Monitorizarea Aerului in Baia Mare in Anii 2007-2008

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest referat descrie Monitorizarea Aerului in Baia Mare in Anii 2007-2008.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 16 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Kovacs Marinel

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 3 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Judetul Maramures este situat in partea de nord a regiunii, intre paralelele 47o20’00” si 48o00’15” latitudine nordică si meridianele 22o52’30” si 25o07’30” longitudine estică, la 20 de km de centrul geografic al Europei.

Se invecinează la nord cu Ucraina, la est cu judetul Suceava, la sud cu judetele Bistrita- Năsăud, Cluj si Sălaj, iar la vest cu judetul Satu Mare. La nord este delimitat de frontiera Romaniei cu Ucraina, raul Tisa formand granita naturală pe o lungime de 62 km.

Distanta dintre punctele extreme vest si est ale judetului este de 160 km, iar dintre cele de nord si sud este de 60 km, ceea ce conferă Maramuresului o formă alungită in directie longitudinală. In limitele geografice, judetul Maramures are o suprafată de 630436 ha (2,6% din suprafata Romaniei).

Municipiul Baia Mare este capitala judetului Maramures si principala unitate administrativă din aglomerarea Baia Mare.

Municipiul Baia Mare, resedinta judetului, este un important centru urban din nord-vestul Romaniei, situat in partea vestică a judetului, in depresiunea Baia Mare, pe cursul mijlociu al raului Săsar, la o altitudine medie de 228 m fată de nivelul mării. El a fost o bună perioadă de timp in trecut capitala mineritului si a industriei metalurgice din Romania, insă a schimbat in ultimii 10 ani profilul economic, datorită inchiderii tuturor minelor si mai recent, la sfarsitul anului 2008 inchiderea temporară, a CUPROM SA Bucuresti – Sucursala Baia Mare (fostul “Phoenix”).

Activitatea celeilalte uzine metalurgice – SC ROMPLUMB SA – este la ora actuală in etapa de conformare la cerintele europene de mediu, pe care trebuia să le atingă la sfarsitul anului 2010.

Date generale privind aglomerarea Baia Mare

Suprafata aglomerării Baia Mare este de 613,55 km2, din care 74,5% apartine zonelor urbane si 25,5% zonelor rurale.

Tabel nr. 1 Suprafata unităŃilor administrative din aglomerarea Baia Mare

Localitatea Suprafata, km2

Municipiul Baia Mare 235,73

Orasul Baia Sprie 96,0

Orasul Tăutii Măgheraus 125,64

Comuna Dumbrăvita 54,0

Comuna Grosi 23,5

Comuna Recea 49,88

Comuna Săcălăseni 28,79

TOTAL 613,54

Sursele principale de poluare identificate in aglomerarea Baia Mare sunt:

• Traficul rutier – emisii de NOx, CO, pulberi;

• Incălzirea rezidentială – emisii de pulberi

• Lucrările de constructii – emisii de pulberi

• Industria – in principal emisiile pe cosurile de dispersie ale unitătilor de metalurgie neferoasă – SO2, pulberi cu continut de metale grele (Pb, Cd)

Programul Integrat de Gestionare a Calitătii Aerului in aglomerarea Baia Mare este elaborat de Comisia Tehnică numită prin Ordinul Prefectului Judetului Maramures nr. 184/09.11.2009, si se referă la următorii indicatori:

- fractia PM10 a pulberilor in suspensie (depăsirea valorii limită zilnică si anuală);

- dioxid de sulf – SO2 (depăsirea valorii limită orară si zilnică);

- plumb (Pb) din PM10 (depăsirea valorii limită anuală).

In ultimii ani, comunitatea din aglomerarea Baia Mare a constientizat din ce in ce mai mult importanta pe care protectia mediului trebuie să o joace in viata fiecăruia, in contextul dezvoltării durabile. Stabilirea unui echilibru intre necesitatea cresterii nivelului de trai prin progres economic, calitatea factorilor de mediu si starea de sănătate a populatiei este determinantă in vederea sustinerii dezvoltării durabile a societătii.

De asemenea, unitătile industriale neconforme au implementat deja ample proiecte de retehnologizare cu importante efecte pozitive in relatie cu mediul inconjurător sau altele, din diverse motive au incetat activitatea. Cele două mari unităti metalurgice din Baia Mare, care au poluat mediul o lungă perioadă de timp prin emisiile de poluanti in atmosfera au redus activitatea si au implementat o serie de măsuri cu efecte pozitive asupra calitătii aerului inconjurator.

Cuprom SA Bucuresti – Sucursala Baia Mare (productia de Cu primar pană in 2000 si de Cu secundar – din deseuri, in perioada după anul 2000) a implementat o serie de măsuri astfel incat in luna octombrie 2007 a indeplinit toate cerintele din planurile de actiune in relatie cu mediul, insă din motive economice a incetat temporar activitatea in luna octombrie 2008.

Fisiere in arhiva (1):

  • Monitorizarea Aerului in Baia Mare in Anii 2007-2008.doc