Impactul Proceselor Tehnologice asupra Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Impactul Proceselor Tehnologice asupra Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 6 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Simion Gabriela

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Termenul stiintific "poluare" vine din francezul "polluer".

Poluarea este un complex de fenomene care au schimbat sau tind sa schimbe mediul ambiant in detrimentul echilibrului ecologic natural; acestea afecteaza atmosfera(cu particule,gaze.etc),apele,de suprafata ori subterane,marile si oceanele,solul,vegetatia,lumea animala si colectivitatile umane.Se disting:

-poluarea fizica ce cuprinde:

-poluarea radioactive;

-poluarea chimica(produsa de diverse substante eliberate in mediu sub forma gazoasa,lichida sau de particule solide);

-poluarea biologica(cu germeni patogeni,substante orgaanice putrescibile,etc);

-poluarea termica:cresterea peste normal a temperaturii apelor,indeosebi datorita evacuarii in reteaua hidrografica a apelor de racire de la centralele termoelectrice si atomoelectrice sau a apelor folosite in procesul tehnologic in diverse ramuri industriale;

-poluarea sonora(fonica):cresterea intensitatii si cantitatii de vibratii sonore din mediul ambiant(activitati industriale,de transport,lucrari pe diverse santiere)care creeaza discomfort si poate avea chiar efecte negative asupra sanatatii oamenilor.

Principalele surse de emisie a poluantilor sunt industria extractive,energetica,prelucratoare(indeosebi metalurgia,industria chimica,unele ramuri ale industriei alimentare,a celulozei si hartiei,de pielarie),transporturile,agricultura moderna,puternic chimizata,marile complexe zootehnice,aglomerari urbane(ape uzate,reziduuri menajere,germeni patogeni,etc),experimentele nucleare,accidentele ecologice.

Poluantii(substantele produse si eliberate in mediu ca rezultate ale activitatii antropice) pot fi artificiali(pesticide) sau naturali(dejectii animale) si au efecte daunatoare asupra organismelor vii.

Poluarea aerului a existat,ca fenomen natural sau ca process artificial de mica extindere,inca din preistorie,dar prima consemnare despre cresterea nivelului sau se refera la Londra secolului al XIII-lea,in legatura cu utilizarea excesiva a carbunelui.

In perioada actuala,pericolul poluarii a devenit atat de evident,incat cele mai multe dintre tarile cu o economie dezvoltata au pus in aplicare masuri foarte drastice de prevenire si combatere a acestui flagel planetar.Oamenii de stiinta considera ca "natura se razbuna" impotriva tuturor celor care,in crearea civilizatiei actuale,au facut anumite "greseli tehnologice".Intr-adevar,pentru a produce cat mai mult si mai ieftin oamenii s-au intrecut sa exploateze cat mai intensiv bogatiile naaturale,aruncand de cele mai multe ori la intamplare deseurile inutilizabile,fara sa aiba in vedere gradul lor de nocivitate.

SURSE DE POLUARE ATMOSFERICA

Sursele de impurificare a aerului sunt de doua feluri:A,cu particule solide si B,cu gaze si vapori.

A.Sursele de impurificare cu particule solide,dupa originea lor sunt naturale si artificiale:

1.Surse de impurificare cu particule solide de origine naturala.

In aceasta categorie intra eruptiile vulcanice,cometele si meteoritii,erodarea eoliana a solului si vegetatia.

In general,impurificarea aerului prin intermediul acestor surse are o insemnatate mica,deoarece fenomenele respective sunt rare si cantitatile de pulberi furnizaate sunt reduse.Dintre sursele amintite mai sus cele mai cunoscute sunt:praful cosmic-meteoric,produs de trecerea unor comete sau meteoriti prin vecinatatea planetei noastre,furtunile de praf,declansate de uragane,cicloane si vanturi puternice,precum si granulele de pollen si sporii de fungi,care sub forma de aerosoli actioneaza nociv asupra sanatatii oamenilor,provocandu-le diferite tulburari alergice si unele stari infectioase.

2.Surse de impurificare cu particule solide de origine artificiala.

Aceste surse se refera la intreprinderile industriale,caile si mijloacele de transport,precum si la incalzitul locuintelor.

a)Intreprinderile industriale reprezinta cele mai inportante surse de ompurificare a aerului marilor orase.

Un rol esential in impurificarea aerului il joaca industria termoenergetica,iar cantitatile cele mai mari de inpuritati solide sunt furnizate de carbunii de pamant.

Fisiere in arhiva (1):

  • Impactul Proceselor Tehnologice asupra Mediului.doc