Metabolismul Microorganismelor

Referat
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 7374
Mărime: 1.27MB (arhivat)
Publicat de: Adelin Niculescu
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Jipa Iuliana
UNIVERSITATEA POLITEHNICA BUCURESTI FACULTATE: INGINERIA SISTEMELOR BIOTEHNICE

Cuprins

  1. Introducere pag 3
  2. Cap I Deteriorarea alimentelor si procese de conservare pag 3
  3. Cap I. 1 Factori intrinseci pag 4
  4. Cap I. 2 Factori extrinseci pag 5
  5. Cap II. Alternative pentre conservarea alimentelor pag 5
  6. Cap II.1 Eliminarea fizica a microorganismelor pag 5
  7. Cap II. 2 Efectele temperaturii pag 5
  8. Cap III. Boli şi produsele alimentare pag 7
  9. Cap III. 1 Febra tifoidă şi conserve de carne pag 8
  10. Cap III. 2 Boala de detectare a microorganismelor pag 9
  11. Cap IV Deteriorarea alimentara pag10
  12. Cap V Microbiologia produselor fermentate pag 17
  13. Cap V.1 Carnea si pestele pag 17
  14. Cap V.2 Vinul, berea, şi alte băuturi fermentate alcoholic pag17
  15. Cap V.2.1 Vinuri şi şampanii pag17
  16. Cap V.2.2 Berea pag19
  17. Cap V.2.3 Bauturi alcoolice distillate pag21
  18. Cap V.2.4 Pâinea şi alte produs din plante fermentate pag22
  19. Cap VI Microorganismele ca surse de alimentare pag24

Extras din referat

INTRODUCERE

Alimentele sunt nu numai de o valoare nutritionala la om, dar sunt de mai multe ori ideale mediilor de cultura pentru cresterea microbiana.

Alimentele pot fi conservate prin fermentare, sau se pot strica, in functie de microorganismele prezente.

Microorganisme pot fi utilizate pentru a transforma produsele alimentare prime în delicii gastronomice, inclusiv vinurile, branza, muraturi, carnati, sos de soia, bere, şi alte produse alcoolice. Alimentele pot servi, de asemenea, ca un vehicul pentru boala de transmisie, precum şi de detectare şi control a agenţilor patogeni şi a microorganismelor, alterarea produselor alimentare sunt părţi importante ale microbiologiei alimentare. Cu timpul, întreaga secvenţă de manipulare a produselor alimentare, de la producător la consumatorul final, microorganismele pot afecta calitatea alimentelor.

Având în vedere sănătatea, alimentele bogate in nutrienti sunt importante pentru toţi oamenii. Creşterea microbiana în produsele alimentare poate avea ca rezultat fie conservarea sau deteriorarea, în funcţie de microorganismele implicate, precum şi condiţiile de depozitare a alimentelor.

Microorganismele adverse pot provoca boli în două moduri atunci când sunt consumate alimente contaminate. O persoană poate fi infectată de agenţi patogeni cu toxiinfecţie alimentară, care apoi cresc în consumator. În alte cazuri, componentele toxice, în momentul in care microorganismele cresc în produsele alimentare, înainte de a fi ingerate, rezulta un debut rapid al simptomelor bolii dupa consum. Contaminarea cu boala cauzata de microorganisme poate apărea în orice punct din produsele alimentare de manipulare succesiva.

Cap I. Deteriorarea alimentelor si procese de conservare

Odată cu începutul agriculturii şi diminuând dependenţa la vânătoare, nevoia de a conserva alimentele în exces de la alterare a devenit esenţiala pentru supravieţuire. Utilizarea de sare ca un conservant de carne şi producţia de brânzeturi şi lapte coagulat a fost introdus în Apropiata civilizaţie de Est încă din 3000 î.Hr. Producţia de vinuri, conservarea peştelui şi carnea afumata au fost, de asemenea, comune de către acest moment. Luis Pasteur a stabilit era moderna a microbiologiei alimentare în 1857, când a aratat că microorganismele generau alterarea laptelui. Munca lui Pasteur, în anii 1860 a demonstrat că fenomenl căldură ar putea fi folosit pentru controlul organismelor dăunătoare în vinuri şi bere.

O varietate de factori intrinseci şi extrinseci stabilesc dacă se va păstra creşterea microbiană sau va altera produsele alimentare. Intrinsec, alimentele includ factori legati de pH, de conţinutul de umiditate, activitate de apă sau de disponibilitate, oxido-reducere potenţială, structura fizică a produselor alimentare, nutrienti disponibili, precum şi prezenţa agenţilor naturali antimicrobieni. Factorii exrinseci sau de mediu includ temperatura, umiditatea relativă, gaze ( ), precum şi tipurile şi cantităţile de microorganisme adăugate la produsele alimentare.

I. 1 Factori intrinseci

PH-ul unui produs alimentar este critic, pentru că un pH scăzut favorizează creşterea drojdiilor şi mucegaiurilor. În pH neutru sau alcalin al alimentelor, cum ar fi carnea, bacteriile sunt mai dominante în procesul de deteriorare. Acest lucru duce la proteoliza şi defalcarea anaerobă de proteine sau putrefacţia, care eliberează compuşi ai aminelor urat-mirositori. În funcţie de substratul major prezent în produsele alimentare, diferite tipuri de alterare pot avea locum sun prezentate in tabelul 1.

Prezenţa şi disponibilitatea de apă, de asemenea, afectează capacitatea microorganismelor de a coloniza produsele alimentare. Pur şi simplu prin uscare un produs alimentar, poate controla sau elimina procesul de deteriorare. Apa, chiar dacă este prezenta, pot fi făcuta mai puţin existenta prin adăugarea substanţelor dizolvate, cum ar fi zahăr şi sare. Disponibilitatea apei este măsurată în termeni de activitate ai apei. Aceasta reprezintă raportul dintre umiditatea relativă a aerului de peste o soluţie de testare în comparaţie cu cea de apă distilată. Cand sunt adaugate cantităţi mari de sare sau zahăr in produsele alimentare, cele mai multe microorganisme sunt deshidrataţe de condiţiile hipertonice şi nu poate creşte. Chiar şi în aceste condiţii nefavorabile, microorganismele osmofile si xerofile, pot distruge mancarea. Microorganismele cresc cel mai bine in sau pe medii cu concentrare osmotica mare, in timp ce microorganismele xerofile prefera un mediu de apă scăzut, dar poate creşte si în condiţii mari de apă.

Potenţialul de oxido-reducere a unui produs alimentar, de asemenea, influenţează alterarea. După ce sunt fierte, produsele din carne, în special in ciorbe, au adesea potenţialele mai mici de oxido-reducere. Aceste produse cu aminoacizi liber utilizati, peptide cu factori de creştere sunt ideale pentru creşterea aneroba, inclusiv Clostridium.

Tabel 1 Diferite procese de deteriorare în ceea ce priveşte componentele produselor alimentare

Structura fizica a unui produs alimentar, de asemenea, poate afecta cursul şi gradul de dăunare. Măcinarea şi amestecarea produselor alimentare, cum ar fi mezeluri şi hamburger, creşte suprafata produselor alimentare, modifica structura celulara, de asemenea distribuie microorganismele contaminante pe intregul produs alimentar. Acest lucru poate duce la alterarea rapidă în cazul în care aceste alimente sunt depozitate necorespunzător. Legumele şi fructele au pelicule exterioare (coji şi crusta), care le protejeaza de deteriorare. De multe ori, microorganismele alterate, au enzime specializae care îi ajută să slăbeasca sau sa protejeze pătrunderea in coji şi crusta.

Multe produse alimentare conţin substanţe antimicrobiene naturale, inclusiv inhibitori de complexe chmice şi enzime. Aldehidele şi compuşii fenolici se găsesc în scorţişoară, muştar, precum şi oregano, şi aceşti compuşi inhiba cresterea mirobiana. Cumarinele găsite în fructe şi legume prezintă activitate antimicrobiană. Laptele de vacă şi ouăle, de asemenea, conţin substanţe antimicrobiene. Ouăle sunt bogate în lizozomi, enzimă care poate avea peretii celulelor contaminante cu bacterii gram-pozitive.

Preview document

Metabolismul Microorganismelor - Pagina 1
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 2
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 3
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 4
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 5
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 6
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 7
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 8
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 9
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 10
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 11
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 12
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 13
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 14
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 15
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 16
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 17
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 18
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 19
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 20
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 21
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 22
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 23
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 24
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 25
Metabolismul Microorganismelor - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Metabolismul Microorganismelor.doc

Alții au mai descărcat și

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Te-ar putea interesa și

Metode și soluții pentru valorificarea deșeurilor solide prin compostare și piroliză

Consideraţii generale Integrarea României în Uniunea Europeana impune armonizarea legislaţiei din ţara noastră cu legislaţia Uniunii Europene....

Metode de tratare și valorificarea biologică a deșeurilor menajere

INTRODUCERE Integrarea României în Uniunea Europeana a impus armonizarea legislaţiei din ţara noastră cu legislaţia Uniunii Europene. Legislaţia...

Microbiologia vinului și microorganismele de fermentație implicate în obținerea de distilate

1. Definitia vinului 1. Definitia data vinului de Oficiul International al Viei si Vinului este urmatoarea: „Bautura obtinuta pe calea fermentarii...

Relația metabolism primar - metabolism secundar și produșii de origine microbiană

1.Definiţie, caracteristici, căi metabolice Metabolismul este un fenomen specific viului. Toate definiţiile curente ale viului includ trei cuvinte...

Biotehnologii Farmaceutice

CAPITOLUL I. AGENŢI BIOLOGICI UTILIZAŢI ÎN BIOTEHNOLOGIILE FARMACEUTICE Nomenclatorul agenţilor biologici utilizaţi în biotehnologie se extinde...

Modelarea proceselor biologice din stațiile de epurare

Procedeele biologice sunt considerate de specialiştii în domeniul epurării apelor uzatecele mai eficiente şi economice metode de îndepărtare a...

Metabolismul Microorganismelor

Metabolismul microorganismelor Microorganismele sunt sisteme biologice cu organizare complexa si capacitate specifica si independenta de...

Microbiologia Produselor Alimentare

Un mediu de cultura poate fi definit ca un suport nutritiv steril, care permite dezvoltarea si studiul unui microorganism în afara nisei ecologice...

Ai nevoie de altceva?