Lucrari pentru Reducerea Riscului la Inundatii in Bazinul Hidrografic Prut - Barlad

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Lucrari pentru Reducerea Riscului la Inundatii in Bazinul Hidrografic Prut - Barlad.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 13 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Despre proiect

Primaria Municipiului Iasi a finalizat la inceputul anului 2009 Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Iasi. Unul din cele 81 proiecte prioritare incluse in PIDPC este si „Amenajarea Raului Bahlui” .

• Titlul proiectului: "Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut – Barlad".

• Beneficiarul proiectului: Administratia Bazinala de Apa Prut - Barlad.

Comisia Europeana a aprobat, in luna august 2012, finantarea pentru proiectul major "Lucrari pentru reducerea riscului la inundatii in bazinul hidrografic Prut - Barlad". Asa cum era anuntat, proiectul a parcurs toate etapele procedurale, trecand cu succes de verificarile interne ale forurilor europene. In plus, Comisia Europeana a decis majorarea fondurilor nerambursabile, valoarea totala a proiectului ajungind astfel la 72,5 milioane euro!

• Informatii tehnice despre finantare

Valoarea proiectului este, acum, de 58.521.057 euro, la care se adauga TVA (contributia statului roman), ajungandu-se la o valoare totala de 72,5 milioane euro.

48.008.150 euro reprezinta fonduri europene nerambursabile (aprobate prin Programul Operational Sectorial "Mediu" prin Fondul European de Dezvoltare Regionala si Fondul de Coeziune), diferenta constituind-o aportul statului roman in proiect.

• Cota nerambursabila creste la peste 82%

Proiectul a fost construit pe 80% finantare europeana (prin POS Mediu - Axa 5 Prevenirea Inundatiilor) si 20% finantare asigurata de Ministerul Mediului si Padurilor.

• Graficul financiar. Ce sume sunt alocate in fiecare an?

Potrivit regulilor Uniunii Europene, suma alocata unui an poate fi utilizata efectiv pana cel tarziu in urmatorii trei ani (principiul N+3).

Potrivit deciziei Comisiei Europene, sumele alocate din partea Fondului de coeziune se distribuie astfel:

• 2010: 82.070 euro

• 2011: 15.577.860 euro

• 2012: 18.600.185 euro

• 2013: 13.748.035 euro

• Componentele proiectului.

Proiectul isi propune amenajarea integrata a bazinului raului Bahlui, pentru reducerea riscului la inundatii, precum si realizarea hartilor de risc digitale pentru intreg bazinul hidrografic Prut - Barlad.

In bazinul raului Bahlui, se vor realiza 3 investitii majore:

1. Doua acumulari nepermanente pe afluentii Probota si Bahluiet, in amonte de orasul Targu Frumos. Acestea vor putea stoca, in caz de viituri, pana la 3 milioane metri cubi de apa, reducand substantial riscul de inundare a orasului Tg. Frumos.

2. Doua poldere (amenajari laterale fata de rau, in care se acumuleaza apa in caz de viituri) in zona Podu Iloaiei, cu o capacitate de stocare de 13,5 milioane metri cubi de apa.

3. Regularizarea raului Bahlui in municipiul Iasi, respectiv decolmatarea albiei pe o lungime de 11 km, reprofilarea albiei, imbracaminti din beton armat, reabilitare parapeti de protectie etc.

Obiectivul de investitie "Regularizare rau Bahlui in Municipiul Iasi” prevede realizarea in municipiul Iasi a unor:

Lucrari de asigurare a continuitatii pantei albiei raului Bahlui si stabilizarea malurilor prin:

-Decolmatarea albiei raului Bahlui pe o lungime de 11 km;

-Lucrari pentru stabilizarea malurilor albiei minore in zona in care se realizeaza decolmatarea:

-Reprofilarea albiei minore pe o lungime totala de 6,13 km;

-Imbracaminti cu pereti din beton armat monolit in albia minora pe o lungime de 2,5 km intre Podul de Piatra si Podul Tudor Vladimirescu;

-Stabilizarea albiei minore cu gabioane din „amonte de confluenta cu raul Nicolina” pana la Podul de Piatra si intre Podul Tudor Vladimirescu si Podul Metalurgiei (Ltotal = 2.35 km de rau).

Fisiere in arhiva (1):

  • Lucrari pentru Reducerea Riscului la Inundatii in Bazinul Hidrografic Prut - Barlad.docx