Metode de Depoluarea Solului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Metode de Depoluarea Solului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Diana Sarbu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

INTRODUCERE

Principalii factori naturali ai medului inconjurator sunt : aerul, apa, solul, si subsolul, padurile si orice alta vegetatie teestra si acvatica, rezervatiile si monumentele naturii.

Intre acesti factori, solul, sursa de viata, de abundenta si fertilitate, are un rol fundamental in mediul inconjurator, fara de care este de neconceput viata pe pamant.

Solul este un mediu fragil pentru ca este suportul tutoror activitatilor umane (habitat, agricultura, transport, etc...). Este esential pentru om, animale si vegetale.

Din sol flora trage substantele necesare pentru productia de materii vii si oxigen. Este de asemenea un „filtru” pentru apele care alimenteaza panzele freatice.

Insa, solul este foarte fragil pentru ca este supus consecintelor activitatilor umane: poluare, epuizarea trofica necesara plantelor, tasare, taierea padurilor etc.

Poluarea solului

Poluarea poate veni din surse difuze (dispersate) sau punctuale, adica localizate si concentrate. Poluantii solurilor sunt extrem de variati si depind de originea poluarii.

Prin pozitia si caracteristicile sale, solul este de fapt locul de intalnire a tuturor poluantilor din care cea mai mare parte vin pe calea aerului.

Substantele toxice din atmosfera cad pe sol si patrund direct sau odata cu precipitatiile care au ca efect poluarea solului, evidentiata prin reducerea productiei de biomasa, contaminarea produselor agricole sau chiar distrugerea ecosistemelor.

Industrializarea si producerea de energie creeaza o problema de mare ingrijorare in unele zone ale lumii- ploile acide Ploile acide au ca efect asupra solului, pe de o parte, spalarea acestuia de elemente nutritive, iar pe de alta parte, reducerea pH-ului, acidifierea.

Prezenta unui poluant in sol nu este periculoasa in sine. Putem vorbi de un risc de poluare atunci cand acest poluant poate interfera cu mediului : fauna,flora si om.

Procedura depoluarii

Pentru a remedia o zona poluata, sunt mai multe trepte de urmarit:

• Masura de urgenta ( misorarea pericolului imediat)

• Diagnostic: studiu geologic si hidrologic, istoricul activitatilor ariei, cartare si analiza

• Evaluarea riscurilor

• Determinare a obiectivelor si mijloacelor depoluarii

• Lucrari de depoluare in sine

• Monitorizare si restrictii asupra folosirii terenului

Metode de depoluare fizico-chimice

Aceste metode sunt in general evitate, fiindca genereaza costuri enorme de implementare. Insa, au avantajul de a rezolva problema repede si pot fi o solutie atunci cand termenul este mai critic decat bugetul depoluarii.

Metoda prin excavare:

Se extrage pamant poluat pentru a fi tratat si apoi, se pune la loc.

Pamanatul contaminat este excavat si transportat la o statie de epurare, unde se folosesc procedee de extractie a poluantilor ca flotatia, spalarea, biodegradarea.

Poluantii extrasi din solul supus tratarii trebuie distrusi prin diverse metode chimice, termice sau biologice.

Aceasta metoda este extrem de scumpa datorita transportului si stocarii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Metode de Depoluarea Solului.doc

Alte informatii

Metode de depoluare a solului, prezentat la Facultatea de Horticultura, specializarea Ingineria Mediului, Anul 4. Am luat nota 10.