Mediul - poluarea - o realitate dureroasă

Referat
8/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6698
Mărime: 35.12KB (arhivat)
Publicat de: Vasilichia Oltean
Puncte necesare: 6

Extras din referat

1.1 Scurt istoric

Pamantul s-a format acum 5 miliarde de ani. In primii 500 de milioane de ani din vaporii si gazele degajate din interiorul planetei s-a format o atmosfera densa. Aceste gaze erau formate din hidrogen (H2), vapori de apa, metan (CH4), si oxizi de carbon. Acum 3,5 miliarde de ani atmosfera era probabil formata din dioxid de carbon (CO2), monoxid de carbon (CO), apa (H2O), azot (N2) si hidrogen.

Hidrosfera s-a format acum 4 miliarde de ani prin condensarea vaporilor de apa rezultati din apa oceanelor in care s-a produs sedimentarea.

Cea mai importanta caracteristica a acestui tip de mediu inconjurator este lipsa oxigenului liber. Dovezi care sustin ipoteza unei atmosfere lipsita de oxigen liber se gasesc in formarile de roci care contin mai multe elemente cum ar fi fier sau uraniu intr-o stare primitiva. Elemente de acest gen nu se gasesc in rocile formate in Precambrian si erele mai recente.

Aerul pe care il inspiram este parte din atmosfera, amestecul de gaze ce acopera globul pamantesc. Acest amestec de gaze asigura viata pe pamant si ne protejeaza de razele daunatoare ale Soarelui.

Stratul gazos care invaluie pamantul este impartit in mai multe straturi sferice concentrice separate de zone de tranzitie inguste. Limita de sus la care gazele se disperseaza in spatiu se afla la o altitudine de aproximativ 1000 km deasupra nivelului marii. Mai mult de 90% din totalul masei atmosferice este concentrata in primii 40 de km de la suprafata pamantului.

Straturile atmosferica se caracterizeaza prin diferente in compozitia chimica care da nastere la variatii de temperatura. Acestea sunt:

- Troposfera

- Stratosfera

- Mezosfera

- Termosfera

- Exosfera

Atmosfera este formata din circa 10 gaze diferite, in mare parte azot (78%) ,si oxigen (21%). Acel 1% ramas este format din argon ,dioxid de carbon ,heliu si neon.Toate acestea sunt gaze neutre ,adica nu intra in reactie cu alte substante. Mai exista urme de dioxid de sulf, amoniac, monoxid de carbon si ozon (O3), precum si gaze nocive, fum, sare, praf si cenusa vulcanica.

In atmosfera superioara o parte din moleculele de oxigen au absorbit energie de la razele ultraviolete ale soarelui si s-au transformat in oxigen atomic. Acesti atomi combinati cu ozigenul molecular ramas au format molecule de ozon (O3) care absorb eficient razele ultraviolete. Acest strat fin de ozon actioneaza ca un scut protector al planetei improtriva razelor ultraviolete.

Cantitatea de ozon necesara pentru protejarea pamantului de razele ultraviolete nocive variaza intra 200 si 300 nanometri (nm) si se crede ca exista de peste 600 milioane de ani. Atunci nivelul de oxigen era aproximativ 10% din concentratia actuala din atmosfera. Inainte de acest moment existenta viatei era posibila doar in ocean. Prezenta ozonului a dat organisemlor ocazia sa evolueze si sa traiasca pe uscat. Ozonul a jucat un rol semnificativ in evolutia vietei pe pamant si datorita ozonului exista viata asa cum o stim azi.

1.2 Fenomenul poluãrii mediului

Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a mentinut timp de milioane de ani, este amenintat acum de activitatea omului. Aceste pericole ar fi efectul de sera, incalzirea globala, poluarea aerului, subtierea stratului de ozon si ploile acide.

In ultimii 200 ani industrializarea globala a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic. Arderea carbunelui si a gazului metan a dus la formarea unor cantitati enorme de dioxid de carbon si alte gaze, mai ales dupa sfarsitul secolului trecut cand a aparut automobilul. Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantitati mari de metan si oxizi de azot in atmosfera.

Preview document

Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 1
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 2
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 3
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 4
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 5
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 6
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 7
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 8
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 9
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 10
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 11
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 12
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 13
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 14
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 15
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 16
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 17
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 18
Mediul - poluarea - o realitate dureroasă - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Mediul - Poluarea - o Realitate Dureroasa.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Aspecte ale recuperării kinetice la bolnavii cu disfuncții respiratorii obstructive

Cap.I. INTRODUCERE I.1. Scopul lucrării Aerul pe care îl respirăm este esenţial pentru viaţă. Este elementul cel mai important de care are nevoie...

Ai nevoie de altceva?