Localitatea Dridu, Judetul Ialomita

Imagine preview
(6/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Localitatea Dridu, Judetul Ialomita.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mircea Ion

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Prezentare generala

Judetul Ialomita se afla în partea de sud-est a tarii, în Câmpia Baraganului, diviziune estica a Câmpiei Române, pe cursul inferior al Ialomitei si la interferenta unor vechi si importante drumuri comerciale, prin care capitala tarii este legata cu Moldova si cu litoralul Marii Negre.

Vecinii judetului Ialomita sunt : la Nord - judetele Braila si Buzau, la Nord-Vest – judetul Prahova, la Vest – judetul Ilfov, la Sud – judetul Calarasi, la Est – judetul Constanta, iar suprafata totala a judetului este de 4.453 km2 (445.289 ha.)

Comuna Dridu se afla in judetul Ialomita, la 45 de km N-E de Bucuresti (figura 1). Are urmatoarele coordonatele: latitudine noridca: 44.7grade; longitudine estica: 26.45 grade.

Distanta fata de

- Bucuresti - 45 km

- Ploiesti - 50 km

- Urziceni – 25 km

- lacul Snagov - 25 k km

- Manastirea Caldarusani- 15 km

Figura 1: Localizarea comunei Dridu fata de Bucuresti

Exista mai multe posibilitati de a ajunge in zona. De pe DN2, din localitatea Movilita inspre Dridu; din Bucuresti – pe directia Voluntari – Dascalu – Gradistea; de pe DN1, din localitatea Balotesti – drumul judetean 101 inspre est (Moara Vlasiei).

Judetul Ialomita are o capacitate de cazare de pestre 3.000 locuri, din care 473 in hoteluri, peste 600 in vile si moteluri, 1.540 in spitaluri de tratament in Amara si 300 in vile in taberele scolare de la Amara

Comuna Dridu este situata pe Valea Ialomotei (barata intre 1981 si 1987 pentru a se crea acumularea omonima). Se compune din satele Dridu, Dridu Snagov (1 km spre N) si Moldoveni (7 km spre N-E).

Satul Dridu, format din catunele Dridu-Movila, Sarindaru de Jos, Sarindaru de Sus, este una din cele mai vechi localitati din judetul Ialomita.

Figura 2: Localziarea Comunelor Dridu, Jilavele, Adancata

Comuna Dridu are o suprafata de 5800 ha, 1379 gospodarii si 1880 locuinte. Dridu nu a fost niciodata prea mare. La începutul sec. XIX, avea 26 de familii. La începutul sec XX, numarul populatiei urca de 3776 locuitori, pentru ca la începutul celui de-al doilea razboi mondial sa se ridice doar la 4633 de locuitori. În prezent, dupa datele ultimului recensamânt al populatiei numarul locuitorilor se ridica la 5293, cu urmatoarea structura pe sate:

- Satul Dridu - 3338 locuitori

- Satul Moldoveni - 1453 locuitori

- Satul Dridu-Snagov - 502 locuitori

Majoritatea locuitorilor acestei comune se ocupa cu legumicultura (tomate, ardei gras, gogosari, vinete, varza timpurie). Exista si firmecare intreprind activitatii economice: panificatie,atelier de mobila (SC DELETA SRL), confectii (SC CONDOR PRODCOM IMPEX SRL).

Inventarierea patrimoniului turistic

Dridu

Urmele de locuire urca în timpuri stravechi. Rezervatia arheologica de 5 ha vine sa protejeze o zona în care au fost identificate asezari din epoca fierului (mil.I î. Hr.), cultura veche româneasca (sec VIII-XI) si cultura medievala (XIII-XIV). În satul Dridu-Snagov se afla urmele unei asezari din epoca Bronzului (mil. III î. Hr.) pe aproximativ 1 ha.

Rezervatie arheologica. Vestigiile unei asezari deschise de bordeie, datand din sec. VIII-XI, apartinand populatiei autohtone, cu un bogat inventar de ceramica, constituind o cultura caracteristica denumita - Cultura Dridu, raspândita pe o arie larga a teritoriului României.

Figura 3 : Morminte Gumelnite descoperite la Dridu

Obiectivele turistice din acesta zona sunt legate, în special, de lacurile si padurile acestuia. In zona Dridu exista cel mai mare lac de acumulare artificial de la campie din tara.

Barajul de la Dridu este singurul zagaz in calea apelor care se acumuleaza pe raul Ialomita si protejeaza orasele insirate pe firul apei pana la Dunare: Urziceni, Slobozia si Tandarei. Lacul Dridu este cunoscut in randul pescarilor. In schimbul unei taxe de 10 lei se poate pescui toata ziua. Pesti existenti in balta: caras, crap, platica, biban, salau.

Fisiere in arhiva (1):

  • Localitatea Dridu, Judetul Ialomita.doc