Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele

Referat
9/10 (1 vot)
Domeniu: Ecologie
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 1400
Mărime: 1.01MB (arhivat)
Publicat de: Vanesa Savu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Ristoiu Tania
Universitatea Tehnica Cluj Napoca Facultatea: Stiinta si Ingineria Materialelor Specializarea: Ingineria si Protectia Mediului in Industrie

Extras din referat

Aspecte generale Piatra Fantanele si padurea de conifere din imprejurimi:

Piatra Fantanele este o statiune turistica langa Pasul Tihuta unde se afla renumitul Castel Dracula. De asemenea statiunea este vizitata de numerosi turisti, atat romani cat si straini pentru partiile destinate sporturilor de iarna si peisajele impresionante.

Padurea de conifere din zona acestei statiuni ocupa un spatiu foarte mare, in consecinta, pentru acest studiu de caz am analizat o suprafata de aproximativ 100 m2.

Asezare geografica:

Statiunea este situata in judetul Bistrita Nasaud, la o altitudine de 1201 m, la 45 km de orasul Bistrita, langa Pasul Tihuta, una dintre cele mai dificile trecatori rutiere montane europene. Este situata la 47023’81” lat. N si 25000’91” long. E.

Statiunea este inconjurata de o mare padure de conifere si este invecinata cu localitatile Tiha Bargaului si Vatra Dornei.

Cai de acces:

In Piatra Fantanele se poate ajunge pe calea ferata pana in Vatra Dornei sau Bistrita, din aceste localitati existand autobuze care merg pana in statiune.

Pe sosea de asemenea se circula bine pe drumul european E58, DN17 care face legatura intre Transilvania si Moldova.

Starea vremii la data observatiei (2-3 mai 2009):

Presiunea atmosferica este de 760mmHg, temperatura de 150C, vant slab pana la moderat, cer partial noros cu o probabilitate de precipitatii de aproximativ 30% si umiditate destul de ridicata.

Relief si clima:

Ecosistemul este situat intr-o zona de munte la o altitudine de aprox. 1200 m. Grupa montana din care face parte ecosistemul studiat se caracterizeaza printr-un paralelism petrografic, fiind alcatuita din trei siruri paralele de roci, siruri care determina si paralelismul culmilor, orientate de la NV la SE. Astfel, intalnim atat roci dure, metamorfice cat si roci sedimentare cutate si roci vulcanice.

Solul de sub padurile de conifere tinde sa fie acid, pentru ca aici se aduna acele rasinoase si lipseste descompunerea si reciclarea substantelor nutritive, caracteristica padurilor de foioase.

Clima este una specifica zonelor de munte, cu temperaturi medii anuale cuprinse intre 6 – 00C, cu temperatura medie a iernii cuprinsa intre -6 si -110C, cu temperatura medie a verii intre 6 – 160C, cu vanturi puternice si precipitatii medii anuale bogate cuprinse intre 800 si 1200 mm/an. Influentele climatice preponderente din aceasta grupa sunt cele scandinavo-baltice, mai reci, cu geruri frecvente si mai umede.

Fauna si vegetatia caracteristice ecosistemului studiat:

Coniferele sunt arbori inalti, cu trunchiul drept, fara ramificatii, cu frunze mici, aciculare, acoperite cu ceara. Ele nu isi pierd frunzele toamna. Padurea de conifere se mai numeste si taiga.

Aceste paduri ofera animalelor un bun adapost, mai ales iarna, si hrana tot anul. De aceea cele mai multe animale sunt sedentare. Toamna migreaza catre latitudini mai mici doar unele pasari.

La altitudini inalte, de la 1200 m, se intalnesc pini, brazi, molizi, zada. Pe trunchiurile brazilor si soluri, in unele locuri, mai pot creste si licheni si iarba specifica altitudinilor mari.

Padurile de conifere sunt acele tipuri de ecosisteme in care comunitatile de organisme ocupa biotopurile formate pe suprafata uscatului, avand o mare contributie si conditiile si factorii de mediu.

Aceste paduri reprezinta una din componentele principale a mediului nostru de viata asigurand permanenta purificarii aerului atmosferic, structura peisajului, viata unor specii, etc. In tara noastra aprox. 18% din suprafata este reprezentata de paduri.

Animalele prezente in aceste tipuri de ecosisteme sunt cerbul, caprioara,ursul brun, lupul, mistretul, vulpea, iepurele salbatic si veverita. Exista pasari precum cocosul de mesteacan, gainusa de alun, vulturul barbos, acvila de munte. Ca si insecte regasim gandaci, fluturi, furnici si diferite tipuri de viermi.

Preview document

Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 1
Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 2
Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 3
Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 4
Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 5
Observarea și descrierea unui ecosistem - Pădurea de conifere din zona Piatra Fântânele - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Observarea si Descrierea unui Ecosistem - Padurea de Conifere din Zona Piatra Fantanele.doc

Alții au mai descărcat și

Starea ecosistemelor de pădure din Delta Dunării

INTRODUCERE La capătul unui drum ce depăşeste 2840 km colectând apele unui impresionant bazin hidrografic a cărui suprafaţă acoperă mai mult de 8%...

Studiu Privind Păstrarea Biodiversității

Introducere Termenul de biodiversitate înglobează ansamblul format din totalitatea formelor de viaţă vegetale şi animale şi ecosistemele din care...

Convenția Națiunilor Unite

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege. Art. 1. — Romania adera la Conventia Natiunilor Unite pentru combaterea desertificarii in tarile...

Brăila

Nefiind asa cum pare la prima vedere un oras de margine, vocatia esentiala a Brailei este aceea de a comunica cu lumea. "Dar al Dunarii”. Asa cum...

Ai nevoie de altceva?