Ploaia Acida

Imagine preview
(7/10 din 6 voturi)

Acest referat descrie Ploaia Acida.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Moldovan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Ecologie

Extras din document

Ploaia acida este o forma de poluare atât a aerului cât si a apei în care acizii din aer, produsi de uzine de producere a energiei electrice si alte surse, cad pe Pamânt în diferite regiuni. Actiunea corosiva a ploii acide provoaca pagube incomensurabile mediului inconjurator. Problema începe cu producerea dioxidului de sulf si a oxizilor de azot produsi prin arderea combustibilului fosil (carbune, gaz natural si petrol). Dioxidul de sulf si oxizii de azot reactioneaza cu apa, si alte substante chimice din aer, pentru a forma acidul sulfuric, acidul azotat si alti poluanti. Acesti acizi poluanti ajung pâna în atmosfera, unde calatoresc sute de kilometri, si, în cele din urma, se întorc pe pamânt sub forma de ploaie, zapada sau ceata.

Urmari ale ploii acide pot fi observate mai ales în estul Americii de Nord, în Europa, în Japonia, China si Sud-Estul Asiei. Ploaia acida îndeparteaza substantele nutritive din pamânt, încetineste dezvoltarea copacilor si transforma lacurile într-un mediu care nu poate întretine viata. În orase, acizii poluantii corodeaza aproape tot ce intra în contact cu ei, accelerând acest proces asupra structurilor cum ar fi blocuri si statui. Acizii în combinatie cu alte substante chimice formeaza praful de fum urban care ataca plamânii, cauzând boli si decedari premature.

II. Formarea ploii acide

Procesul care duce la formarea ploii acide începe cu arderea combustibililor fosili. Arderea este o reactie chimica în care oxigenul din aer se combina cu carbon, azot, sulf si alte elemente chimice din substanta care este arsa. Noii compusi formati sunt gaze numite oxizi. Când sulful si azotul sunt prezenti în combustibil, din reactia lor cu oxigenul rezulta dioxid de sulf si diferiti compusi de oxid de azot. Oxizii de azot ajung în atmosfera de la mai multe surse, primul loc fiind detinut de motoarele vehiculelor.

Uneori acizii poluanti apar ca particule uscate si ca gase care pot atinge solul fara ajutorul apei. Când acesti acizi „uscati” sunt spalati de ploaie, combinându-se cu aceasta, formeaza o solutie cu actiune mult mai coroziva. Combinatia dintre ploaie acida si acizi uscati este cunoscuta sub numele de depunere de acid.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ploaia Acida.doc