Factori de Distrugere a Solului

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest referat descrie Factori de Distrugere a Solului.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 7 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Simonescu Caludia

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

Structura solului 2
Poluarea fizica a solului 2
Eroziunea solului 2
Degradarea starii de aprovizionare a solului cu apa 2
Poluarea chimica a solului 3
Acidifierea solului 3
Poluarea cu pesticide 3
Poluarea cu ingrasaminte chimice 4
Poluarea cu deseuri 5
Poluarea radioactiva a solului 5
Bibliografie 7

Extras din document

Structura solului

Solul este alcatuit din compusi aflati in toate starile de agregare:

- faza solida consta din compusi minerali si organici

- faza lichida este alcatuita din apa continuta in sol in care s-au dezvoltat diferite saruri, care contin anioni si cationi rezultati din ionizarea sarurilor

- faza gazoasa este alcatuita din aerul continut in porii solului

Poluarea solului reprezinta orice actiune care produce dereglarea functionarii normale a solului, in cadrul diferitelor ecosisteme naturale sau artificiale afectand fertilitatea si capacitatea sa bioproductiva din punct de vedere cantitativ si calitativ.

Principalele forme de poluare a solului sunt: eroziunea solului, degradarea structurii si a proprietatilor sale fizice, poluarea chimica si radioactiva, precum si contaminarea microbiana.

Factorii care conduc la poluare sunt diversi, cei mai de seama fiind agentii chimici (poluanti, pesticide, ingrasaminte chimice), deseurile industriale si agricole precum si metodele agrochimice aplicate necorespunzator.

Poluarea fizica a solului

Eroziunea solului

Eroziunea este cea mai veche forma de poluare a solului, cauzata de interventia omului asupra unei singure verigi a lantului ecologic permitand actiunea factorilor meteorologici, hidrologici si geofizici care au condus la consecinte dezastruoase.

- Eroziunea solului consta in transportarea solului de pe suprafata terenurilor de catre apele meteorice, vanturi, alunecari de teren si altele.

- Eroziunea hidrica

- Eroziunea eoliana

- Saratura solului

- Deteriorarea structurii si compactarea solului

- Distrugerea solului prin diverse lucrari de excavare

Degradarea starii de aprovizionare a solului cu apa

Starea de aprovizionare cu apa determina in masura decisiva fertilitatea solului.Intr-un sol mlastinos se dezvolta un mediu anaerob, reducator, care isi pierde structura granulara, fiind improprie majoritatii culturi-lor. La extrema opusa se afla solul foarte uscat care nu permite asimilarea elementelor nutritive de catre plante.

- Saraturarea reprezinta denumirea generica pentru solurile cu un anumit continut de saruri solubile in complexul argilo-humic.Astfel, un continut excesiv de saruri de sodiu determina salinizarea solului.

- Solonetizarea reprezinta procesul de retinere a sodiului in conditii de climat semiumed, semiarid sau arid sub influenta apelor subterane cu continut mare de sodiu.

Poluarea chimica a solului

Impurificarea solului si degradarea acestuia datorita diferitilor produsi chimici este una din cele mai grave forme ale poluarii deoarece spre deosebire de apa si aer, unde substantele toxice poluante au mari posibilitati de dispersie si caurmare de diluare.

O caracteristica importanta a poluarii chimice consta in aceea ca datorita marii sale capacitati de tamponare, efectele poluarii pot aparea dupa o perioada lunga de timp, din momentul in care au inceput sa actioneze influentele daunatoare.

Principalele forme ale poluarii chimice a solului sunt: acidifierea solului, contaminarea cu pesticide sau alti produsi chimici utilizati in agricultura, poluarea cu deseuri si reziduri menajere, din industrie si din agricultura.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factori de Distrugere a Solului.doc

Alte informatii

Acest referat contine diferiti factori de poluare a mediului, a fost prezentat la Facultatea de Chimie Aplicata si Stiinta Materialelor