eficientă a resurselor funciare din agricultură - studiu de caz - Județul Dâmbovița

Capitolul I RESURSELE DE FOND FUNCIAR AGRICOL 1.1. Conceptul de fond funciar şi fond funciar agricol Fondul funciar sau fondul de terenuri...

Metode Moderne de Control a Incărcăturii Poluante din Sol

1. Generalități : Pe parcursul celor 400 milioane de ani de cînd viața a ieșit pe uscat, suprafața Terrei s-a schimbat fundamental, pustiurile...

Combaterea eroziunii solului în plantații pomiviticole

Forma de proprietate terenurilor, pana in 1989, a permis realizarea unor proiecte de organizare a teritoriului si de infintare a unor plantatii pe...

Eroziunea Solului

Introducere Una dintre cele mai importante componente ale biosferei este solul. Solul este stratul afânat, moale şi friabil, care se găseşte la...

Amenajări pentru protecția solului

CAP. I. DATE DE BAZĂ 1. AŞEZAREA GEOGRAFICĂ Sub aspect geografic, zona este situată la N-NV de Municipiul Bârlad, în apropierea punctului de...

Factori de Distrugere a Solului

Structura solului Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare: - faza solida consta din compusi minerali si organici -...

Ai nevoie de altceva?