Factorul Demografic si Poluarea Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Factorul Demografic si Poluarea Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Factorul demografic si poluarea mediului

1. Introducere

În condiţiile epocii actuale, acţiunea necontrolată a omului asupra mediului, industrializarea excesivă şi creşterea demografică exponenţială au dus la poluarea în exces a mediului înconjurător. Scurgerile radiocative, deversarea deşeurilor toxice în apele curgătoare, mări şi oceane, noxele emise de uzine, au afectat calitatea aerului şi a apei, condiţii indispensabile vieţii. Folosirea îngrăşămintelor chimice a poluat pătura freatică. Ploile acide sunt tot mai dese, ca urmare a prezenţei dioxidului de sulf din aer, datorită dezvoltării proceselor termice şi a utilizării unor combustibili inferiori; sunt evacuate în atmosferă importante cantităţi de oxizi de azot, de carbon, negru de fum, săruri şi oxizi ai metalelor, antrenate de gazele de ardere, produse cu efecte dăunătoare asupra vegetaţiei, în general, şi direct sau indirect asupra omului.Efectul de seră, datorat tăierii neraţionale a pădurilor a dus la încălzirea globală cu toate consecinţele negative ale acesteia.

În prezent, ca urmare a exploziei demografice şi a dezvoltării fără precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie primă- lemn, sare, fier, cupru, cărbune, petrol, apă, substanţe chimice şi energie pentru producţia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensă a resurselor pământului relevă, tot mai evident, un dezechilibru ecologic.

Prin dezvoltarea activităţii umane sunt afectate toate componentele mediului în proporţii diferite. Dintre aceste elemente cele mai importante sunt: peisajele, solul, apa, flora, fauna, monumentele, parcurile si rezervaţiile, precum şi biosfera.

Omul nu si-a pus problema de a proceda rational, in conditii normale de echilibru si dezvoltare a vietii. El a sesizat tarziu ca este creatia si creatorul mediului sau inconjurator care ii asigura existenta biologica si, totodata cea intelectuala. Exploatarea irationala a resurselor regenerabile (paduri, flora, fauna etc.) si a celor neregenerabile (bogatii minerale ale subsolului) a accentuat efectul nociv al actiunilor omului asupra naturii.

Viitorul umanitatii ar putea fi in pericol daca problemele de mediu, inclusiv schimbarile climatice, disparitia unor specii si cresterea populatiei pe glob, nu au sunt dezbatute si rezolvate, arata un raport al Organizatiei Natiunilor Unite, care avertizeaza ca guvernele inca nu reactioneaza proportional cu gravitatea situatiei.

Cresterea populatiei este considerata una dintre “ranile Terrei”, adica una dintre problemele globale cu impact asupra evolutiei societatii în general, si asupra resurselor naturale în special. Un numar tot mai mare de oameni de pe Glob, cu cerinte tot mai sofisticate, aduc un mare prejudiciu atât mediului, prin epuizarea resurselor, cât si populatiei, prin adâncirea saraciei în tot mai multe zone ale lumii.

La acest început al mileniului trei, în faţa gravităţii problemelor ecologice, omul îşi proclamă cu tărie dreptul de a trăi într-un mediu sănătos. Criza ecologică, cu tendinţa sa de acutizare şi agravare ne atrage atenţia asupra faptului că mediul este avuţia noastră comună, de a cărui sănătate depinde, în mod fundamental, sănătatea noastră.

2. Poluarea mediului

Mult timp, toate vietuitoarele de pe Pamant au convietuit intr un echilibru ecologic ce a constituit conditia esentiala a existentei si continuitatii vietii. Omul a intervenit asupra ecosistemului existent, transformandu-l potrivit nevoilor si intereselor sale. Paralel cu crearea mediului artificial, ca rezultat al agresiunii activitatilor umane, calitatea mediului natural s-a degredat treptat.

Echilibrul ecologic actual este afectat de o multime de cauze, aflandu-se la polul opus poluarii. Reprezentad echilibrul care trebuie sa se mentina in cadrul biodiversivitatii, echilibrul ecologic este dereglat atat de fenomene naturale (cutremure, inundatii, eruptii vulcanice, alunecari de teren, tornade), cat si prin activitati umane.

Cuvantul “poluare” provine din latinescul”poluorae”care inseamna a murdari, a pangari, a profana. Acest cuvant desemneaza actiunea prin care omul isi degradeaza mediul sau de viata. Aceasta caracteristica a omului este o lege naturala generala, dupa care toate fiintele produc deseuri care, neeliminate din mediul lor le fac imposibila activitatea si chiar viata lor.

Mediul natural si artificial reprezinta cadrul de viata al intregii omeniri, pe care civilizatia tehnico-stiintifica l-a ameliorat, l-a poluat, ea fiind totodata considerata capabila sa ajute la prevenirea si inlaturarea poluarii. Explozia demografica- cresterea populatiei globului, reprezinta un factor ce influenteaza direct, imediat si pe termen lung mediului prin degradarea unor sisteme ecologice implicate in productia agricola, pri cresterea cerintelor de hrana, de locuinte, de locuri de munca, de mijloace in transport, de surse de energie etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Factorul Demografic si Poluarea Mediului.doc