Influența poluării asupra sănătății

Referat
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 2763
Mărime: 12.94KB (arhivat)
Publicat de: Paul Cedrin Petcu
Puncte necesare: 6

Extras din referat

Chimicalele, fumul, poluarea, alergenii si alte pericole pentru sanatate au devenit obisnuite in mediul actual si uneori pot produce imbolnaviri. Poate unii sufera de dureri de cap misterioase care apar doar in weekend. Sau sufera de greata si de eruptii cutanate dupa ce s-au mutat intr-o casa nou construita. Aceste simptome pot fi cauzate de expunerea la toxine care se gasesc frecvent in case, locuri de munca si comunitati. De exemplu: acele dureri de cap care apar doar in weekenduri pot fi un rezultat al unui cos de fum defectuos care emana monoxid de carbon. Folosirea unui semineu creeaza un curent de aer retrograd de gaze care pot cauza dureri de cap. Inlocuirea cosului de fum poate face ca durerile sa dispara.

Materialele de constructii folosite in casele noi-izolatia, adezivele pentru parchet, lemnul presat - emit formaldehida, care poate cauza greata si eruptii cutanate. De asemenea, hartia care formeaza suprafata exterioara a tapetului este un mediu excelent de crestere a mucegaiului. Expunerea la aceste mucegaiuri poate cauza probleme respiratorii si simptome asemanatoare alergiilor si pot provoca atacuri de astm.

Medicul sau pacientul pot sa nu stie care e cauza bolii sau aceasta poate fi confundata cu o alta problema. Factorii de mediu periculosi pot agrava sau produce o mare varietate de boli. O evaluare meticuloasa a mediului de lucru, de trai sau de joaca poate scoate la iveala adevaratii vinovati.

Cauze

Expunerea pe durate scurte si lungi la factori de mediu cum ar fi chimicalele, fumul, poluarea, alergenii sau alte toxine pot cauza boala de mediu. Chimicalele din fumul de tigara sunt recunoscute ca fiind o cauza de cancer pulmonar. Expunerea la azbest, un material de contructii folosit frecvent poate cauza tumori in seroase (foitele care captusesc cavitatile toracice si abdominale), cancer pulmonar si alte maladii.

Sobele cu lemne si alte instalatii de gaz incorect ventilate pot determina probleme respiratorii. Consumarea apei de la o fantana rurala contaminata cu pesticide sau solventi de la o fabrica din apropiere poate cauza cancer sau alte probleme neurologice.

Inhalarea sporilor de la mucegaiuri care cresc pe materialele de constructie poate cauza probleme respiratorii si poate agrava astmul. Expunerea la diverse chimicale la locul de munca poate cauza sterilitate, mai ales la barbati.

De multe ori, nu se cunoaste faptul ca aceste expuneri determinau aparitia bolii. Nu se cunosc tipurile sau cantitatile de chimicale la care oamenii sunt expusi zi de zi, mai ales in cazul bolilor cu un debut lent, de cativa ani sau zeci de ani.

Simptome

Simptomele depind de factorul de mediu incriminat pentru aparitia bolii. Simptome frecvente includ durerile de cap, tusea, fatigabilitatea si greata. In unele cazuri, se poate ca pacientul sa nu aiba nici unul din aceste simptome o durata de cativa ani sau zeci de ani, pana cand maladia nu a progresat destul pentru a determina aparitia simptomelor. In alte cazuri, expunerea poate cauza reactii imediate de tip alergic, cum ar fi cea la contactul cu acarienii de praf, gandacii de bucatarie, polenul sau animalele de casa, care declanseaza crize de astm. De asemenea, simptomele pot aparea gradat si se pot inrautati pe masura ce expunerea se alungeste.

Pentru unii, locul de munca intr-o cladire cu o calitate proasta a aerului poate cauza dureri de cap, accese de tuse, ameteala, oboseala si greata.

Cladirea poate avea o ventilatie improprie, determinad expunerea la gazele rezultate din fumul de tigara sau evaporarea produselor de curatat.

Sau poate contine bacterii, mucegaiuri sau virusuri care s-au acumulat in sistemul de aerisire si in ductele de racire sau incalzire, in parchet, covoare, tiglele de la acoperis, sau in materialele izolatoare si care pot cauza febra, frisoane, dureri musculare, tuse si alte simptome respiratorii.

Simptomele bolii de mediu sunt dificil de diagnosticat si pot fi confundate cu alte probleme medicale. Daca se suspecteaza ca expunerea la aceste toxine sta la baza imbolnavirii este important ca pacientul sa discute suspiciunile cu medicul curant.

Cum se poate stii daca simptomele sunt cauzate de un factor de mediu?

Medicul sau pacientul pot sa nu stie ca maladia e legata de expunerea la un factor toxic decat daca simptomele nu dispar si apar in functie de locuri sau momente precise. E nevoie de o adevarata munca de detectiv din partea medicului si a pacientului pentru a pune diagnosticul unei boli de mediu. De exemplu, daca pacientul tine un jurnal al simptomelor, acesta poate descoperi ca simte senzatia de greata si de oboseala pe parcursul intregii saptamani lucratoare, dar se simte mai bine in weekenduri si in vacante. Proasta calitate a aerului din cladirea unde se afla locul de munca, pe care unii o numesc "sindromul cladirii bolnave", poate fi suspectat ca fiind cauza bolii. Dar daca nu se discuta variatiile simptomatologiei cu medicul, va fi dificil pentru pacient sa faca singur aceasta corelatie.

Verificarea peretilor de acasa sau de la locul de munca pentru gasirea eflorescentei - o substanta alba sau cristalina care seamana cu un praf care se acumuleaza pe suprafata betonului, ghipsului sau a zidariei - poate fi un indicator initial bun al prezentei mucegaiurilor sau al umezelii care duce la formarea mucegaiurilor. Prelevarea unei probe de aer, prin care specialistii analizeaza o proba de aer din interiorul cladirii este o alta metoda de determinare a prezentei mucegaiurilor.

De multe ori a rezolva misterul nu este atat de simplu. Boli mult mai grave pot apare datorita unei expueri care a avut loc acum cateva zeci de ani. Se poate ca pacientul sa fi locuit intr-o zona poluata de desuri industriale sau a lucrat la remodelarea caselor vechi care contin azbest. Inainte de a vorbi cu medicul, pacientul ar trebui sa se gandeasca la istoricul sau personal, locuri de munca precedente, case in care a locuit si activitati din trecut.

Diagnostic

Medicii si alti specialisti din domeniul sanitar pot sa diagnosticheze o boala de mediu prin prelevarea unui istoric personal de expunere la factori de mediu si consta intr-un set lung de intrebari despre locuinta, loc de munca, obiceiuri, ocupatii, stil de viata, familie si alte subiecte.

Raspunsurile pacientului pot sa identifice chimicalele sau alti factori de mediu daunatori la care pacientul a fost expus recent sau in trecut si pot ajuta medicul in luarea deciziei de a face teste specifice pentru a identifica cauzele bolii.

Preview document

Influența poluării asupra sănătății - Pagina 1
Influența poluării asupra sănătății - Pagina 2
Influența poluării asupra sănătății - Pagina 3
Influența poluării asupra sănătății - Pagina 4
Influența poluării asupra sănătății - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Influenta Poluarii asupra Sanatatii.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ecosisteme

Clasificarea ecosistemelor Economia energetică Ecosisteme majore Ecosisteme minore Ecosisteme mixte Influenţa antropică Ecosisteme naturale...

Te-ar putea interesa și

Pistolet WIG cu Exhaustare

1. Introducere 1.1 Interacţiunea dintre lucrările de sudare şi mediul ambiant Activităţile de sudare sau de procese conexe ale sudării sunt...

Riscurile poluării asupra sănătătii umane

1. ARGUMENT Poluarea mediului a devenit una din cele mai dezbătute probleme ale contemporaneității și una de prim ordin pentru conducerea...

Poluarea Atmosferică

MOTTO: “Fiecare om are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate.” (Constituţiea...

Efectele poluanților asupra sănătăți umane

I. Argumentul: Omul, ca existenta biologica, este strans legat de mediul sau de viata. Aceasta relatie indisolubila constituie astazi unul din...

Protecția Mediului

I.PROTECTIA MEDIULUI I.1.Introducere Preocuparile pentru protectia mediului natural s-au facut resimtite înca de la sfârsitul secolului al XIX...

Poluarea Mediului Ambiant

1. Noţiunea, trăsăturile definitorii şi definiţia dreptului mediului Evoluţiile generale înregistrate în ultimele decenii au determinat un proces...

Poluarea mediului și sănătatea umană

POLUAREA MEDIULUI SI SANATATEA UMANA In cadrul interrelatiilor intre om si mediul sau ambiant, acesta din urma exercita asupra omului influente...

Mediul este poluat, dar nu este curat

ARGUMENT Am realizat un proiect de specialitate pentru certificarea competenţelor profesionale pornind de la ideea că: „Mediul este poluat, dar...

Ai nevoie de altceva?