Floarea-de-colt

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Floarea-de-colt.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 20 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domenii: Ecologie, Biologie

Extras din document

1. Nume Stiintific:

Leontopodium Alpinum

2. Nume Popular:

Mai este cunoscută şi ca Floare-de-colţ (denumire introdusă în perioada comunistă) sau cu denumirea germană, Edelweiß.

Conform Dicţionarului de sinonime, pentru floarea-reginei (Leontopodium alpinum) există şi următoarele denumiri: albumeală, albumiţă, floare-de-colţ, (rar) edelvais, (reg.) flocosele (pl.), steluţă, floarea-doamnei.

3. Incadrarea Taxonomica (Filum-Clasa-Ordin-Gen-Specie):

Phylium-Magnoliophyla (Încrengătura Magnoliophyta cuprinde peste 235.000 de specii de plante, dintre care aproximativ 3.700 de specii reprezentate şi în flora României. Astăzi angiospermele reprezintă grupul dominant de plante de pe suprafaţa pământului (loc ocupat încă de acum 100 de milioane de ani). Aceasta s-a datorat unor caractere de superioritate ale acestora, care a dus la o mai bună adaptare la mediul terestru. O caracteristică esenţială este prezenţa embrionului cu două cotiledoane. Există şi specii cu un singur cotiledon ca de exemplu Ficaria sp., Cyclamen, dar acest unic cotiledon este rezultatul unui proces de reducere sau de concreştere)

Clasa- Magnoliopsida (Clasa Magnoliopsida cuprinde familiile mai importante:

1. Orchidaceae cu cca. 25,000 specii

2. Asteraceae sau Compositae cu 20,000 specii

3. Fabaceae sau Leguminosae cu 17,000

4. Rubiaceae cu 13,183

5. Poaceae sau Gramineae cu 9,000

6. Euphorbiaceae cu 5,000

7. Malvaceae cu 4,300

8. Cyperaceae cu 4,000

9. Araceae cu 3700)

Subclasa- Asteridae - (Sympetalae tetracyclicae este o subclasă de plante la care învelişul floral este dispus pe mai multe cercuri dintre care cel intern are piesele concrescute.

Ordinul- Asterales(este unul dintre cele mai evoluate ordine din cadrul plantelor dicotildonate. Ordinul Asterales cuprinde plante ierboase cu flori bisexuate sau unisexuate, actinomorfe sau (cele evoluate) zigomorfe, cu antere concrescute şi gineceu bicarpelar, inferior);

Familia –Asteraceae(Asteraceae (sau Compositae) este una dintre cele mai mari familii de plante cu flori, cuprinzând peste 1 500 genuri şi circa 23 000 specii răspândite pe tot globul);

Regnul –Plantae (Oamenii de ştiinţă au cuprins în această categorie sistematică organismele pluricelulare fotosintetizante, adaptate primar la viaţa terestră)

Este o specie de plante erbacee, perene, din genul Leontopodium Cass., familia Asteraceae. Planta este lânat-tomentoasă, înaltă de 5 - 20 cm, cu inflorescenţe compuse din capitule, înconjurate de numeroase bractee lungi, alb - argintii, lânos - păroase. Dacă în România planta ajunge doar până la înălţimea de maximum 20 cm, ea poate creşte în alte ţări până la 50 - 80 cm.

Inflorescenţa este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici şi care iau forma unei steluţe.Aceasta este formată din până la zece inflorescenţe cu numeroase şi minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfăţişarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelaţi, argintii, ce îi conferă o eleganţă deosebită. Prioada de înflorire este iulie - august. Asteraceae (sau Compositae) este una dintre cele mai mari familii de plante cu flori, cuprinzând peste 1 500 genuri şi circa 23 000 specii răspândite pe tot.

Floarea de colt, este o planta de stepa, din tinuturile Asiei, unde, pe alocuri, creste inalta si deasa ca si iarba. Pasla aceea cu care gasim acoperita toata planta, de la inflorescente pana la tulpina si frunze, are menirea sa o apere de caldura si de vantul din locurile de origine.

In rezervatia Intregalde din judetul Alba exista doua specii care sunt ocrotite. Este, dealminteri, si cel mai jos loc pana la care coboara aceasta planta ce o putem intalni si la altitudini de 600 de metri, ceea ce, pentru Europa, este foarte rar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Floarea-de-colt.doc