Metode Biologice de Depoluare a Apelor Uzate Provenite din Industria Farmaceutica

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metode Biologice de Depoluare a Apelor Uzate Provenite din Industria Farmaceutica.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

1.Biodepoluarea si bioremedierea pag 3 – 4
2.Metode biologice de eliminare a fosforului pag 4 – 7

Extras din document

1.Biodepoluarea si bioremedierea apelor uzate cu diversi compusi proveniti din industria farmaceutica

Biodepoluarea se refera la o arie mai extinsa de metode biologice folosite in scopul eliminarii diversilor poluanti printre care: metale diverse minerale si anumiti compusi organici( compusi ai azotului, fosforului etc) din apele uzate. Aceste metode exploateaza caracteristicile unor organisme si microorganisme care pot degrada materia organica si/sau indeparta poluanti din ape. Fitoremedierea este una din aceste metode : ea consta in folosirea plantelor pentru “ a curata” apele uzate.Aceasta metoda se aplica pe mai multe cai si anume:

- rizofiltrarea foloseste radacini ale unor plante pentru a absoarbe sau adsoarbe metale din apele contaminate.

- fitostabilizarea consta in folosirea plantelor pentru a reduce biodisponibilitatea poluantilor.

- fitovolatilizarea folseste diverse plante pentru a depolua apele contaminate transformand metalele si compusii acestora in substante volatile.

Cercetarile de teren au demonstrat deja utilitatea fitoremedierii in scopul depoluarii apelor poluate cu substante organice si metale( Cd, Zn etc) . Aceasta metoda are un avantaj foarte mare in detrimentul altor metode pentru ca este foarte ieftina, insa principalul dezavantaj este dat de timpul foarte lung necesar biodegradarii poluantilor. Plantele folosite in acest proces si care dau un randament foarte bun trebuie sa aibe anumite calitatii biologice, o radacina care sa exploateze intreaga suprafata a poluantului, rezistenta mare la actiunea negativa a acestuia asupra plantei si capacitatea de a transfera substantele poluante in diferite zone favorabile urmatoarelor etape de degradare. Printre plantele folosite in metoda de fitoremediere amintim Arabidopis thaliana.[1]

Bioremedierea este o zona cheie a biotehnologiei “ albe” ( cunoscuta si sub numele de biotehnologii industriale) pentru ca reprezinta o metoda foarte buna de depoluare a apei si a solului si are un anumit fundament stintific de la care se pot dezvolta in viitor metode cat mai eficiente si ieftine pentru eliminarea poluantilor din diferite medii. Exista numeroase procese de epurare a apelor contaminate si a deseurilor solide care folosesc microorganisme atat aerobe cat si anaerobe. Unele dintre aceste metode sunt complicate altele sunt simple si adaptate la conditiile pe care le au la aceasta ora tarile in curs de dezvoltare.

Un exemplu in acest sens este folosirea microalgelor ( in special a algelor albastre – verzi sau a cianobacteriilor) pentru eliminarea compusilor cu azot si fosfor. Dupa degradarea materiei organice de catre bacterie rezulta ape care pot fi reciclate pentru irigarea culturilor nealimentare ( ex: se pot iriga culturi de bumbac), sau in scopuri industriale iar biomasa algelor poate fi fiolsita ca si nutret.[2]

2.Metode biologice de eliminare a fosforului din apele uzate

Metodele biologice de eliminare a fosforului s-au dezvoltat in doua directii si anume:

- actualizarea echipamentelor si optimizarea proceselor care au loc in statiile de epurare

- depoluarea fosforului in sisteme naturale

2.1 Depoluarea fosforului cu ajutorul reactoarelor biologice in mai multe faze

Evolutia solutiilor tehnice bazate pe reactoare multifazice au fost studiul unor cercetari temeinice efectuate pe o lunga perioada de timp. Noile trenduri de actualizare a acestor tehnologii sunt deobicei indreptate spre crearea de conditii optime de mediu pentru indepartarea fosforului cu o deosebita importanta pentru urmatoarele caracteristici:

- asigurarea unor conditii anaerobice totale in interiorul zonelor/camerelor anaerobice

- prezenta surselor de carbon usor biodegradabile, in special a SCFA ( bacterii fermentative care sa genereze formarea SCFA din namol)

- crestera purificatorilor secundari ( este esentiala obtinerea unei indepartari eficiente a particulelor solide suspendate )

- folosirea proceselor automate si a sistemelor de control bazate pe masuratori “ on line”

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode Biologice de Depoluare a Apelor Uzate Provenite din Industria Farmaceutica.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA „AUREL VLAICU” DIN ARAD FACULTATEA DE INGINERIE ALIMENTARĂ, TURISM ŞI PROTECŢIA MEDIULUI SPECIALIZAREA B.I.