Floarea de Colt

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Floarea de Colt.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Costea Titus

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Cand se vorbeste de floarea de colt toata lumea se gandeste la ceva rar, lucru care este cat se poate de adevarat. Intalnindu-se din ce in ce mai greu, datorita dorintei de recoltare a excursionistilor, floarea de colt - Leontopodium alpinum a fost declarata monument al naturii si se afla sub ocrotirea legii inca din 1933.

Conform Dicţionarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ(denumire introdusa abia in perioada comunista), edelwaiss, (reg.) flocosele (pl.), steluţă, floarea-doamnei,stelute de munte,talpa matei,floare de stanca.

Floarea de colt ↓

Clasificare

Regn: Plantae

Subregn: Tracheobionta

Incregnatura: Magnoliophyta

Clasa: Magnoliopsida

Subclasa: Asteridae

Ordin: Asterales

Familie: Asteraceae

Gen: Leontopodium

Specie: Alpinum

Nume: Leontopodium Alpinum

Leontopodium Alpinum in Atlasul Botanic↑

Numele sau, leontopodium alpinum, provine din greceste: leon = leu si podion = laba. In Tibet ea creste inalta si deasa, dar in Carpati este scunda, rareori depasind 20 cm.

O intalnim in zona alpina, rar in regiunile subalpine, pe stancariile si pajistile de pe abrupturi, in locuri insorite, pe sub stratul calcaros, rar pe sisturi cristaline.

Este raspandita in muntii Abruzzi, Alpi, Balcani, Carpati, Pirinei, in Asia Centrala si de Est.

Genetic are 2n = 52 de cromozomi. Este o planta erbacee ,perena, la care mugurii de reinnoire apar in dreptul suprafetei solului, sub stratul de frunze moarte sau de muschi care acopera pamantul.

Ce este Floarea de colt?

Este o planta perena,lânat-tomentoasă , cu o tulpina dreapta, ce poate ajunge pana la 50 - 80 cm, fara ramificatii. Frunzele bazale sunt dispuse in rozeta, sunt sublanceolate, uneori subspatulate. Frunzele tulpinate sunt alungite sau liniar lanceolate, iar pe fata superioara sunt slab paroase. In pamant un rizom cilindric(tulpina subterana, lipsita de clorofila cu aspect asemanatoare radacinii), acoperit cu resturi de frunze negre-brune din care se desprind numeroase radacini, iar la suprafata pamantului formeaza o rozeta de frunze, din mijlocul carora se ridica o tulpina scurta de 5 - 20 cm, uneori de 30 cm, ce poarta o inflorescenta numita calatidiu, de forma unui disc, in care sunt grupate, in mod normal, florile.

Floarea de colt, Leontopodium alpinum dupa numele sau latinesc, este o planta de stepa unde, pe alocuri, creste inalta si deasa ca si iarba. Pasla aceea cu care gasim acoperita toata planta, de la inflorescente pana la tulpina si frunze, are menirea sa o apere de temperaturile si de vantul din locurile de origine.

Fisiere in arhiva (1):

  • Floarea de Colt.doc