Momente de Explozie Evolutiva in Timp Geologic

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Momente de Explozie Evolutiva in Timp Geologic.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Mihai E. Popa

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

REZUMATUL

Explozia Cambriana este tema acestui proiect reprezentand una dintre cele mai importante etape din istoria evolutiei vietii pe Terra. Este perioada cea mai intinsa din Paleozoic din punctul de vedere al timpului geologic.

Cambrianul este prima perioada in care se gasesc fosile, ale unor fiinte mult mai complexe decat buretii.

In aceasta perioada iau nastere toate filumurile actuale de animale la care se adauga alte filumuri disparute.

Alte momente de avant evolutiv sunt aparitia metazoarelor, eucariotelor si faunelor de tip Ediacara ( meduzoizi cu corpuri foarte moi) .

Cuvinte cheie: evolutionismul, dezvoltarile cosmice , dezvoltarile culturale, selectie naturala

INTRODUCERE

In lumea stiintifica de astazi , dezbaterea privind evolutionismul a depasit prin importanta cadrul unei simple dezbateri academice.

Evolutia nu se confunda cu miscarea ei , ci are loc cand fazele unui fenomen difera intre ele, cand se produce o schimbare succesiva.

Evolutia cuprinde toate stadiile dezvoltarii Universului : dezvoltarile cosmice cosmice, biologice, umane, si culturale.

Transformarea necontenita a speciilor ca rezultat al continuitatii si discontinuitatii genetice constitue procesul de evolutie . Pe plan ecologic evolutia vietii este efectul si cauza proceselor de acumulare , transformare si transfer de substanta , energie si informatie avand ca principala sursa de energie radiatia solara.

Pe plan genetic este rezultatul schimbarii in compozitia genetica a unei populatii al carei punct de plecare este formarea de indivizi cu genotipuri diferite.

Elementul de baza al evolutiei este selectia naturala, fiind o conceptie darwinista.

Primul si cel mai important moment de explozie evolutiva este reprezentat de explozia cambriana , aceasta fiind inceputul evolutiei vietii de la bacterii , alge pluricelulare, ciuperci etc. la organisme mult mai complexe , fie ele vertebrate sau nevertebrate.

Alte momente foarte importante , de evolutie sunt aparitia eucariotelor , metazoarelor, apoi catre sfarsitul Proterozoicului apar faunele de tipul EDIACARA , fiind corpuri moi fara cochilie ,dar problema este ca fosilele acestor corpuri foarte moi se gasesc numai in cateva zone ale planetei , fapt ce ne face dificil in afla mai multe detalii despre ele. Au mai fost numiti si `meduzoizi`.

In urma unor procese ce au durat milioane de ani, dea lungul mai multor ere geologice , evolutia , am putea spune ca a fost la un pas de a intra intr-un impas, un exemplu foarte bun ar fi : exctinctia dinozaurilor, acum 65 milioane de ani in urma.

Dar, bineinteles cum evolutia are un sens ascendent, viata a evoluat la urmatorul stagiu de dezvoltare , planeta fiind locuita de noi specii de animale , printre care si omul , acesta fiind inzestrat cu ratiune, un ``artificiu`` pe care celelelalte specii de animale nu il poseda si fiind o caracteristica care ne face net superiori fata de restul speciilor.

Subdiviziunile Cambrianului

Cambrianul este perioada ce urmeaza dupa Neoproterozoic , apoi este urmat de Ordovician . Cambrianul este impartit in trei mari perioade: una inferioara numita ``Waucoban``, una medie ``Albertiana`` si una superioara ``Croixan``.

Waucoban este cea mai importanta perioada din Cambrian si de aceea va fi comentata mai pe larg .

Fisiere in arhiva (1):

  • Momente de Explozie Evolutiva in Timp Geologic.doc