Mitall Steel Galati si Poluarea Aerului in Municipiul Galati

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Mitall Steel Galati si Poluarea Aerului in Municipiul Galati.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 9 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Violeta Puscasu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Cuprins

CAPITOLUL I Poluarea aerului pag. 1
CAPITOLUL II De la „Sidex” la „Mittal Steel” pag. 1
1.Privatizarea şi poluarea pag. 1
2.Viaţa locuitorilor din Movileni pag. 2
CAPITOLUL III Starea de sănătate şi poluarea pag. 3
CAPITOLUL III În loc de concluzii pag. 5

Extras din document

1.

Capitolul I.POLUAREA AERULUI

În ultimele doua decenii realităţile societăţii omeneşti au activat în vocabularul politicienilor şi specialiştilor de diferite formaţii, câteva sintagme considerate până atunci ca fiind specifice ştiinţelor naturii: degradarea mediului, criza ecologica , încălzire global, poluarea aerului, efectul de seră subtierea stratului de ozon şi ploile acide.

Echilibrul natural al gazelor atmosferice care s-a menţinut timp de milioane de ani ,este ameninţat acum de activitatea omului.Atmosfera este formată din circa 10 gaze diferite, în mare parte azot (78%) ,si oxigen (21%). Acel 1% rămas este format din argon ,dioxid de carbon ,heliu şi neon.Toate acestea sunt gaze neutre ,adică nu intră în reacţie cu alte substanţe.Mai există urme de dioxid de sulf ,amoniac, monoxid de carbon şi ozon (O3) precum şi gaze nocive, fum , sare, praf şi cenuşă vulcanică..

În ultimii 200 ani industrializarea globală a dereglat raportul de gaze necesar pentru echilibrul atmosferic.Arderea cărbunelui şi a gazului metan a dus la formarea unor cantităţi enorme de dioxid de carbon şi alte gaze, mai ales după sfârşitul secolului trecut a apărut automobilul.Dezvoltarea agriculturii a determinat acumularea unor cantităţi mari de metan şi oxizi de azot în atmosferă.

Sursele de poluare ale aerului sunt :

• Antropice (cele mai multe dintre ele fiind considerate majore)

a) Fixe – poluarea fiind limitată în jurul obiectivelor :

- Procese de combustie - arderea deşeurilor, încălzirea locuinţelor, centrale termoelectrice

- Procese industriale – întreprinderi chimice, combinate siderurgice, metalurgice, neferoase, materiale de construcţii

- Activităţi casnice şi alte activităţi

b) Mobile – mijloacele de transport, mai ales cele rutiere

• Naturale

a) solul (praf, nisip)

b) plantele, animalele (polen, păr, spori, fulgi, microorganisme)

c) erupţiile vulcanice (gaze, vapori, cenuşă)

d) praful cosmic

Capitolul II.DE LA SIDEX LA MITTAL STEEL

1.Privatizarea şi poluarea

Privatizarea combinatului siderurgic de la marginea oraşului nu le-a adus nimic nou, nimic bun gălăţenilor. Dimpotrivă, parcă, în ultimii ani, pe coşurile de evacuare ale colosului siderurgic ieşea şi mai mult fum, şi mai multe gaze, care de care mai otrăvitoare, pîrjolind totul în jur. (...)

Indiferent din ce parte te apropii de municipul de pe Dunăre, te întîmpina un val de fum, de noxe de furnal, te cuprindea un gust dulceag de bioxid de sulf, iar dacă prindeai "momentul şarjei" simţeai că te sufoci. Constatai cu regret că nu s-a schimbat nimic în ultimii 20 de ani. Oraşul era acoperit tot timpul de acelaşi smog nenorocit. Privatizarea combinatului, în iulie 2001, vînzarea lui către cel mai mare "siderurgist" pe plan mondial – grupul indian ISPAT Mittal –, nu le-a adus gălăţenilor nici o bucurie. Dimpotrivă, locurile de muncă la combinat sînt din ce în ce mai puţine

2.

(profitul trebuie să crească, nu?), accidentele de muncă se ţin lanţ, iar oraşul este poluat în continuare cu celebrele "noxe siderurgice"(...).

Că(...) Galaţiul este poluat nonstop cu noxe de furnal o demonstrează numărul mare de amenzi pe care Garda de Mediu le aplică celor de la Arcelor Mittal Galaţi. Astfel, numai în perioada ianuarie – iunie 2008, "în domeniul metalurgiei şi siderurgiei" din Galaţi (adică, la Sidex – n.r ) au fost aplicate 11 amenzi, în valoare de circa 3 miliarde de lei vechi.

Practic, deocamdată, combinatul funcţionează în baza autorizaţiei integrate de mediu eliberată de ARPM Galaţi, în care sunt prevăzute toate investiţiile obligatorii de mediu, până în 2014, în valoare de circa 400 de milioane de euro. Până în prezent, au fot executate lucrări în valoare de doar 40 de milioane de euro ( Constatare : în opt ani s-a investit zece la sută din suma totală, urmând ca în următorii şase ani să se investească restul de 90 la sută! Aşa o fi proiectul!). "Cea mai poluantă secţie, în momentul de faţă, este uzina cocsochimică, unde instalaţiile de desulfurare şi de purificare sunt fie colmatate, fie corodate, astfel încât gazul nu se mai răceşte suficient, ceea ce face ca bateriile de cocsificare să nu mai funcţioneze la parametri normali"(...).

Pe de altă parte, potrivit unei hotărâri de guvern (H.G. nr. 349 – n.r), halda de zgură trebuie închisă şi ecologizată , iar în 2009 ea trebuie scoasă din uz şi construită altă haldă, la parametrii europeni.(...)Deocamdată la Galaţi nu s-a schimbat mai nimic, oraşul este în continuare poluat de combinatul siderurgic.

2.Viaţa locuitorilor din Movileni

Halda de zgură le taie nu numai respiraţia movilenilor, ba chiar şi setea Sănătatea scîrţîie. Agricultura se târîie. Un miros greu se întrepătrunde hoţeşte şi începi să te obişnuieşti cu el. Satul Movileni e gard în gard cu Mittal. Combinatul e vecinul lor de la începutul anilor ’60. Îl ştiu ca pe un cal breaz.

Un străin ajuns pe meleaguri gălăţene s-ar umple de bube dacă ar sta aici mai mult de o lună. Movilenii s-au obişnuit cu răul. Nici n-au ce-i face. Doar n-o să se pună cu ditamai gigantu’, colosu’ce străjuieşte de la marginea oraşului. Locuitorii ar vrea ecologie. Că doar d’aia au intrat în UE (...) Mulţi dintre sătenii din Movileni au probleme de sănătate. Boli cardiovasculare sau respiratorii. Le ignoră. Nu se duc la doctor decât când situaţia se îngroaşă. Nu se poate vorbi de o statistică. Şi nici de ceea ce provoacă aceste boli. Mulţi dau vina pe combinat. Se cunoaşte diferenţa de aer.Oamenii s-au obişnuit prost. Şi s-au resemnat. Nici nu pleacă din comună, pentru că Mittal le dă o pîine de mîncat. Haldele de zgură străjuiesc comuna, iar ei se duc şi lucrează acolo. Poate, din acest an , movilenii vor scăpa măcar de una din probleme, şi anume praful de la halda de zgură. În ceea ce priveşte mirosul, probabil că va mai dura ani buni până cînd noxele şi alte elemente de poluare vor fi diminuate sau poate chiar eliminate. Dacă îi întrebi care sunt problemele comunei şi nemulţumirile lor, în cap de listă ar spune apa care nu curge de două săptămâni, uliţele nepietruite, hoţii care fură recoltele şi sărăcia mare din comună. Restul e obişnuinţă.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mitall Steel Galati si Poluarea Aerului in Municipiul Galati.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA “DUNÃREA DE JOS”GALAŢI FACULTATEA DE DREPT SPECIALIZAREA:ADMINISTRAŢIE PUBLICÃ