Necesitatea Tratarii Apelor Reziduale

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest referat descrie Necesitatea Tratarii Apelor Reziduale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 10 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Ecologie

Extras din document

NECESITATEA TRATARII APELOR REZIDUALE

Apa este una dintre cele mai importante resurse naturale, un factor vital prntru organismele vii si majoritatea ecosistemelor, un factor essential pentru sanatatea umana, pentru producerea de alimente si pentru dezvoltarea economica.

Apa constituie un domeniu de permanent interes si preocupare pentru sanatatea publica, din cauza relatiei de cauzalitatea dintre calitatea si cantitatea apa disponibila pentru populatie si starea de sanatate. Schimbarea produsa de calitatea apelor de suprafata este o consecinta directa a evacuarilor de ape uzate menajere sau industriale in receptorii naturali (rauri, lacuri, etc) numiti de regula emisari. Fertilizantii si pesticidele din agricultura, efluentii industriali si apele uzate menajere sunt evacuate in apele de suprafata, de cele mai multe ori si fara tratare sau cu un tratament minimal, contribuind la poluarea apei si prin aceasta a mediului. Astfel, suprafetele organice din apele uzate, in curs de descompunere diminueaza concentratia de oxigen din receptor afectand fauna si flora. Fondul piscicol si utilizarea apelor captate din receptori sunt afectate datorita deteriorarii calitatii apelor de suprafata.

Un studio recent dat publicitatii de Biroul International al Apei din cadrul ONU precizeaza ca apa utilizata de populatie pentru necesitatile proprii are urmatoarea destinatie:

- Baut 1%

- prepararea hranei 6%

- spalarea vaselor 10%

- spalarea lenjeriei 12%

- instalatii sanitare 20%

- bai, dusuri 39%

- spalarea masinii si udarea gradinii 6%

- diverse 6%.

Populatia consuma de obicei 150l/om/zi. Toata aceasta cantitate de apa ajunge in emisar prin agenti poluanti care trebuie inlaturati. Procesul indepartarii poluantilor din apele de autoepurare care se desfasoara de-a lungul cursului de apa, datorita microorganismelor, a turbulentei, a conditiilor de temperature, etc.

Acest process este sensibil stimulat prin tratarea apelor menajere reziduale inainte de deversare din emisar, in statii de epurare care realizeaza o anumita eficienta de indepartare a poluantilor din apele uzate.

Prin construirea de statii de epurare a apelor uzate in unele tari avansata din punct de vedere tehnologic, s-a reusit reabilitarea din punct de vedere al calitatii a unor rauri (Rin , Tamisa, etc). In Romania s-a construit un numar important de statii de epurare a apelor uzate din orase dar numai circa 45% realizeaza partial parametrii, iar circa 30% nu au deloc eficienta, din motive de depasire a capacitatii sau lipsa de instruire a personalului de exploatare.

2. TRATAREA APELOR REZISUALE MENAJERE

2.1. Caracterizarea apelor uzate.

Apele uzate care se deverseaza in mod obisnuit in rauri (emisar) sunt colectate prin reteaua de canalizare a localitatilor si transportate la statia de epurare unde are loc un process de tratare a acestora in vederea incadrarii in caracteristicile impuse de norme si legi inainte de deversare. Colectarea apelor uzate in sistemul de canalizare se efectueaza in mod obisnuit din doua surse: populatie si reteaua stradala. Apele uzate de la populatie fie ca aceasta locuieste in case individuale sau locuinte comune, se colecteaza prin reteaua realizata pentru fiecare in parte.

Apele rezultate din ploi, spalarea strazilor sau alte surse se solecteaza prin intermediul retelei stradale care are amenajate guri de scurgere. Substantele produse din activitatea umana, care contrubuie la poluarea apelor prin cae se regasesc in apa uzata colectata prin reteaua de canalizare sunt de fapt un amestec de substante nedizolvate in solutie apoasa. Ele contin circa 50% glucide, 40% proteine, 10% grasimi, detergenti, germeni patogeni, virusi paraziti, etc.

Acestea intra alaturi de apele uzate industriale in categoria apelor uzate orasenesti care inainte de deversare in emisar trebuie tratate astfel incat caracteristicile lor fizice, chimice, biologice si bacteriologice sa respecte valorile indicate in NTPA 011/2002 Norme tehnice privind colectarea, epurarea si evacuarea apelor uzate orasenesti statuate prin HGR nr 188/2002.

2.2. Epurarea apelor uzate.

Apele uzate colectate prin reteua de canalizare contin o serie de substante organice rezultate din preparerea hranei si a celorlalte activitati din gospodarie, se constituie intr-o masa organica biodegradabila, bacterii patogene care pot produce imbolnaviri, detergentii si alte substante care se elimina ori se reduce printr-un process complex in statiile de epurare. O statie de epurare este formata dintr-o serie de elemente dispuse in serie, fig 1. fiecare cu un rol bine definit, formand trei trepte distincte de procesare.

1. treapta mecanica

2. treapta biologica

3. treapta climatica

Treapta mecanica este compusa din

Fisiere in arhiva (1):

  • Necesitatea Tratarii Apelor Reziduale.doc