Modalitati de Ocrotire a Biodiversitatii si Ecosistemelor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Modalitati de Ocrotire a Biodiversitatii si Ecosistemelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 12 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Gabriel Nedelea

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Politica in domeniul protectiei mediului

La nivelul intregii planete, am inteles ca nu ne mai putem permite sa tratam ecosistemele ca pe ceva neinsufletit, ca pe o sursa de venituri, si ca omenirea este parte a naturii.

Reconcilierea intre nevoia dezvoltarii economice si sociale si protectia mediului este esentiala. Este necesara promovarea dezvoltarii durabile, care integreaza cresterea economica, imbunatatirea calitatii vietii, sanatatea, educatia, dezvoltarea sociala si protectia patrimoniului natural, unic, de care beneficiaza Romania.

Ministerul Mediului din Romania promoveaza o politica de mediu unitara, coerenta, avand ca principale obiective:

• Integrarea cerintelor de mediu in strategiile sectoriale;

• Conformarea cu acquis-ul comunitar de mediu pentru asigurarea calitatii apei potabile in toate localitatile, epurarea apelor uzate, protejarea populatiei fata de efectele nocive ale zgomotului, inchiderea depozitelor de deseuri neconforme, retehnologizarea sistemelor de incalzire centralacentrala si implicit cresterea eficientei energetice, promovarea utilizarii resurselor regenerabile de energie, reabilitarea ecologica a siturilor afectate de poluare istorica sau de eroziune costiera;

• Decuplarea degradarii mediului de cresterea economica;

• Ocrotirea biodiversitatii;

• Monitorizarea si diminuarea riscurilor schimbarilor climatice;

• Managementul riscului si prevenirea dezastrelor provocate de inundatii;

• Aplicarea principiului "poluatorul plateste";

• Finantarea proiectelor, inclusiv prin Fondul de Mediu;

• Cresterea constientizarii publicului si intarirea parteneriatului cu organizatiile neguvernamentale din domeniu

Nu putem trai izolati de natura. Jim Leape , directorul general al WWF International , considera ariile protejate ca fiind coloana vertebrala a naturii si a vietii economice.

Ecologistilor li se reproseaza uneori ca sunt mai preocupati de buna stare a planetei decit de nevoile locuitorilor lei. De ce sa protejam mediul si sa salvam speciile aflate in pericol , cind paturile sarace ( sunt cel putin trei miliarde de oameni care traiesc cu mai putin de trei dolari pe zi ) se confrunta cu o criza a hranei fara precedent ? Ca sa nu mai vorbim de cei un miliard de oameni care nu au acces la apa potabila. Pe scurt , de ce e atit de importanta biodivesitatea ?

Biodiversitatea este reteaua complexa a vietii care ne sustine pe noi toti. Nu putem trai izolati de natura. Protejarea biodiversitatii nu inseamna doar sa salvam specii sau habitate. Inseamna sa asiguram accesul la apa si hrana si sa ne ajutam astfel pe noi insine sa facem fata celor mai grave efecte ale schimbarilor climatice.

Pe biodiversitate se bazeaza intreaga noastra rezerva de hrana. Recifele de corali si iarba de mare produc pestii pe care noi ii mancam. Pasarile si insectele ne polenizeaza recoltele. Si , desigur , recoltele au la origine plantele.

Oamenii au depins intotdeauna la biodiversitate , dar in secolul acesta va trebui mai mult ca niciodata sa ne protejam recoltele de boli , secete si alte efecte ale schimbarilor climatice. Daca permitem disparitia alimentelor de baza , cum ar fi orezul , porumbul si griul , riscam sa ne confruntam cu o criza a recoltelor in viitor , cu toate ca exista cercetari recente care arata ca deja trei sferturi dintre speciile agricole de pe pamint au disparut. Numai in America Centrala , mai mult de jumatate dintre speciile salbatice de porumb au disparut in ultimele patru decenii. Schimbarile climatice ne afecteaza deja capacitatea de a cultiva hrana. Cultivatorii de griu din Australia , de exemplu , au fost fortati sa-si mute terenurile din cauza secetei , iar in India terenurile agricole pentru orez din zona de coasta au devenit aride din cauza apei marii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Modalitati de Ocrotire a Biodiversitatii si Ecosistemelor.doc

Alte informatii

U.S.A.M.V.B. Timisoara, Facultatea de Horticultura si Silvicultura, Master " Monitorizarea contaminarii produselor de origine vegetala