Metode de Depoluare a Apei

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metode de Depoluare a Apei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Diana Sarbu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Introducere

Privita istoric, poluarea mediului a aparut odata cu omul, dar s-a dezvoltat si s-a diversificat pe masura evolutiei societatii umane, ajungand astazi una dintre importantele preocupari ale specialistilor din diferite domenii ale stiintei si tehnicii, ale statelor si guvernelor, ale intregii populatii a pamantului. Aceasta, pentru ca primejdia reprezentata de poluare a crescut si creste neincetat, impunand masuri urgente pe plan national si international, in spiritul ideilor pentru combaterea poluarii.

Cele mai des intalnite forme de poluare sunt: poluarea apei, poluarea solului, poluarea aerului (atmosferica). Aceste elemente de baza vietii omenesti se pare ca sunt si cele mai afectate de actiunile iresponsabile ale fiintei omenesti

Poluarea apelor afectează calitatea vieţii la scară planetară. Ea indeplineste in organism multiple functii, fara apa toate reactiile biologice devenind imposibile. Lipsa de apa sau consumul de apa poluata are multiple consecinte negative asupra omului si sanatatii sale.

Apa reprezintă sursa de viaţă pentru organismele din toate mediile. Fără apă nu poate exista viaţă. Calitatea ei a început din ce în ce mai mult să se degradeze ca urmare a modificărilor de ordin fizic, chimic şi bacteriologic.

Surse de poluare

Dezvoltarea industriala ce presupune un consum mare de apa, a dus la aparitia unor volume imense de ape uzate , avand proprietati fizico-chimice si biologice improprii si chiar nocive pentru flora, fauna si organismul uman.

Fiecare sector al economiei care utilizeaza apa in procesul tehnologic este pe langa consumator de apa si sursa de poluare.

Din aceasta perspectiva suesele de poluare se clasifica in urmatoarele categorii :

- Aglomerarile urbane;

- Industria cu diversele ei ramuri;

- Agricultura si complexele agroindustriala;

- Transportul maritim si fluvial

- Centralele nucleare, unitatile de procesare si tratare a combustibilului nuclear, laboratoarele de cercetare nucleara si medicala.

Depoluarea apei

Problema purificării apelor reziduale are atât un aspect economic (recuperarea produselor petroliere antrenate şi refolosirea apei recirculate), cât şi un aspect sanitar, pentru a evita o impurificare apelor primitoare (emisar).

Asigurarea calităţii apei ce urmează a fi utilizată într-un anumit scop se realizează şi se menţine prin:

1. Reducerea cantităţii şi concentraţiei poluanţilor prin folosirea unor tehnologii de fabricaţie care să reducă cantitatea de apă implicată, reutilizarea apei în circuit închis după epurări parţiale sau totale, renunţarea la fabricarea unor produse toxice (DDT, detergenţi nebiodegradabili etc.), majorarea suprafeţelor irigate cu apă uzată etc.

2. Mărirea capacităţii de autoepurare a cursurilor naturale prin: mărirea diluţiei la deversarea efluenţilor în cursurile naturale, mărirea capacităţii de oxigenare naturală a râurilor prin crearea de praguri, cascade etc., reaerarea artificială a cursurilor naturale cu echipamente mecanice plutitoare, amenajarea complexă a cursurilor naturale cu acumulări, derivări, turbinări etc.

3. Epurarea apelor uzate, realizată prin procedeee avansate în staţii specializate care folosesc tehnologii şi echipamente moderne, fiabile, eficiente

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Depoluare a Apei.doc

Alte informatii

Metode de depoluare a apei, Facultatea de Horticultura, Specializarea Ingineria Mediului, anul4