Impactul ambalajelor asupra mediului ambiant

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Impactul ambalajelor asupra mediului ambiant.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1. Metode de reciclare a ambalajelor
2. Soluție alternativă de fabricare a ambalajelor companiei Coca Cola pentru conformarea la cerințele europene
3. Concluzie
Bibliografie

Extras din document

1. Metode de reciclare a ambalajelor

1.1. Introducere

Dintre numeroasele probleme de mediu care ameninta planeta noastra, o problema majora o constituie, fara nici o îndoiala, deseurile. Fiecare dintre noi, mic sau mare, arunca zilnic în in gunoi sau nu, obiecte care nu ne mai servesc, care sunt goale sparte sau uzate, printre care si ambalaje. Serviciul de salubrizare actioneaza o singura data pe saptamana, golind gunoiul care adesea depaseste marginile si le depoziteaza înafara orasului, în locurile numite "gropi de gunoi". Depozitarea deseurilor , pe langa faptul ca este un proces tehnologic destul de scump, mai prezinta un dezavantaj:polueaza mediul. Solutia nu consta în depozitarea acestora in locuri speciale, ci în colectarea selectiva si reciclarea lor. Aceasta metoda permite recuperarea substantelor valoroase pentru reciclare. In general, ca urmare a lipsei de amenajari si a exploatarii deficitare,depozitele de deseuri se numara printre obiectivele recunoscute ca generatoare de impact si risc pentru mediu si sanatatea publica.

Cele mai mari avantaje pentru mediu ale reciclării sunt legate, nu de depozitarea deşeurilor, ci de conservarea resurselor naturale, a energiei şi reducerea poluării în procesul de producţie care rezultă din folosirea materiilor prime reciclate în locul materiilor prime pure. Materialele reciclate au fost deja prelucrate o dată, astfel încât producţia, în majoritatea cazurilor, este mai curată decât procesul original. Analizele detaliate arată că aceste avantaje ecologice ale reciclării înlătura orice inconvenient ecologic secundar care rezultă din colectarea şi transportul materialelor reciclabile.

De exemplu, s-a examinat impactul ecologic asupra ciclului de viaţă al dozelor de aluminiu, recipientelor din sticlă, ziarelor, dozelor acoperite cu inox, a sticlelor din plastic şi bidoanelor de lapte colectate în cadrul unui program aplicat unui cartier. Studiul include toate componentele reciclării: colectarea, procesarea, returnarea materialelor procesate producatorului si remanufacturarea. Studiul compară de asemenea acest impact cu cel al depozitării sau incinerării ale aceloraşi articole şi înlocuirea lor cu unele noi realizate din materiale pure. După colectarea datelor pentru toate aceste activităţi asociate reciclării, studiul a descoperit, pentru 10 categorii principale de poluare a aerului şi 8 categorii principale de poluare a apei, faptul că reciclarea zonală conduce la o reducere categorică a tuturor factorilor poluanţi. Acelaşi rezultat a fost descoperit pentru generarea de deşeuri solide, măsurate în greutate sau în volum. Cu alte cuvinte, colectarea, procesarea, transportul şi execuţia de noi produse din materiale recuperate vor conduce la mai puţini factori poluanţi ai aerului şi apei, mai puţine deşeuri solide, la folosirea unor cantităţi mai mici de materii prime în procesul de producţie. Mai mult de atât, factorii poluanţi rezultaţi din reciclare au fost considerabil mai mici decât cei din depozitare şi incinerare aproape în toate categoriile.

În domeniul reciclării se impun următoarele strategii:

- prevenirea formării deşeurilor;

- valorificarea deşeurilor prin optimizarea sistemelor de colectare şi triere ;

- eliminarea finală a deşeurilor care nu şi-au găsit o valorificare.

Conceptul de reciclare cuprinde 3 categorii:

- transformarea naturală;

- transformarea în circuit deschis;

- transformarea în circuit închis.

Transformarea naturală

Plantele realizează fotosinteza prin dioxidul de carbon absorbit de frunze cu ajutorul energiei solare şi eliberează oxigenul. Pentru a putea supravieţui, plantele transformă compuşii anorganici în proteine şi substanţe organice. Acestea sunt principalele susţinătoare ale vieţii pe Terra. Celelalte vieţuitoare îşi procură hrana şi oxigenul prin intermediul plantelor. Animalele ierbivore consumă plantele şi folosesc materia organică pentru a supravieţui. Lanţurile trofice se continuă cu o altă verigă, cea a carnivorelor care consumă animalele ierbivore. Animalele mici, insectele, bacteriile descompun copacii căzuţi, plantele şi animalele moarte în substanţe anorganice şi astfel circuitul este reluat. Ecosistemul este alcătuit din 5 componente: energie solară, materie anorganică, producători de materie organică, consumatori de materie organică, agenţi de descompunere..

Transformarea în circuit deschis

Epuizarea resurselor naturale, ploile acide, încălzirea globală, distrugerea stratului de ozon, contaminarea apelor, sunt generate din afara ecosistemului. Astfel se observă că problemele apar atunci când activităţile umane crează o circulaţie artificială a substanţelor în afara ecosistemului. Transformarea în circuit deschis este posibilă atunci când mediul este capabil să accepte deşeuri pentru reciclare. Dacă deşeurile sunt acceptate de mediu nu apar probleme şi astfel de substanţe pot fi fabricate în continuare fără a cauza dezechilibru în mediu. Un exemplu este plasticul biodegradabil sau hărtia care se descompune natural.

Transformarea în circuit închis

Unele deşeuri provenite din activitatea umană nu se descompun natural în ecosistem, astfel s-a ajuns la concluzia că substanţele create artificial trebuie transformate artificial. Acest tip de transformare este adesea identificat ca reciclarea propriu-zisă. Substanţele care nu se pot integra în circuitul natural al ecosistemului, trebuie descărcate în afara acestuia. Dacă în primele două tipuri de transformare sarcina fiinţei umane era inexistentă sau redusă, transformarea în circuit închis necesită exclusiv preocuparea acesteia. Recuperarea deşeurilor nedegradabile este o problemă stringentă a omenirii şi în ultimul secol preocuparea pentru aceast subiect a crescut vertiginos.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul ambalajelor asupra mediului ambiant.docx

Bibliografie

1. http://www.green-report.ro/coca-cola-introduce-pe-piata-romaneasca-un-ambalaj-realizat-in-proportie-de-pana-la-30-din-plante/
2. http://www.cpnt.ro/download/Deseurile%20si%20Mediul.pdf
3. https://ru.scribd.com/doc/135612361/Impactul-Deseurilor-Asupra-Mediului
4. http://www.scritub.com/geografie/ecologie/IMPACTUL-ASUPRA-MEDIULUI-SI-SA21351620.php
5. Protectia Mediului Inconjurator,Mircea Negulescu,Editura Tehnica,Bucuresti 1995