Managementul Calitatii Mediului

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest referat descrie Managementul Calitatii Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Claudia Petrea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

1. Termeni specifici din domeniul calitatii mediului:

Termenul Management (din lat. manum agere = „a conduce cu mâna“) a fost definit de către Mary Follet prin expresia "arta de a înfăptui ceva împreună cu alţi oameni".

Termenul desemnează din punct de vedere:

- funcţional:

- o activitate, o acţiune respectiv un proces. Exemple: Managementul proiectului, Managementul timpului, Management personal, Managementul comenzilor, Managementul configuraţiei, Managementul cunoştinţelor, Managementul schimbarii

- totalitatea acţiunilor obişnuite de conducere sau administrare organizaţiilor;

- instituţional:

- o grupă de persoane cu preocupări predominante pentru acţiuni organizatorice sau de conducere. Exemplu: Agenţi ai sportivilor sau artiştilor.

Astfel, managementul reprezinta functia organizationala care asigura desfasurarea activitatilor intr-un mod eficient si urmareste obtinerea nivelului maxim de rezultate prin folosirea optima a resurselor. Activitatea de management poate fi referitoare la echipe sau la procese. Resursele pe care, in principal, le are la dispozitie un manager sunt: timpul, talentul, resursele financiare si resursele umane. Management este si denumirea data echipei de manageri a unei organizatii.

Managementul calităţii: Reprezintă activitatea de management în direcţia dezvoltării şi implementării unui set de reguli şi instrumente care formează sistemul de management al calităţii şi care are ca scop asigurarea nivelului dorit de calitate pentru produsul companiei.

Managementul calităţii are trei componente principale:

- controlul calităţii;

- asigurarea calităţii;

- îmbunătăţirea calităţii.

Calitate: Calitatea este un atribut al unui produs sau serviciu care are la bază capacitatea acestora de a răspunde cerinţelor clientului. Calitatea reprezintă ansamblul de caracteristici ale unei entităţi care îi conferă acesteia aptitudinea de a satisface necesităţi exprimate sau implicite (cf. SR ISO 8402:1995). In contextul acestei definiţii, o "entitate" poate fi, de exemplu, un produs, un serviciu, un proces, o organizaţie, un sistem sau orice combinaţie a acestora.

Calitatea produsului reprezintă capacitatea unui produs de a-şi îndeplini funcţiile pentru care a fost destinat. În această noţiune se includ caracteristici ale produselor cum sunt: durabilitatea, fiabilitatea, precizia, uşurinţa exploatării şi reparării, precum şi alte caracteristici.

Prin calitatea mediului inconjurator se intelege starea acestuia la un moment dat rezultata din integrarea tuturor elementelor sale structurale si functionale capabila sa asigure o ambianta satisfacatoare multiplelor necesitati ale vietii omului.

Calitatea mediului rezulta din implantarea structurilor umane artificiale in structurile naturale. Pentru masurarea calitatii mediului inconjurator se foloseste un sistem de indicatori numiti indicatori ecologici care pot fi grupati fie pe factori de mediu, fie pe anumite categorii de subsisteme identificate in cadrul unor anumite sisteme (indicatori la nivelul unui ecosistem acvatic, terestru).

Clasificarea indicatorilor:

1.Indicatori generali:

a).-indicatori organoleptici;

b).-indicatori fizico-chimici;

c).-indicatori biologobacteriologici;

d).-indicatori de radioactivitate;

e).-indicatori specifici.

Acest sistem de indicatori este folosit pentru a analiza astazi procesul evident de deteriorare a mediului.

Inceputul oricarei activitati de protectie a mediului dintr-o tara se face cu organizarea si asigurarea functionarii sistemului de supraveghere (monitoring) a mediului in ansamblu si a componentelor sale.

Pentru Romania se cer 2 concepte actuale:

1.-un sistem integrat pentru toti factorii de mediu;

2.-un sistem global pe diferite niveluri de agregare inclusiv cu conectare la reteaua mondiala.

Monitoringul mediului: reprezinta un ansamblu de operatiuni privind supravegherea, evaluarea, prognozarea si avertizarea in scopul interventiei operative pentru mentinerea starii de echilibru a mediului.

Ca instrument al activitatii manageriale in domeniul mediului, monitoringul trebuie sa asigure un flux informational, structurat atat pe sectoare specifice cat si intersectorial cu privire la sursele de poluare si calitatea mediului, la folosirea si starea resurselor naturale.

Mediu: (1) spaţiu care înconjoară fiinţele vii, în care acestea realizează un schimb permanent de materie şi energie, făcându-le mai mult sau mai puţin dependente de el;

(2) totalitatea condiţiilor (relief, climă, organisme, etc.) în care trăiesc fiinţele vii sau un complex teritorial în care se îmbină elementele de vârf, structura geografică şi resursele subsolului, apele şi condiţiile de climă, vegetaţia şi fauna şi care constituie cadrul natural de desfăşurare a vieţii materiale şi a societăţii umane.

ISO 9000 - Managementul Calitatii - Familia de standarde ISO 9000: ISO 9000 si-a castigat reputatia mondiala ca fiind baza implementarii sistemelor de management al calitatii. Cele trei standarde binecunoscute ISO 9001, ISO 9002 si ISO 9003 au fost integrate in anul 2000, in noul standard ISO 9001:2000. Acest standard cuprinde cerintele pe care trebuie sa le satisfaca o firma pentru a demonstra capacitatea sa de a furniza in mod constant produse si servicii care satisfac atat asteptarile clientilor cat si cele reglementate si care isi propune sa creasca permanent satisfactia clientilor.

Fisiere in arhiva (1):

  • Managementul Calitatii Mediului.doc