Legislatia Mediului

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Legislatia Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Apa este necesara pentru digestie, absorbtia nutrientilor, circulatie, lubrefiere si eliminare. Apa este un agent de spalare si curatare pentru organism. Ea usureaza transportul toxinelor de la celule si tesuturi si in final eliminarea lor prin rinichi si transpiratie. Ca o componenta majora a plasmei din sange, apa este necesara in transportul nutrientilor catre fiecare celula din corp.

Daca organismul este deshidratat, apa va fi luata de la organele mai putin vitale si transportata catre zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemul nervos si sistemul muscular. Consumul unei cantitati insuficiente de apa va duce in timp la deshidratare cronica afectand pH-ul corpului si cauzand grave probleme de sanatate.

Apa este necesara pentru fiecare functie a corpului omenesc si trebuie consumata zilnic pentru a fi sanatosi. Continutul de apa din corpul omenesc este de aproximativ 70% :

• sangele - 83%

• muschi - 75%

• creier -83%

• plamani - 86%

• rinichi - 83%

• ochi - 95%

In anul 2002 a fost adoptata Legea nr. 458 privind calitatea apei potabile, aceasta constituind in forma actuala legea-cadru a calitatii apei potabile. Aceasta are ca obiectiv protecţia sănătăţii oamenilor împotriva efectelor oricărui tip de contaminare a apei potabile prin asigurarea calităţii ei de apă curată şi sanogenă.

Potrivit legii, prin apa potabila se intelege apa destinata consumului uman, respectiv orice apa in stare naturala sau tratata utilizata pentru baut, pentru prepararea hranei si in alte scopuri casnice, indiferent de originea acesteia si indiferent daca este furnizata prin retea de distributie sau distribuita in diverse recipiente, cat si apa care provine din surse locale (fantani, izvoare etc.) folosita pentru baut, gatit sau in alte scopuri casnice.

Capitotul I cuprinde dispozitiile generale, unde sunt definiti termenii de apa potabila si sistem de distributie sau instalatie interioara. Dispozitiile Legii nr. 458/2002 nu se aplica apelor naturale minerale, recunoscute ca atare de catre autoritatile competente si apelor cu efecte terapeutice, acestora din urma aplicandu-li-se reglementarile privitoare la produse farmaceutice.

Capitolul II prezinta conditii de calitate a apei si cuprinde articolele 4, 5 si 6.

• Art. 4 cuprinde informatii referitoare la conditiile pe care trebuia sa le indeplineasca apa potabila si faptul ca masurile de aplicare a prezentei legi nu trebuie sa conduca la deteriorarea calitatii reale a apei potabile. Astfel, apa potabila trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) sa fie lipsita de microorganisme, paraziti sau substante care, prin numar sau concentratie, pot constitui un pericol potential pentru sanatatea umana;

b) sa intruneasca cerintele minime prevazute in lege.

- să fie incoloră, transparentă, inodoră, relativ insipidă, să nu contină substante chimice organice sau de altă natură peste limita maximă admisibilă de standardele obligatorii;

- să fie lipsită de microorganisme patogene si relativ patogene;

- microflora saprofită să fie limitată strict la un număr foarte redus;

- să aibă compozitie acceptabilă în săruri de calciu care imprimă asa - numita duritate a apei. Duritatea apei se exprimă în grade germane si este cuprinsă între 10 si 20 grade germane.

• Art. 5 prezinta calitatea apei potabile destinate consumului uman si parametrii de calitate ai apei potabile.

Parametrii de calitate ai apei sunt microbiologici, chimici si indicatori, valorile si concentratiile maxime admise pentru acesti parametri fiind cuprinse in tabelele 1A, 1B, 2 si 3 din Anexa 1 a Legii nr. 458/2002.

Fisiere in arhiva (1):

  • Legislatia Mediului.doc

Alte informatii

Universitatea Tehnică “Gh. Asachi” din Iaşi Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia mediului Secţia Ingineria Mediului